Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Stájer vendégekkel zenélt a Gárdonyi Kamarazenekar

2021. szeptember 19. 19:30
Közös hangversenyt adott a Landesjugendsinfonieorchester Steiermark és a Gárdonyi Kamarazenekar szombat este a Pannon Egyetem aulájában.

A Csermák Antal Zeneiskola növendékeiből alkotott Gárdonyi Kamarazenekart nem kell bemutatni a veszprémi közönségnek: rendszeresen adnak koncerteket a városban, visszatérő fellépői az Auer Fesztiválnak. 2015-ben megyei Prima Díjat kaptak magyar zeneművészet kategóriában, és egyben elnyerték a Prima közönségdíját is. Veszprém város, a művészeti értékeinek gazdagításáért, a város nemzetközi hírnevének öregbítéséért Gizella-díjat adományozott számukra.

Vendégük, a Landesjugendsinfonieorchester Steiermark – Stájer Országos Ifjúsági Szimfonikus Zenekar – idén ötéves: 2017-ben alapította meg közösen a Joseph Johann Fux Konzervatórium, a stájer közösségi zeneiskolák és a Grazi Művészeti Egyetem. A csapatot a felsorolt intézmények tanárai válogatták össze a több mint száz jelentkezőből. Az együttes megalapításával az volt a céljuk, hogy a fiatalok zenekari tapasztalatokat szerezzenek, magasan képzett oktatókkal működhessenek együtt, fontos benyomásokat szerezhessenek további személyes fejlődésükhöz és bővítsék hangszeres tudásukat.

A koncerten Porga Gyula polgármester köszöntötte a zenekarokat és a közönséget. Elmondta: azért, hogy 2023-ban méltó birtokosai legyünk az Európa Kulturális Fővárosa címnek, sokan keményen dolgoznak a háttérben, de a pandémia miatt két dologban hátrányt szenvedtünk. Egyfelől a korlátozások miatt a felvezető évek számos programját elvesztettük. Szerettük volna a 2023-as évet úgy kezdeni, hogy megannyi felemelő pillanat áll mögöttünk, de ennek egy jelentős részére nem kerülhetett sor.

A másik fontos terület, ahol lemaradásban vagyunk, a nemzetközi kapcsolatok; érthető okok miatt a határokon átívelő személyes találkozások lehetősége egy időre elapadt. Ez a közös koncert ezt a két hiányosságot egyszerre enyhíti – mutatott rá a polgármester. Hozzátette: az ilyen együttműködések igazi gyümölcsét nemcsak a 2023-as évben élvezhetjük, hanem utána is, hiszen a közös zenélésből hosszan tartó együttműködések, igazi barátságok születnek.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.