Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Brusznyai Árpádra emlékeztek

2024. január 9. 20:20
Kedd este a Megyeház téren gyűlt össze az emlékező tömeg, ahol Brusznyai Árpád középiskolai mártír tanárra emlékeztek.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Védegylet Veszprémért Egyesület szervezésében mécsesgyújtással és közös emlékezéssel, múltidézéssel tisztelegtek a tanár előtt, akit pontosan hatvanhat évvel ezelőtt végeztek ki. Száz éves lenne, harmincnégyévesen kellett meghalnia.

Az ünnepély moderátora Felföldi Gábor volt, a Pannon Egyetem kulturális referense. Kőrösi Csaba, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze közreműködésével megelevenedett Brusznyai utolsó, családjához írt levele. A karácsony előtti időszakban írt sorok keserédes gondolatai visszarepítettek bennünket, emlékezőket az ötvenes évekbe.

Imre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány elnöke is felszólalt. Brusznyai története ma már sokak számára legendának tűnhet, kötelességünk minden évben emlékezni, s felhívni a figyelmet Brusznyai személyére, mártír halálára. Fiatal felesége és egy kislánya maradt utána, s a csend – fogalmazott. Bíróság szervezkedés vezetése vádjával életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték 1957. október 19-én. Ítéletét a másodfokon eljáró katonai felsőbíróság a Veszprém megyei első titkár közbenjárására halálbüntetésre súlyosbította. 1958. január 9-én kivégezték.

A város egyébként méltó módon őrzi emlékét, gondolhatunk például a nemrég Veszprémben is bemutatott előadásra, Magyar Hősök címmel. Történetében ott lapul az emberi helytállás, a hűség.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjára emlékezve a város nevében Porga Gyula polgármester, valamint Ovádi Péter országgyűlési képviselő helyezték el a koszorúkat.

Szabó Eszter
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.