Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Stájer vendégekkel zenélt a Gárdonyi Kamarazenekar

2021. szeptember 19. 19:30
Közös hangversenyt adott a Landesjugendsinfonieorchester Steiermark és a Gárdonyi Kamarazenekar szombat este a Pannon Egyetem aulájában.

A Csermák Antal Zeneiskola növendékeiből alkotott Gárdonyi Kamarazenekart nem kell bemutatni a veszprémi közönségnek: rendszeresen adnak koncerteket a városban, visszatérő fellépői az Auer Fesztiválnak. 2015-ben megyei Prima Díjat kaptak magyar zeneművészet kategóriában, és egyben elnyerték a Prima közönségdíját is. Veszprém város, a művészeti értékeinek gazdagításáért, a város nemzetközi hírnevének öregbítéséért Gizella-díjat adományozott számukra.

Vendégük, a Landesjugendsinfonieorchester Steiermark – Stájer Országos Ifjúsági Szimfonikus Zenekar – idén ötéves: 2017-ben alapította meg közösen a Joseph Johann Fux Konzervatórium, a stájer közösségi zeneiskolák és a Grazi Művészeti Egyetem. A csapatot a felsorolt intézmények tanárai válogatták össze a több mint száz jelentkezőből. Az együttes megalapításával az volt a céljuk, hogy a fiatalok zenekari tapasztalatokat szerezzenek, magasan képzett oktatókkal működhessenek együtt, fontos benyomásokat szerezhessenek további személyes fejlődésükhöz és bővítsék hangszeres tudásukat.

A koncerten Porga Gyula polgármester köszöntötte a zenekarokat és a közönséget. Elmondta: azért, hogy 2023-ban méltó birtokosai legyünk az Európa Kulturális Fővárosa címnek, sokan keményen dolgoznak a háttérben, de a pandémia miatt két dologban hátrányt szenvedtünk. Egyfelől a korlátozások miatt a felvezető évek számos programját elvesztettük. Szerettük volna a 2023-as évet úgy kezdeni, hogy megannyi felemelő pillanat áll mögöttünk, de ennek egy jelentős részére nem kerülhetett sor.

A másik fontos terület, ahol lemaradásban vagyunk, a nemzetközi kapcsolatok; érthető okok miatt a határokon átívelő személyes találkozások lehetősége egy időre elapadt. Ez a közös koncert ezt a két hiányosságot egyszerre enyhíti – mutatott rá a polgármester. Hozzátette: az ilyen együttműködések igazi gyümölcsét nemcsak a 2023-as évben élvezhetjük, hanem utána is, hiszen a közös zenélésből hosszan tartó együttműködések, igazi barátságok születnek.

vehir.hu
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.