Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Salátafesztivál Szápáron, parasztolimpia Vilonyán

2021. augusztus 8. 4:25
Mindkét faluprogramot első alkalommal rendezték meg a hétvégén.

Augusztus második hétvégéjén is folytatódtak a falunapnak is beillő események a térségben. A múlt héten Márkón és Kislődön tartották meg azokat a közösségépítő programokat, melyeket a pandémiás helyzet miatt tavaly nem tudtak megszervezni.

Mint tegnap írtuk, most szombaton Hajmáskéren rendezték meg a Hajmanapot (ahol átadták az óvoda új sportpályáját), Szápáron és Vilonyán pedig első alkalommal hívták össze a falu népét egy-egy új rendezvényre.

A Zirci járásban található Szápáron első alkalommal volt kétnapos salátafesztivál, mely szlovák nemzetiségi találkozó is volt egyben. A fő szerepet itt a focikupa és a zenés-táncos műsorok adták. Az estet retró diszkó zárta.

 A salátafesztiválon több elismerést is átadtak, többek közt a korábban kiírt fotópályázat eredményeit is itt hirdették ki, valamint az önkormányzati dolgozókat is díjazták. A pénteken kezdődött faluprogramon véradást is szerveztek. A szápári önkormányzat minden helyi lakost egy tál gulyással vendégelt meg a hétvégén, a gyerekeknek pedig ingyenessé tette a körhintát.

-A tombolára érkezett összeget a helyi gyerekek javára fordítják- mondta Trojákné Szita Katalin polgármester, aki a megnyitón úgy fogalmazott, reméli, hogy nem első alkalommal tudták megszervezni a szápári salátafesztivált. Erre erősített rá a meghívásnak eleget tevő Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki köszöntőjében elmondta, a pandémiás helyzet megmutatta, mennyire fontosak a személyes találkozások, és úgy látja, szükség volt a falunapra, amit a mosolygós arcok is bizonyítanak.

Trojákné Szita Katalin szápári polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő adta át a focikupa díjait a 2021-es szápári salátafesztiválon.Trojákné Szita Katalin szápári polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő adta át a focikupa díjait a 2021-es szápári salátafesztiválon.

45 percnyi autóúttal arrébb, Vilonyán, a táncos-zenés programok helyett a főzőversenyé és a sportvetélkedőké volt a főszerep. Utóbbit I. Parasztolimpiának keresztelték el, hisz egyebek mellett a 6 csapatnak olyan sportágakban kellett helyt állnia, mint a gumicsizma-hajítás.

Gumicsizma-hajítás a vilonyai parasztolimpián.Gumicsizma-hajítás a vilonyai parasztolimpián.

Fésüs Sándor polgármester a szápári kollegájához hasonlóan szintén a közösségi összejövetelek fontosságát emelte ki. Elmondása szerint erre mostanság nem volt mód, így örül annak, hogy a község ismét közösen tölthetett el egy napot.

A szombat azért is volt fontos Vilonya életében, hisz ezen a napon adták át a Séd Parkban kialakított új, 100 négyzetméter alapterületű, 6 elemből álló játszóteret, mely a polgármester elmondása szerint szükségszerű. Mint mondta, az utóbbi évben hirtelen emelkedett meg Vilonya lélekszáma: tavaly 30-nál is több építési telket értékesítettek, melyek majdnem mindegyikébe gyermekes család költözött. Az 5 millió forintos beruházást a Magyar Falu Program finanszírozta.

-Vilonya sikeresen vesz részt a Magyar Falu Programon, hisz a kormányzati pályázatokon már 8 alkalommal nyert pénzt, ez országosan is egyedülálló-ezt már Ovádi Péter parlalmenti képviselő mondta a játszótér átadóján. Ő úgy látja, a jelenlegi polgármester a fejlődés útjára tette a települést, amit a korábbi fejlesztések támasztanak alá.

Ge. Á.
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.