2022. május 17.
//
Paszkál névnap

Elindult a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm fesztivál Veszprémben

Csütörtök este a Menekülés című dán dokumentumfilmmel rajtolt a négynapos rendezvény; a fesztivál megnyitóján a házigazda Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara fogadta a filmkedvelőket.

Elsőként Navracsics Judit, a Pannon Egyetem MFTK dékánja, a 8. BIDF Veszprém házigazdája mondott beszédet, melyben örömét fejezte ki, hogy az általa vezetett Kar beállhatott a rendezvény mögé. Többek között azért is fontos számára az esemény, mert az MFTK bölcsészettudományi, társadalomtudományi, kultúratudományi jellegű képzéseik pontosan illeszkednek a filmfesztivál jellegéhez, egy ilyen rendezvény megszervezésével pedig a hallgatók ismét kiléphetnek az iskola falai közül, és gyakorlati szinten is érvényesülhetnek, akár mint közösségszervezők, akár mint a kultúrával foglalkozó szakemberek. 

Navracsics Judit kiemelte, az egyetemnek egyfajta missziója, hogy kulturális központtá váljon, az ehhez vezető út egyik kiemelkedő állomása, hogy

másodszorra is megrendezik a Pannon KultúrKlub beszélgető sorozatot, melyek tavaly sikeresen zajlottak a Papírkutyában.

András Ferenc, a 8. BIDF Veszprém kreatív menedzsere, a Társadalomtudományi Intézet igazgatója beszédében feltette a kérdést: vajon mi tesz egy várost egyetemi várossá, az oktatókon és a hallgatókon túl?

A válasz, hogy bizonyos rendezvények nélkül nincsen egyetemi város, Veszprém pedig már hagyományosan betagozódott ebbe a kiváló struktúrába színvonalas eseményivel.

Az, hogy a kar bizonyos szakjai, így például a kommunikáció és média, vagy a közösségszervezés miként tudnak a filmfesztiválhoz kapcsolódni, szinte magától értetődő. A fesztivál háttérmunkáitól kezdve egészen a rendezvény megvalósításáig a hallgatók is részesei lehettek az eseménynek, köszönhetően Horváth Virág minden részletre kiterjedő szervezési munkájának.

Németh Rajmund, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kulturális projektmenedzsere, a 8. BIDF zsűritagja elmondta, egy fesztivál mindig ünnep, és bízik abban, hogy a BIDF hagyományt teremtve beállhat az Utca-Zene, vagy más rendezvények mellé, mint a Mozgóképes Fesztivál, vagy a Pannonfíling Mozgóképes Találkozó.

A rendezvény első filmje a dán Menekülés című animációs dokumentumfilm volt, mely tavaly év végén elnyerte a 34. Európa Filmdíj legjobb európai dokumentumfilmnek járó díját, mi több, az ország ezt a filmet nevezi majd az Oscarra is.

A történet Aminról szól, aki a nyolcvanas évek kicsit sem békés Afganisztánjába születik; a polgárháború miatt családjával menekülnie kell. Amin meneküléstörténete a világ számára titok marad, legalábbis napjainkig. A 2021-ben bemutatott film Amin személyén keresztül tárja fel egy útkereső történetét. A film hőse nemcsak békére és nyugalomra vágyik, de igazi otthonra, megértő környezetre is.

A film után Varga Richárd helyi civil nagykövettel, az EKF 2023 kulturális menedzserével, valamint dr. Tóth Benedek helyi szakértővel, egyetemi oktatóval tartottak kerekasztal beszélgetést. 

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Ukrán menekült gyerekeknek tartanak színjátszót a Pannon Egyetemen
Ukrán menekült gyerekeknek tartanak színjátszót a Pannon Egyetemen
Domonkos Ágnes, a Ptah Theatre vezetője férjével közösen tart színjátszót minden vasárnap, a Pannon Színitanodában.
Adománygyűjtő céllal változott utcabállá a Szabadság tér
Adománygyűjtő céllal változott utcabállá a Szabadság tér
Állatvédelmi adománygyűjtő napot és egyben utcabált rendeztek szombat délután a Szabadság téren.
Bemutatták a Pannon Egyetem oktatói által szerkesztett Trianon-kötetet
Bemutatták a Pannon Egyetem oktatói által szerkesztett Trianon-kötetet
Két évvel ezelőtt volt a Trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója, ennek apropójából tartottak konferenciát 2020-ban az egyetemen. Az elhangzott előadásokból végül könyv is született, ennek a bemutatóján jártunk.
2022-ben ismét lesz Balatoni Borok Versenye
2022-ben ismét lesz Balatoni Borok Versenye
A Balatoni Borok Versenye 2021-ben új fejezethez érkezett: a Balatoni Szövetség megújult formában rendezte meg a Balaton borrégió egyik legrangosabb szakmai eseményét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben. Idén az együttműködés folytatódik, hamarosan újra együtt kóstolhatóak a hat borvidék legjobb borai.
Ha végtelen számú életet élhetnél, te melyiket választanád?
Ha végtelen számú életet élhetnél, te melyiket választanád?
Vajon hogyan alakulna az életünk, ha egy-egy helyzetben másként döntenénk? És tényleg boldogabbak lennénk egy másik életben, vagy előbb-utóbb ott is utolérnének bennünket a csalódások? Matt Haig Éjfél Könyvtár című regénye izgalmas filozófiai mese a megbánásokról és arról, végső soron miért csak egy életünk lehet.