Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

A lakosságot legkevésbé terhelő megoldást várnak a veszprémi képviselők a kormánytól a rátóti katonai bázis ügyében

2021. július 19. 11:32
Egyhangú szavazással kérik a Gyulafirátót mellett létesítendő katonai bázis terveinek újragondolását a kormánytól a veszprémi önkormányzati képviselők.

Mint arról korábban beszámoltunk, Gyulafirátót mellett egy két-háromezer fő befogadására alkalmas katonai bázis létesítését tervezi a Honvédség. A gyulafirátótiak azt szeretnék elérni, hogy az eredeti tervekhez képest – melyek alapján a tábor legközelebbi pontja kevesebb mint egy kilométerre lenne a lakott területtől – távolabb építsék meg a létesítményt. 

Az ügyben néhány hete lakossági fórumot is rendeztek, ahol Benkő TIbor honvédelmi miniszter igyekezett válaszolni a kérdésekre. A két ellenzéki önkormányzati frakció, az MSZP-LMP-P és a DK-Szakszervezet valamint Kovács Rajmund független képviselő rendkívüli közgyűlés összehívását kérte a polgármestertől, és egy olyan határozati javaslatot fogalmaztak meg, amelyben a kormányt arra kérik: a bázist a lakott területtől a lehető legtávolabb építsék meg.

A hétfő reggeli közgyűlésen a két ellenzéki frakcióvezető, Katanics Sándor (DK-Szakszervezet) és Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-P) is hangsúlyozták: nem a katonai bázis ellen emelnek szót, nem szeretnék ellehetetleníteni azt, csupán azt szeretnék elérni, hogy a kormány vizsgáljon meg minden lehetőséget, és a lakosságot legkevésbé terhelő megoldás mellett döntsön. Ugyanakkor mindketten kritizálták, hogy a rátótiakat nem értesítették időben, nem tudták elmondani a véleményüket a végleges tervek elkészülte előtt. A legkeményebb kritikát Kovács Rajmund fogalmazta meg, aki arra utalt, hogy a városvezetés szándékosan hallgatta el a bázisépítést, hogy a 2018-as parlamenti és a 2019-es önkormányzati választáson ne legyen ebből problémájuk. 

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) arra emlékeztette a képviselőket, hogy a lőtér történelmi adottság, “nem most pottyant ide”, több mint száz éve együtt élünk vele. Hozzátette: a haderőreformnak, ami révén a Magyar Honvédség védekezőképességét javítják, Veszprém is számos módon haszonélvezője. Mint mondta, nem gondolja, hogy a majdani bázis zavaróbb lenne, mint a lőtér, és azt sem érti, miért kellene kompenzációt kapnia a városrésznek – példaként rámutatott, hogy a jutaspusztaiak sem álltak elő hasonló igényekkel, pedig ők még közelebb vannak a honvédségi területekhez. Katanics Sándor emlékeztette az alpolgármestert, hogy a már említett lakossági fórumon Benkő Tibor honvédelmi miniszter maga jelentett be több fejlesztést is kompenzációként, így a 82-es elkerülő mellett például azt is, hogy sebességmérő készüléket helyeznek ki a főút mellett. 

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) az ellenzéki kezdeményezés mellé állt. Mint mondta, a lakossági fórumon ugyanaz derült ki, amit az előterjesztésben is megfogalmaztak: a gyulafirátótiak nem a bázis létesítését ellenzik, hanem a körülményekkel vannak problémáik. 

“Szerintem fontos, hogy egy ilyen léptékű, a honvédelmet erősítő beruházás ne váljon politikai törésvonallá. Ez meg is látszik ezen az előterjesztésen, a város politikai képviselői egyetértenek abban, hogy szükség van a honvédelmi intézkedésekre, de abban is egyetértünk, hogy ez a szándék a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon a környéken élők számára.”

A polgármester megjegyezte: a városvezetésnek és Ovádi Péter parlamenti képviselőnek sok munkája van abban, hogy minél több fejlesztés valósuljon meg Veszprémben, a képviselő közbenjárásának köszönhető az is, hogy ismét napirendre került a gyulafirátóti elkerülő megépítése. Porga a honvédelmi miniszter nyitottságát is méltatta, Benkő az elmúlt hónapokban többször is személyesen egyeztetett a városvezetéssel és a rátóti civilekkel, igyekszik jó kapcsolatot ápolni a lakossággal. 

Az ellenzéki képviselők által benyújtott határozati javaslatot végül Brányi Mária módosító indítványával együtt fogadták el: az alpolgármester azt javasolta, hogy a beruházás a lakosságot lehető legkevésbé terhelő módon történő megvalósítását kérjék a kormánytól – mint mondta, ezt nem biztos, hogy a távolság növelésével, hanem akár más, járulékos környezetvédelmi beruházásokkal is el lehet érni. 

A határozatot a képviselők egyhangúlag támogatták.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.