Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Idén nyáron karácsonyozhatunk

2021. június 10. 10:46
Újabb projektet jelentett be szerdán a „Veszprém az Élhető Város” akciócsoport: A Zene Városa – a városlakók zenéje néven indít projektet Veszprém Város Vegyeskara, melynek első lépéseként június 24-én Napfényes Karácsony címmel tartanak oratóriumi estet, pótolva tavalyi hagyományos ünnepi koncertjüket.

– Nem titok, hogy a kultúra post-covid állapotban szenved: sem a kultúraszervezés, sem a közönség visszaszoktatása nem könnyű. A közösségi kultúrára, az amatőr csoportokra ez különösen igaz: sajnos sok kulturális közösség áldozatául esett a hosszú szünetnek. Nincs egyszerű helyzetben Veszprém Város Vegyeskara sem – vallott őszintén a projektet beharangozó sajtótájékoztatón Bélafi László, a kar elnöke. Minden eszközzel azon vannak azonban, hogy újraindítsák a kultúrát, és remélhetőleg ezt fogja segíteni A Zene Városa projekt is, amelynek első programja rögtön igen rendhagyó lesz: mondhatni, most lehetőségünk lesz kipróbálni az ausztrál karácsonyt.

Tavaly decemberben ugyanis, a lezárások alatt a Vegyeskarnak meg kellett szakítania 40 éves hagyományát: addig pontosan ennyiszer tarthatták meg karácsonyi koncertjüket, a 41. oratóriumi estről azonban le kellett mondani. Legalábbis egy időre. Erdélyi Ágnes karnagy elmondása szerint már az ősszel úgy készültek, hogy nehézségek adódhatnak, ezért egy kicsit általánosabb, de az ünnep szellemiségéhez kapcsolódó műsort állítottak össze, amelyet Szenteste után pontosan hat hónappal, június 24-én hallhat a közönség. A koncerten a Vegyeskar mellett fellép a győri Filharmonikus Zenekar, Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a Karfantáziá hallható, emellett felcsendül majd egy különleges francia muzsika, a Gloria Francis Poulenc előadásában, közreműködik Zemlényi Eszter énekművész és Füzesséry Zoltán zongoraművész, a kórust pedig Medveczky Ádám karmester vezényli.

Ami a továbbiakat illeti, Brányi Mária alpolgármester szerint a Vegyeskar által összeállított program bőségesen tartogat érdekességet azoknak is, akik most szoknak vissza a kultúrára, és azoknak is, akik most szoknak rá. A kulturális csomag 2022 áprilisáig teszi lehetővé a hagyományos közösségi művészeti formák és alkalmak megerősítését, zenei ismeretterjesztő előadások szervezését, műhelymunkákat és a generációk kulturális párbeszédére koncentráló új tevékenységek elindítását.

Erdélyi Ágnes, a projekt művészeti vezetője elmondta, programjaikat négy területre fókuszálva állították össze: az interaktív előadások, beszélgetések mellett városi közösségi tematikus rendezvényeket, szakmai mentor programokat és közösségi programokat is terveznek.

Szeptembertől például szeretnék ismét folytatni a 6. évaddal a fiatal muzsikusok zenetörténeti előadássorozatát a Hangvillában, ahol minden évben egy adott tematika mentén merülnek el Veszprém zenei hagyományaiban. Emellett régóta szoros kapcsolatot ápolnak a Simonyi Zsigmond Ének-Zenei és Testnevelési Általános Iskolával is, ahol új programokat is szeretnének elindítani Simonyi-Matiné néven, de az EKF Hangvető csoportjával közösen az is céljuk, hogy minden iskolában legyen énekkar.

A városi közösségi rendezvényekhez kapcsolódva október elsején, a zene világnapján ismét megtartják majd a Lovassy Gimnáziumban Veszprém zenei együtteseinek hagyományos közös műsorát, a 41. után remélhetőleg saját idejében a 42. karácsonyi hangversenyüket is megrendezik, fellépnek majd az Éneklő Ifjúság és Éneklő Magyarország kórustalálkozókon, Nyárvégi szerenád címmel pedig a városlakóknak kedveskednének szabadtéri műsorokkal.

– De folyamatosan keressük a muzsikálás egyedi és új megjelenési formáit is, így egy új tagot is köszöntünk a kóruscsaládunkban a Vokál ifjú vegyeskarosai és a Dúdoló Népzenei Műhely mellett: Z-Vitamin néven felnőtt csoportot indítunk, ahova korábbi és új tagokat is várunk, mindenkit, aki szívesen énekel, aki úgy gondolja, hogy a zene vitamin, ám komolyabb énekkari szerepléseket nem tud vállalni – tájékoztatott Erdélyi Ágnes. Ezen felül a Csermák Antal Zeneiskola növendékeinek Ifjúsági Koncertpódiumát is folytatnák a Hangvillában, hogy a tehetséges fiatalokat minél többen ismerhessék meg.

A „Veszprém az Élhető Város” munkaszervezet vezetője, Ferenczy Gábor az induló projekt kapcsán úgy fogalmazott, öröm, hogy Veszprém kulturális és művészeti kapacitásai ismét fejlődhetnek a Vegyeskar programja révén, melyek a közösségépítést is szolgálják. A kategóriában egyébként összesen négy pályázat nyert, a Vegyeskar tervei megvalósításához 15 millió Forint vissza nem térítendő uniós forrást nyert el.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.