Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra!

2023. november 5. 13:21
Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton.

A megemlékezésen Soltész Miklós államtitkár tartott ünnepi beszédet, aki arról beszélt, az egykori történések felidézése nemcsak a tisztelgés miatt fontos, hanem azért is, hogy tisztán lássunk. A politikus emlékeztetett: mindenhol voltak Papp Jánosok, akiket megmentettek a népharag elől, akik bosszúból a legsúlyosabb ítéletet hozták meg azok felett, akik korábban segítették őket.

Brusznyai Árpádot első fokon életfogytiglanra ítélték, később azonban ezt módosították kötél általi halálra. Apró Antal ezt így indokolta a kivégzés előtt fél évvel, a kommunisták 1957. június 2-án tartott politikai bizottságának ülésén: Nekünk politikai harcot kell fokozni büntető és igazságügyi szervekben, hogy ezek a szervek idő- és ütőképesek legyenek. Nem tartunk még ott, hogy nagylelkűségről beszéljünk, és olyan hangulat alakuljon ki, hogy elég volt a megtorlásból.” Apró Nagy Imre és társainak kivégzését a nép jogos elégtételének, az ellenforradalom méltó megbosszulásának nevezte. Tetteiért megkapta a jutalmat, utódja, unokája is abban a házban élt, amit egyébként egy zsidó családtól vettek el a kommunisták.

– S miért fontos az, hogy ezeket az idézeteket, ezeket a történéseket elővegyük újra? Hogy lássuk, a magukat becsületes dolgozóknak valló kommunisták miatt haltak meg tucatnyian, százan, ártatlanul. Miattuk szenvedtek ezrek, tízezrek, az elhunytak és családjaik évtizedeken keresztül. És ők azok, akik mindezekért a tettekért soha, még bocsánatot nem kértek. Sőt, politikai és tegyük hozzá családi örököseik most is itt vannak. Nem csak itt vannak, hanem fenyegetőznek. Ők azok, akik ma diktatúrát kiáltanak. Ők akarják átírni a történelmet, lázítani a mai fiatalokat. Akiknek mindegy milyen korszak, rendszer van, gyűlölik a hazát, és amikor lehet, elárulják – fogalmazott Soltész.

Éppen ezért november 4., a forradalom leverésének évfordulója mindig emlékeztessen kell bennünket a hazaszeretetre, a hőseinkre, de azokra is, akik miatt sok-sok tízezer család évtizedekig bűnhődött olyanért, amit el sem követtek.

Az ünnepi beszéd után a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit a Vár utcai Brusznyai emlékműnél.

Az ünnepségen közreműködött Hatás Andrea és Szeles József.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
A béke hangja a legerősebb 1956 A béke hangja a legerősebb A decemberi veszprémi programok között hagyományosan jelen van egy megemlékezés, ami nem az adventi időszakhoz kapcsolódik, hanem a 20. századi magyar történelem egyik gyászos, mégis dicső eseményéhez. Pénteken Veszprémben is megemlékeztek a némi nőtüntetésről. 2023. december 9. 14:16 ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek közélet ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek Az 1956-os szabadságharc elhurcolt veszprémi résztvevőinek emlékére koszorúztak november 8-án a Vár utcában, a törvényszék falán található emléktáblánál.  A megemlékezésre a Veszprém Megyei Törvényszék, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pannon Egyetem várta az 56-os szervezetek képviselőit, a megemlékezőket és az eseményen jelenlévő, egykori 56-os deportáltat, Suri Kálmán nemzetőrt.   2023. november 9. 14:23 Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés közélet Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés A Pannon Egyetem kedd délelőtt tartotta október 23-i megemlékezését. A szokásokhoz hűen, idén is emlékmenettel elevenítették fel az 1956-os forradalom és szabadságharc pontos részleteit. 2023. október 24. 14:55 Félhomályban ragyogott Brusznyai és az 56-os hősök dicsősége Félhomályban ragyogott Brusznyai és az 56-os hősök dicsősége Az országos központi ünnep után hétfő este szűkebb körben, de így is számos veszprémi részvételével megkoszorúzták Brusznyai Árpád emlékművét a Megyeháza téren. Az eseményről képriportunkban tudósítunk. 2023. október 24. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.