Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
12°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
12°C

Varga Gréta megállíthatatlan: újabb csúcs, kvalifikáció

2020. július 12. 18:21
Huszonhat éve fennálló országos ifjúsági csúcsot adott át a múltnak a veszprémi Sportolj Velünk Sport Egyesület fiatal tehetsége, Varga Gréta az egyéni csúcsok versenysorozat második, csütörtöki állomásán. Tóthné Stupián Anikó tanítványa így az 5000-es táv után 1500 méteren is kvalifikálta magát a kenyai junior világbajnokságra amellett, hogy egyúttal az európai ranglista vezető pozícióját is átvette.

Mint ahogyan arról múlt héten beszámoltunk, egyéni csúcsok versenysorozata elnevezéssel az országban egyedülálló próbatételt hívott életre a veszprémi Sportolj Velünk Sport Egyesület (SVSE). A sorozat második állomására csütörtökön került sor a Városi Stadionban, amelyre közel 300 nevezés érkezett. A szervezők nemenként 100, 200, 400, 1500 és 10000 méteren hirdettek eredményt, míg az újonc és serdülő korosztályoknak 300 méteres futamokat rendeztek.

Az SVSE nagy reménysége, Varga Gréta a múlt heti megmérettetésen 5000 méteren 16:28,44-es időt futott, amellyel közel tíz másodperccel megjavította a többszörös Európa-bajnok Szentgyörgyi Katalin 1996-ban futott országos ifjúsági csúcsát. Arról nem is beszélve, hogy teljesítményével kvalifikálta magát a kenyai junior világbajnokságra is.

Kapcsolódó cikk
SVSE: Varga Gréta 24 éve fennálló csúcsot döntött meg
A tizenhat éves veszprémi reménység, az SVSE egyéni csúcsok versenysorozatának első, csütörtöki állomásán 24 éve fennálló országos ifjúsági csúcsot döntött meg 5000 méteren. Tóthné Stupián Anikó fiatal tanítványa páratlan teljesítményével kvalifikálta magát az idei, kenyai junior világbajnokságra is.

Tóthné Stupián Anikó tanítványa azonban ezúttal 1500 méteren készült bizonyítani. A siker pedig nem is maradt el: két másodpercet faragott le Tusai Brigitta 1994 óta fennáló, 26 éves csúcsából (4:20.97). Gréta 4:18.93 percet futott, amellyel egyúttal átvette a vezetést az U18-as európai ranglistán, illetve ebben a számban is kvalifikálta magát az idei junior világbajnokságra.

Varga Gréta megállíthatatlan! - Fotó: SVSEVarga Gréta megállíthatatlan! - Fotó: SVSE

Varga Gréta, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) hivatalos oldalának úgy nyilatkozott az elért eredményt követően, hogy élvezte a futás minden pillanatát.

Nagyon örülök neki, hogy ismét erős mezőny gyűlt össze, hiszen így jó tempót lehetett futni: ennek az eredménye az újdonsült országos csúcs is.

Gréta mellett négy másodpercet sikerült javítania egyéni legjobbján Szögi Istvánnak, aki 3:41.94 perccel nyerte meg a férfiak 1500-as számát. Míg Kubasi Jánosnak 400 méteren sikerült új egyéni csúcsot futnia (52.21). A szintén SVSE-s Dabosi Marcell pedig 200 méteren javította meg eddigi legjobbját remek teljesítménnyel (23.37).

Simon Dani

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.