2019. július 21., vasárnap
Dániel névnap

Koncerttel, díjjal, vándorkiállítással emlékeznek Brusznyaira

A hatvanegy éve kivégzett mártírra, Brusznyai Árpádra emlékeznek a napokban Veszprémben. Az emlékét ápoló alapítvány fennállásának harmincadik évfordulóját is ünnepli.

Az 1958. január 9-én kivégzett veszprémi tanár, Brusznyai Árpád emléke előtt több rendezvénnyel is tisztelegnek a napokban. Szerda délután megemlékezést rendeznek a forradalom erőszakmentességéért fellépő pedagógus emlékművénél a Megyeház téren, míg szombaton 18 órától a hagyományos emlékkoncerten átadják a Brusznyai-díjakat a Pannon Egyetemen.

Imre FrigyesnéImre Frigyesné

A programokat bemutató keddi sajtótájékoztatón Imre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány elnöke összefoglalta a szervezet elmúlt évben végzet munkáját. 2018 fontos esztendő volt: Brusznyai halálának hatvanadik évfordulója. Ez alkalomból három kötetet is kiadtak, amelyek feldolgozták a pedagógus élettörténetét, háttérinformációkkal látták el az érdeklődőket. A kiadványokat Veszprém mellett bemutatták Vácon is, ahol Brusznyai rövid ideig tanított, és Budapesten, idén pedig Szentesre, gyerekkorának helyszínére is elviszik őket.

Három kiadványt jelentetett meg tavaly az alapítványHárom kiadványt jelentetett meg tavaly az alapítvány

Az alapítvány vándorkiállítást is szervezett a kerek évforduló alkalmából, ami a veszprémi középiskolákat járja – jelenleg a Vetésiben látható.

Ami az idei évet illeti, a Brusznyai Alapítvány fennállásának 30. évfordulója alkalmából egy újabb kötet megjelentetését tervezi, amiben az elmúlt három évtized munkásságát örökítik meg; többek között emlékbeszédek leiratai is megtalálhatók lesznek a kiadványban.

Porga GyulaPorga Gyula

Az alapítvány közbenjárására az önkormányzat életjáradékkal támogatja Brusznyai Árpád súlyos beteg lányát, Margitot – a támogatást Porga Gyula polgármester jelentette be.

címlapfotó: Laczkó Dező Múzeum