2023. június 3.
//
Klotild névnap

Stájer vendégekkel zenélt a Gárdonyi Kamarazenekar

Közös hangversenyt adott a Landesjugendsinfonieorchester Steiermark és a Gárdonyi Kamarazenekar szombat este a Pannon Egyetem aulájában.

A Csermák Antal Zeneiskola növendékeiből alkotott Gárdonyi Kamarazenekart nem kell bemutatni a veszprémi közönségnek: rendszeresen adnak koncerteket a városban, visszatérő fellépői az Auer Fesztiválnak. 2015-ben megyei Prima Díjat kaptak magyar zeneművészet kategóriában, és egyben elnyerték a Prima közönségdíját is. Veszprém város, a művészeti értékeinek gazdagításáért, a város nemzetközi hírnevének öregbítéséért Gizella-díjat adományozott számukra.

Vendégük, a Landesjugendsinfonieorchester Steiermark – Stájer Országos Ifjúsági Szimfonikus Zenekar – idén ötéves: 2017-ben alapította meg közösen a Joseph Johann Fux Konzervatórium, a stájer közösségi zeneiskolák és a Grazi Művészeti Egyetem. A csapatot a felsorolt intézmények tanárai válogatták össze a több mint száz jelentkezőből. Az együttes megalapításával az volt a céljuk, hogy a fiatalok zenekari tapasztalatokat szerezzenek, magasan képzett oktatókkal működhessenek együtt, fontos benyomásokat szerezhessenek további személyes fejlődésükhöz és bővítsék hangszeres tudásukat.

A koncerten Porga Gyula polgármester köszöntötte a zenekarokat és a közönséget. Elmondta: azért, hogy 2023-ban méltó birtokosai legyünk az Európa Kulturális Fővárosa címnek, sokan keményen dolgoznak a háttérben, de a pandémia miatt két dologban hátrányt szenvedtünk. Egyfelől a korlátozások miatt a felvezető évek számos programját elvesztettük. Szerettük volna a 2023-as évet úgy kezdeni, hogy megannyi felemelő pillanat áll mögöttünk, de ennek egy jelentős részére nem kerülhetett sor.

A másik fontos terület, ahol lemaradásban vagyunk, a nemzetközi kapcsolatok; érthető okok miatt a határokon átívelő személyes találkozások lehetősége egy időre elapadt. Ez a közös koncert ezt a két hiányosságot egyszerre enyhíti – mutatott rá a polgármester. Hozzátette: az ilyen együttműködések igazi gyümölcsét nemcsak a 2023-as évben élvezhetjük, hanem utána is, hiszen a közös zenélésből hosszan tartó együttműködések, igazi barátságok születnek.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Megmutatjuk, milyen volt, amikor több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte a Kézfogás című dalt pénteken a Zöld városban.
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A nagyszabású, négynapos rendezvény szombati napján három órától az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ szabadtéri színpadán megkezdődött a gála, ahol több mint hatvan kórus, közel ezerháromszáz énekes gyűlt össze.
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
Péntek délután hivatalosan is átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott, felújított Dózsavárosi Könyvtárat a nagyközönség számára. A régóta várt beruházásnak köszönhetően végre méltó színteret kaptak a városrész civil szervezetei.
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Péntek délelőtt a Zöld városban több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte Szarka Tamással, a Ghymes együttes énekesével a Kézfogás című dalt, ami a magyarság összetartozásáról szól. Ez volt az országos és határon túli kezdeményezés központi eseménye idén.
Szent Margit bátor sorsvállalása a mai ifjúságnak is példaértékű lehet
Szent Margit bátor sorsvállalása a mai ifjúságnak is példaértékű lehet
Különleges helyszínen, a Szent Margit romoknál tartja legújabb bemutatóját a Kabóca Bábszínház június 6-7-én.