Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Cézár asztalától a nyáresti borvacsoráig

2020. május 29. 4:00 // Forrás: Ecoport
Története a Honfoglalás előtti időre nyúlik vissza, a középkorban nemesek versengtek érte, majd hamvaiból kellett újjáélednie a XX. század elején. A Balatoni borrégió története legalább annyira hullámzó, mint a tó vize.

A rómaiak mindig feltűnnek a Dunántúl ókori történelmében, ez persze nem meglepő az egykori Pannonia provincia területén. És mint a birodalomban oly népszerű bortermelést, a mai Magyarország területén is hamar meghonosították ezt a tevékenységet. Kiváltképp a Badacsony környéke kedvezett a szőlőművelésnek, hiszen a vulkanikus talaj előnyeire már 2000 évvel ezelőtt is rájöttek.

A Római Birodalom szétesett, de a Balaton környékéről a bortermelés nem tűnt el, az Árpád-korban is folytatódott, igaz akkoriban inkább még az őseink nomád módszerei szerint, így borkultúráról még aligha beszélhetünk.

Az itteni szőlőültetvényekről korabeli oklevelekben is megemlékeznek, többek közt a tihanyi apátság 1055. évi alapítólevelében, bár csak érintőlegesen.

Hazánkban valamikor a XIII. században a betelepített francia-vallon származású telepesek lendítették fel a borkultúrát a magukkal hozott tudásnak és technológiának köszönhetően.

A magyar borok – főleg a dunai kereskedelmi útvonalak által – külföldön is kelendőek lettek, elsősorban a szerémi, a mai horvát és szerb területek boraira volt nagy kereslet, de a körforgásba bekapcsolódott a balatoni és somogyi borvidék is.

A Balaton környékéről főleg a badacsonyi bor, elsősorban a kéknyelű vált népszerűvé. A térség annyira népszerű volt a főurak között, hogy több nemes család még versengésbe is kezdett, hogy itt szerezzen birtokot a javában egyházi területek mellett.

Hiába a fejlődő ív, a nemzetközi versennyel a XIX. századra a magyarok nem tudták tartani a lépést, a nyugat-európai országok, és az Egyesült Államok is lekörözte hazánkat, olyannyira, hogy a tengerentúlról még importáltunk is borokat és új szőlőfajtákat.

Ezzel azonban nem csak új fajták honosultak meg nálunk, hanem egy eddig ismeretlen és pusztító betegség, a filoxéra, más néven szőlő gyökértetű is felütötte a fejét. Az apró élősködő a szőlő gyökerét vette célba, és nagyon hamar a tőke pusztulását hozta magával.

A Balaton környékén először 1878-ban jelent meg és olyan gyorsan terjedt el az északi-part ültetvényein, hogy pár év alatt Veszprém megye borterületeinek felét, Zala megyében pedig 2/3-át tette tönkre.

A pusztítás hatására több szőlőgazda és napszámos elvándorolt – volt, aki az USA-ig – de öngyilkosság is előfordult a kilátástalan küzdelemben a gazdák között.

A filoxéra északi-parti pusztítása sok szőlészt a Balaton homokos talajú déli partja felé vezérelt. Ezzel egy időben megjelentek új szőlők is, az úgynevezett direkt termő fajták, például az othello. Ezek a homokos talajnak köszönhetően ellenállóak voltak a filoxérának, azonban hamar kiderült, hogy a bogyóik úgynevezett pektint tartalmaznak, amely az erjedés során metilalkohollá alakul, ami nagy mennyiségben idegméreg hatású.

A tetszhalott állapotból a XX. század első felében kezdett el újra erőre kapni a borrégió. Igaz, ehhez az is kellett, hogy a termővidéket teljesen átalakítsák, a lankás dombokat legyalulták, teraszos termelést alakítottak ki és új ültetvényeket hoztak létre.

A nemzetközi trendek és a gourmet borkultúra népszerűsége miatt mára ismét reneszánszát éli a Balatoni borrégió, testet pedig főleg rizling és más fehérborok formájában ölt.

Magyarország bortermelő területei hét borrégióba tartoznak: Alföldi, Balaton, Eger, Észak-Dunántúli, Pannon, Soproni és Tokaj borrégió. Ezek kisebb borvidékeken, a Balaton borrégió esetében összesen hat földrajzilag elkülönített területen oszlanak el. Létezik egy harmadik kategória, a hegyközségek köre is, amelyekre a borvidékeket lehet tagolni. Amíg a borvidékeknek inkább marketing szerepe van, addig a borászok szerint a hegyközségek alapján lehet igazán meghatározni egy-egy bort. Például a Balatonfüred-Csopak borvidék két széle, Zánka és Csopak – bár egy borvidékbe tartoznak – adott esetben teljesen más ízvilágú borokat kínálnak. De talán pont ez adja meg az izgalmát ennek a sajátos tájegységnek.

A cikk eredetileg az Ecoport magazin 2020/1. számában jelent meg.

Hajas Bálint
további cikkek
Kik a balatoni emberek 2025-ben? Pannon Egyetem Kik a balatoni emberek 2025-ben? Vajon kik alkotják a Balaton társadalmát? Létezik még ez a közösség a közel tízmillió magyarországi ember között, vagy csupán a turisztikai desztináció statisztikai elemei az itt élő emberek? Tényleg olyan sikeres ez a régió, ahogy sokan tartják? Szántó Balázs, a Pannon Egyetem mesteroktatója ezekre a ritkán feltett, mégis aktuális kérdésekre kereste a válaszokat az egyetemen szervezett Balaton konferencián. tegnap 16:00 Navracsics: Veszprém vármegyében büszkék vagyunk a szőlészeti–borászati hagyományokra közélet Navracsics: Veszprém vármegyében büszkék vagyunk a szőlészeti–borászati hagyományokra Meg kell őrizni a magyar bor forgalmát és hírnevét - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének badacsonyi kutatóállomásán tartott Veszprém vármegyei borverseny megnyitóján pénteken. 2025. március 21. 17:16 105 szolgálati lakáshoz jut a balatoni térség Balaton 105 szolgálati lakáshoz jut a balatoni térség A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) ötmilliárd forintos keretet biztosított balatoni szolgálati lakások kialakítására, amellyel 105 szolgálati lakáshoz juthat az üdülőrégió újonnan épített ingatlanok, illetve felújítások révén - közölte Navracsics Tibor, a tárca vezetője a programról tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján, Siófokon. 2025. március 20. 11:34 A Balatonnál is kapható lesz a vatikáni fagyi Balaton A Balatonnál is kapható lesz a vatikáni fagyi A 2025-ös szentév hivatalos fagylaltja, a pirított mogyorós – csokoládés Halleluja a Vatikán mellett Európa több mint 250  városában, köztük a Balatonnál is kapható lesz – szemlézi a Balatoni Turizmus Szövetség közleményét a VG. 2025. március 19. 10:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.