Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A nép mellé álltak a katonai szervezetek

2021. október 22. 13:33
Ünnepi állománygyűléssel emlékezett 1956 októberének eseményeire a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ pénteken az Agórában.

Az ünnepi beszédet Szász Róbert, az MH LVIK Hadműveleti Központ központparancsnoka mondta. Megjegyezte: ahhoz a generációhoz tartozik, aki még nem élt az 1956-os események idején, és arról sem az iskolában, sem a nyilvánosságról nem is lehetett hallani. Joggal merülhet fel a kérdés, miért kellene ’56-tal foglalkoznia, hiszen az időben távol van már az ő életétől. A válasz: azért kell emlékeznünk, hogy másokat is emlékeztetni tudjunk; a nemzeti emlékezet a legerősebb fegyver a terror megismétlődése ellen.

1956 az emberi méltóság helyreállításának forradalma volt – hangsúlyozta. A békésen induló tüntetés a kommunista vezetés agresszív válasza, a sortűz után torkollott fegyveres ellenállásba. A katonai szervezetek a nép mellé álltak, nem vettek részt a felkelők ellen irányuló akciókban, passzív ellenállásukkal a kormányellenes erőket támogatták. 

1956. október 23-án Veszprém is forradalmi események helyszíne volt. Az egyetemisták a színházban rendeztek gyűlést, ahol húsz pontban foglalták össze követeléseiket. A tüntetőkhöz a helyi pártszervezetek nagy része is csatlakozott, megalakult a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács, melynek elnökévé november 1-jén választották meg Brusznyai Árpádot, aki ellenezte a fegyveres felkelést, a békés megoldást kereste. 

November 4. után a szovjetek megindították a támadást, országszerte elfoglalták a stratégiai fontosságú katonai létesítményeket. Veszprémben is kemény harcok voltak, de november 6-án estére felszámolták a fegyveres ellenállást a városban. A megtorlás azonban csak ezután következett. Bár Brusznyai konfliktusokat vállalva óvta az emberi életeket, végül mégis halálra ítélték és kivégezték. 

Hajtsunk fejet a mártírok és hősök előtt, akik egy jobb életért, a szabadságért, a függetlenségért, tulajdonképpen értünk, a mi jövőnkért is küzdöttek! – zárta gondolatait Szász Róbert. 
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A béke hangja a legerősebb 1956 A béke hangja a legerősebb A decemberi veszprémi programok között hagyományosan jelen van egy megemlékezés, ami nem az adventi időszakhoz kapcsolódik, hanem a 20. századi magyar történelem egyik gyászos, mégis dicső eseményéhez. Pénteken Veszprémben is megemlékeztek a némi nőtüntetésről. 2023. december 9. 14:16 ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek közélet ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek Az 1956-os szabadságharc elhurcolt veszprémi résztvevőinek emlékére koszorúztak november 8-án a Vár utcában, a törvényszék falán található emléktáblánál.  A megemlékezésre a Veszprém Megyei Törvényszék, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pannon Egyetem várta az 56-os szervezetek képviselőit, a megemlékezőket és az eseményen jelenlévő, egykori 56-os deportáltat, Suri Kálmán nemzetőrt.   2023. november 9. 14:23 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! 1956 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton. 2023. november 5. 13:21 Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés közélet Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés A Pannon Egyetem kedd délelőtt tartotta október 23-i megemlékezését. A szokásokhoz hűen, idén is emlékmenettel elevenítették fel az 1956-os forradalom és szabadságharc pontos részleteit. 2023. október 24. 14:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.