Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Égi műsorfüzet 2021 látványosságaihoz

2021. január 8. 12:21
Bármennyire is nehéz év volt, 2020-ban azért az égiek tartogattak szép meglepetéseket – még ha nem is mindet lehetett látni az időjárás miatt. Összegyűjtöttünk néhány látványosságot, ami miatt idén is érdemes lesz az eget kémlelni.

Szolid kis napfogyatkozás

A fogyatkozásokkal nem lesz igazán szerencsénk: bár 2021-ben két látványosabb holdfogyatkozás is lesz, ezek egyike sem látszik majd Magyarországról. Kárpótlást talán csak a június 10-i gyűrűs napfogyatkozás jelent majd, ami részleges napfogyatkozásként itthonról megfigyelhető lesz – sajnos az árnyék széle érint csak minket, így valószínűleg nem ez lesz az élmény, amiről az unokáinknak is mesélni fogunk. A gyűrűs fogyatkozást Kanadából, Grönlandról és Oroszországból lehet majd látni, tőlünk mindössze 2,7%-ot csippent le a Hold a napkorongból 12:42-kor. 

Veszprémből nézve ennyire fogy majd el a Nap (szimuláció: Stellarium)Veszprémből nézve ennyire fogy majd el a Nap (szimuláció: Stellarium)

Fontos: soha ne nézzünk megfelelő védőfólia nélkül a napba se szabad szemmel, se távcsővel! Ha fotózni szeretnénk, a fényképezőgépet is védjük ilyen szűrővel! A megfelelő biztonságra ügyelve érdemes lesz távcsővel is megfigyelni a fogyatkozást, a Nap ugyanis ciklusának aktívabb időszakában jár, így jó eséllyel láthatunk nagyméretű napfoltokat is központi csillagunk felszínén.

Jó hír azoknak, akiket nem elégít ki az éppencsak megcsonkított Nap látványa: a következő, hazánkból is megfigyelhető, látványosabb napfogyatkozásra csak a jövő évig kell várnunk, 2022. október 25-én csillagunk csaknem harmada tűnik majd el a Hold mögött. 

Együttállások

Július 13-án a Mars és a Vénusz kerül látványosan közel napnyugta után, mindössze fél fokra látszanak majd egymástól (ez a Hold látszólagos átmérőjének felel meg) – igaz, ehhez olyan helyet kell találnunk, ahonnan jól belátható a nyugati horizont, a bolygópárost ugyanis nagyon alacsonyan találjuk majd. 

A Jupiter, a Szaturnusz és a Vénusz szinte egész decemberben szép sorba rendeződik (szimuláció: Stellarium)A Jupiter, a Szaturnusz és a Vénusz szinte egész decemberben szép sorba rendeződik (szimuláció: Stellarium)

A Jupiter és a Szaturnusz az idei randevújuk után jövő decemberre is különleges koreográfiával készül: napnyugta után a déli-délnyugati égboltot megfigyelve a két gázóriás a Vénusszal sorakozik fel, az év utolsó napjaiban pedig a Merkúr is csatlakozik majd az égi tánchoz.

Meteorrajok

Ahogy minden évben, a Föld útja ezúttal is keresztezi majd azokat a Naprendszerben hátramaradt porfelhőket, amelyek látványos hullócsillag-esőt produkálhatnak. Összeszedtünk néhány dátumot, amit érdemes feljegyezni.

A tavasz hírnöke két porfelhő: a Líridák meteorraj április 16-30 között keresztezi űrbéli utunkat, a csillaghullás április 21-22-én éjszaka tetőzik. Még látványosabb lehet az Éta Aquaridák: a Halley-üstökösből hátrahagyott anyagmaradványok április 19. és május 28. között produkálhatnak hullócsillagokat, a május 4-ről 5-ére virradó éjszaka ígérkezik a legaktívabbnak, óránként 15-30 felvillanással.

Perszeida hullócsillag a chilei Very Large Telescope fölött (Fotó: ESO/S. Guisard)Perszeida hullócsillag a chilei Very Large Telescope fölött (Fotó: ESO/S. Guisard)

Mindenki kedvencei a Perszeidák, amik július 17. és augusztus 26. között festik meg az eget, a tetőzésre pedig augusztus 11-12-én számíthatunk, amikor szinte percenként láthatunk majd a légkörben elégő meteoritokat.

Még látványosabb műsort ígérnek a méltatlanul elfeledett Geminidák. Igaz, a december 4. és 17. között aktív raj 14-ére várható tetőzésekor kevésbé csábító gondolat egy éjszakai piknik, mint augusztusban, de érdemes kabátot és sapkát venni, és meglesni az év legaktívabb csillaghullását. Üröm az örömben, hogy a tetőzéskor mindössze négy napra leszünk a teliholdtól, égi kísérőnk fénye pedig ronthatja a kilátásainkat.  

 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.