Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 19. Emília
Veszprém
24°C
2024. július 19. Emília
Veszprém
24°C

A nép mellé álltak a katonai szervezetek

2021. október 22. 13:33
Ünnepi állománygyűléssel emlékezett 1956 októberének eseményeire a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ pénteken az Agórában.

Az ünnepi beszédet Szász Róbert, az MH LVIK Hadműveleti Központ központparancsnoka mondta. Megjegyezte: ahhoz a generációhoz tartozik, aki még nem élt az 1956-os események idején, és arról sem az iskolában, sem a nyilvánosságról nem is lehetett hallani. Joggal merülhet fel a kérdés, miért kellene ’56-tal foglalkoznia, hiszen az időben távol van már az ő életétől. A válasz: azért kell emlékeznünk, hogy másokat is emlékeztetni tudjunk; a nemzeti emlékezet a legerősebb fegyver a terror megismétlődése ellen.

1956 az emberi méltóság helyreállításának forradalma volt – hangsúlyozta. A békésen induló tüntetés a kommunista vezetés agresszív válasza, a sortűz után torkollott fegyveres ellenállásba. A katonai szervezetek a nép mellé álltak, nem vettek részt a felkelők ellen irányuló akciókban, passzív ellenállásukkal a kormányellenes erőket támogatták. 

1956. október 23-án Veszprém is forradalmi események helyszíne volt. Az egyetemisták a színházban rendeztek gyűlést, ahol húsz pontban foglalták össze követeléseiket. A tüntetőkhöz a helyi pártszervezetek nagy része is csatlakozott, megalakult a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács, melynek elnökévé november 1-jén választották meg Brusznyai Árpádot, aki ellenezte a fegyveres felkelést, a békés megoldást kereste. 

November 4. után a szovjetek megindították a támadást, országszerte elfoglalták a stratégiai fontosságú katonai létesítményeket. Veszprémben is kemény harcok voltak, de november 6-án estére felszámolták a fegyveres ellenállást a városban. A megtorlás azonban csak ezután következett. Bár Brusznyai konfliktusokat vállalva óvta az emberi életeket, végül mégis halálra ítélték és kivégezték. 

Hajtsunk fejet a mártírok és hősök előtt, akik egy jobb életért, a szabadságért, a függetlenségért, tulajdonképpen értünk, a mi jövőnkért is küzdöttek! – zárta gondolatait Szász Róbert. 
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Száz éve született Brusznyai Árpád, 1956 veszprémi mártírja Száz éve született Brusznyai Árpád, 1956 veszprémi mártírja Mécsesgyújtással emlékezett Brusznyai Árpádra születésének századik évfordulóján a Védegylet Veszprémért Egyesület a Megyeház téren. 2024. június 28. 16:22 A béke hangja a legerősebb 1956 A béke hangja a legerősebb A decemberi veszprémi programok között hagyományosan jelen van egy megemlékezés, ami nem az adventi időszakhoz kapcsolódik, hanem a 20. századi magyar történelem egyik gyászos, mégis dicső eseményéhez. Pénteken Veszprémben is megemlékeztek a némi nőtüntetésről. 2023. december 9. 14:16 ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek közélet ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek Az 1956-os szabadságharc elhurcolt veszprémi résztvevőinek emlékére koszorúztak november 8-án a Vár utcában, a törvényszék falán található emléktáblánál.  A megemlékezésre a Veszprém Megyei Törvényszék, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pannon Egyetem várta az 56-os szervezetek képviselőit, a megemlékezőket és az eseményen jelenlévő, egykori 56-os deportáltat, Suri Kálmán nemzetőrt.   2023. november 9. 14:23 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! 1956 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton. 2023. november 5. 13:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.