Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
21°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
21°C

Lehetsz egyszerre jó sportoló és jó szakember

2021. január 26. 14:55
Tévedés, hogy aki kimagasló eredményeket szerez a sportban, az a tanulmányaiban már nem jeleskedik. Megfelelő támogatással összeegyeztethető a két terület, és éppen ennek a hátterét fogja biztosítani a Veszprémi Szakképzési Centrumban induló Sport és tanulás program.

Hogy a kiváló sport- és tanulmányi eredmények mennyire nem zárják ki egymást, arra jó példa Rasovszky Kristóf világbajnok, kétszeres Európa-bajnok és junior világbajnok magyar úszó, a Pannon Egyetem villamosmérnök szakos hallgatója, aki maga is a program támogatottja. Az intézményben ugyanis már hét éve sikeresen működik a Sport és Tanulás Program (STP), amelynek elsődleges célja, hogy felkutassa a rejtett sporttehetségeket és segítse tanulmányi előremenetelüket.

Kavalecz Gábor, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója szerint a célkitűzés a szakképzésben is hasonló: az ismert, sikeres sportolók az oktatási intézmény hírnevét, vonzerejét is növelik, a tehetségeknek pedig közben olyan hátteret tudunk biztosítani, aminek köszönhetően egy biztosnak számító szakmát is szerezhetnek sport karrierjük építése közben – mondta el a projekt keddi sajtótájékoztatóján.

Ehhez a szakképzésben továbbtanuló kiváló utánpótlás sportolók oktatásával kapcsolatos igényeket tanulói és oktatói oldalról egyaránt felmérik, illetve koordinálják a szükséges feltételek biztosítását, például egyéni tanrendet alakítanak ki a tanulónak, mentorálják őt. Az elképzelések szerint a centrum félévente összesen 35-40 résztvevővel számol, akik közül a legjobban teljesítő 15-20 sportolót sportösztöndíjjal is támogatják. A díjazottakat a sporteredmények alapján három kategóriába sorolják: az első kategóriában 20 ezer, a másodikban 15 ezer, míg a harmadikban 10 ezer forintos ösztöndíjat kaphatnak a diákok havonta.

Kavalecz Gábor hozzátette, a kiemelkedő eredményekkel bíró sportolók sportban és megyében való megtartása mellett a program kiemelt feladata az is, hogy a diákokat később a Pannon Egyetem, majd a veszprémi és környékbeli vállalkozások felé terelje. Ennek érdekében utóbbiakkal folyamatos kapcsolatot fognak fenntartani az STP-ben résztvevő tanulók foglalkoztatásával kapcsolatban, míg az egyetemmel együttműködési megállapodást kötöttek a program irányelveinek meghatározására, a felvételi rendszer aktualizálása és a továbbtanulás elősegítése érdekében.

Edvy László, a Pannon Egyetem Testnevelés és Sport Intézetének igazgatója úgy fogalmazott, a Szakképzési Centrum részéről óriási előrelátást és nyitottságot jelent, hogy meglátták a programban rejlő lehetőségeket és tartalékokat. Ezzel mindegyik szereplő – az iskola, az egyetem, a sportoló és a mögötte álló egyesület – is nyer: az iskola eredményes sportolókat kap, ami emeli az intézmény minőségét, az egyetem ugyancsak gazdagodik, a sportoló kettős életpályamodellt valósíthat meg (ami a szülőknek is megnyugvás), míg az egyesületnek a továbbiakban nem kell azzal bajlódnia, hogy maga hozza létre azt a hátteret, ami szükséges a sportoló tanulmányainak koordinálásához, hiszen ezt a program biztosítja.

Stiglic Edit, a Veszprémi Szakképzési Centrum pályázati referense elmondta, a programba való bekerülésnek két alapfeltétele van: a pályázóknak egy online kérdőívet kell kitölteniük személyes, iskolai és egyesületi adataik megadásával, illetve egy hivatalos sportegyesületi igazolást kell benyújtaniuk a megelőző egy év legjobb sporteredményeiről a palyazat@veszpremszc.hu e-mail címre. A jelentkezési határidő tavaszi félév esetén február 15., őszi félévben szeptember 15. A támogatásról bizottság dönt, a programba bekerült tanulókkal és egyesületükkel pedig a Centrum megállapodást köt, az ösztöndíjban részesülőkkel pedig ösztöndíj szerződést.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum Európa Uniós és a Magyar Állam támogatásával megújítja a Táncsics Mihály Technikum és Kollégium tanműhelyét. A fejlesztésről csütörtök délelőtt, a kivitelezés helyszínén, ünnepélyes keretek között tartottak sajtótájékoztatót. 2024. május 24. 14:40 Adatrögzítői képzés zárult a börtönben Adatrögzítői képzés zárult a börtönben Harminckét fogvatartott teljesítette a Veszprémi Szakképzési Centrum által szervezett adatrögzítői képzést a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A tanfolyam zárásaként hétfőn osztották ki a bizonyítványt a vizsgát sikeresen teljesítőknek.  2024. május 7. 16:20 Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Az Euronics üzleteket működtető Vöröskő Kft. elsőként élt azzal az új szakképzési törvény által nyújtott lehetőséggel, amely során a munkavállalóik kereskedelmi értékesítő képzésben, valamint vállalkozási- és ügyviteli ügyintéző képzésben vehették át bizonyítványukat most szerda délután.     2024. március 20. 21:57 Együttműködési megállapodást írt alá a VSZC és a Veszprémi Érseki Főiskola Együttműködési megállapodást írt alá a VSZC és a Veszprémi Érseki Főiskola Kedd délelőtt ünnepélyes keretek között írt alá együttműködési keretmegállapodást a két fél, vagyis a Veszprémi Szakképzési Centrum valamint a Veszprémi Érseki Főiskola. 2024. február 21. 15:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.