Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
6°C

Elindult a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm fesztivál Veszprémben

2022. január 28. 11:55
Csütörtök este a Menekülés című dán dokumentumfilmmel rajtolt a négynapos rendezvény; a fesztivál megnyitóján a házigazda Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara fogadta a filmkedvelőket.

Elsőként Navracsics Judit, a Pannon Egyetem MFTK dékánja, a 8. BIDF Veszprém házigazdája mondott beszédet, melyben örömét fejezte ki, hogy az általa vezetett Kar beállhatott a rendezvény mögé. Többek között azért is fontos számára az esemény, mert az MFTK bölcsészettudományi, társadalomtudományi, kultúratudományi jellegű képzéseik pontosan illeszkednek a filmfesztivál jellegéhez, egy ilyen rendezvény megszervezésével pedig a hallgatók ismét kiléphetnek az iskola falai közül, és gyakorlati szinten is érvényesülhetnek, akár mint közösségszervezők, akár mint a kultúrával foglalkozó szakemberek. 

Navracsics Judit kiemelte, az egyetemnek egyfajta missziója, hogy kulturális központtá váljon, az ehhez vezető út egyik kiemelkedő állomása, hogy

másodszorra is megrendezik a Pannon KultúrKlub beszélgető sorozatot, melyek tavaly sikeresen zajlottak a Papírkutyában.

András Ferenc, a 8. BIDF Veszprém kreatív menedzsere, a Társadalomtudományi Intézet igazgatója beszédében feltette a kérdést: vajon mi tesz egy várost egyetemi várossá, az oktatókon és a hallgatókon túl?

A válasz, hogy bizonyos rendezvények nélkül nincsen egyetemi város, Veszprém pedig már hagyományosan betagozódott ebbe a kiváló struktúrába színvonalas eseményivel.

Az, hogy a kar bizonyos szakjai, így például a kommunikáció és média, vagy a közösségszervezés miként tudnak a filmfesztiválhoz kapcsolódni, szinte magától értetődő. A fesztivál háttérmunkáitól kezdve egészen a rendezvény megvalósításáig a hallgatók is részesei lehettek az eseménynek, köszönhetően Horváth Virág minden részletre kiterjedő szervezési munkájának.

Németh Rajmund, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kulturális projektmenedzsere, a 8. BIDF zsűritagja elmondta, egy fesztivál mindig ünnep, és bízik abban, hogy a BIDF hagyományt teremtve beállhat az Utca-Zene, vagy más rendezvények mellé, mint a Mozgóképes Fesztivál, vagy a Pannonfíling Mozgóképes Találkozó.

A rendezvény első filmje a dán Menekülés című animációs dokumentumfilm volt, mely tavaly év végén elnyerte a 34. Európa Filmdíj legjobb európai dokumentumfilmnek járó díját, mi több, az ország ezt a filmet nevezi majd az Oscarra is.

A történet Aminról szól, aki a nyolcvanas évek kicsit sem békés Afganisztánjába születik; a polgárháború miatt családjával menekülnie kell. Amin meneküléstörténete a világ számára titok marad, legalábbis napjainkig. A 2021-ben bemutatott film Amin személyén keresztül tárja fel egy útkereső történetét. A film hőse nemcsak békére és nyugalomra vágyik, de igazi otthonra, megértő környezetre is.

A film után Varga Richárd helyi civil nagykövettel, az EKF 2023 kulturális menedzserével, valamint dr. Tóth Benedek helyi szakértővel, egyetemi oktatóval tartottak kerekasztal beszélgetést. 

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.