Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Szakipark hozza a számokat

2023. augusztus 2. 21:47
A Modern Városok Program egyik zászlóshajója volt a Szakipark, ahol tavaly márciusban vágták át a szalagot, hogy aztán 2022 második felétől elkezdje a termelést és a diákok oktatását párhuzamosan. Az első szemeszteren már túl van a veszprémi iparos park, ezekről a tapasztalatokról is beszélgettünk Sasvári Tamással, a Szakipark ügyvezetőjével.
 

A Szakipark megvalósítása nem is látványosságában, sokkal inkább a helyi gazdaságban betöltött szerepe miatt volt fontos a városvezetésnek. Még 2016-ban kötötte meg Porga Gyula polgármester Orbán Viktor miniszterelnökkel azt a megállapodást, ami biztosította a forrást arra, hogy a Házgyári út mellett felépülhessen egy hangárszerű épület, aminek a falain belül aztán számos ipari és oktatási tevékenység is helyet kapott.

A projekt arra a gazdasági kihívásra igyekezett választ adni, ami elsősorban a szakképzett munkaerő alacsony számában nyilvánult meg, főleg a CNC-technológia területén. Ezzel a problémával küzdött több veszprémi és környékbeli cég is, ami kihatással volt a gazdasági termelésükre is. Tehát humánerő kapacitás hiánya miatt nem tudtak olyan ütemben fejlődni, amire egyébként képesek lettek volna.

A Házgyári úton ezért egy olyan központ indult el tavaly nyáron, amelyben a legmodernebb CNC-gépeket és a hozzájuk kapcsolódó szoftvereket gyűjtötték össze. Ezek egyszerre szolgálják a bevételszerzést, azaz piaci alapon gyártanak alkatrészeket, mellette pedig gyakorlati képzőhelyként ide érkeznek a környék iskoláiból a 16 év körüli fiatalok, hogy az elméleti tudásukat ne egy leharcolt, elavult technológiának számító gépen váltsák gyakorlati tapasztaltra, hanem az iparág legmodernebb és legkeresettebb eszközein.

„Tavaly 38 diák végzett a Szakiparkban, de ami a számoknál is többet elmond az itteni képzés eredményességéről az az, hogy közülük többen országos versenyen is kiválóan szerepeltek, sőt, volt, amit meg is nyertek” – mesélte Sasvári Tamás, a Szakipark ügyvezetője, amikor meglátogattuk az épületben.

Szeptemberben, amikor folytatódik az iskola ismét fogadnak majd osztályokat, akkor 45-50 főre számítanak, de a nyáron a nyári gyakorlatok időszakában is rendszeresen jönnek veszprémi diákok a központba.

A Szakipark tehát első évében már hozta azokat a számokat, amelyekkel kezdetben kalkuláltak és még a megemelkedett energiaárak ellenére is sikerült úgy menedzselni a parkot, hogy az ne legyen veszteséges.

Mindezek az elmúlt egy év számai, viszont a Szakipark végleges profilja még mindig nem alakult ki. Sőt, valószínűleg soha nem is fog véglegesen, ennek pedig egyszerű oka van. Sasvári Tamás elárulta, hogy folyamatosan egyeztetnek a környékbeli nagyobb ipari vállalatokkal és monitorozzák az ő igényeiket, miszerint, hogy milyen szakképzettségű kollégákra van szükségük elsősorban. A Szakiparkban pedig ehhez igazítják a képzéseiket. Most például körvonalazódik egy robot-programozási képzés, amit a környéken csak a Szakipark tud majd ilyen magas minőségben kínálni.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Szórakozva ismerkedtek a szakképzéssel Szórakozva ismerkedtek a szakképzéssel Ismét megszervezte a szakmákat, a szakképzést népszerűsítő rendezvényét a Veszprémi Szakképzési Centrum szombaton, a Jendrassik-Venesz iskolában. 2022. szeptember 25. 4:00 A szakképzésben rejlő kreativitást élhették át a gyerekek szakképzés A szakképzésben rejlő kreativitást élhették át a gyerekek Általános iskolások keze munkáját dicsérik azok a kis homokfutó autók, amelyeket a Szakipark projekt keretében meghirdetett pályázaton készítettek el különböző fa- és fémelemek megmunkálásával. A legügyesebb alkotásokat kedden díjazták az iparos parkban, ahol szóba került az is, hogyan kapcsolódik ez a játékos program a térség egyik legnagyobb ipari beruházáshoz. 2022. május 11. 14:57 Elkészült a Szakipark, egy tipikus "veszprémies" álom Modern Városok Program Elkészült a Szakipark, egy tipikus "veszprémies" álom Az alapkőletétel után egy évvel elkészült Veszprém egyik olyan beruházása, amely nem csak a régióban, hanem országosan is egyedülálló, a megyeszékhelynek pedig olyan versenyelőnyt jelent a piacon, ami más városoknak nem adatik meg egyelőre. A Szakipark – Veszprémi Iparos Park kormányzati támogatásból a város, a helyi gazdasági szereplők és a szakképzés összefogásával jött létre. 2022. március 24. 16:57 Megérkeztek és már helyükre is kerültek a Szakipark gépei szakipark Megérkeztek és már helyükre is kerültek a Szakipark gépei A Szakipark - Veszprémi Iparos Park országos mintaprojektként hamarosan megkezdi a működését. Az épületet már megépítették Veszprém határában, tegnap pedig megérkeztek azok a modern gépek is, amelyeken a fiatalok elsajátítják majd a szakmájuk gyakorlati tudnivalóit. Képriportunkban mutatjuk a látványos eseményt, ahogy a több tonnás gépeket beemelik a csarnokba. 2022. február 23. 11:05

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.