Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
11°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
11°C

,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek

2023. november 9. 14:23
Az 1956-os szabadságharc elhurcolt veszprémi résztvevőinek emlékére koszorúztak november 8-án a Vár utcában, a törvényszék falán található emléktáblánál.  A megemlékezésre a Veszprém Megyei Törvényszék, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pannon Egyetem várta az 56-os szervezetek képviselőit, a megemlékezőket és az eseményen jelenlévő, egykori 56-os deportáltat, Suri Kálmán nemzetőrt.
 

A megemlékezést a Pannon Egyetem hallgatója, Kovács Petra előadása nyitotta, saját versét hallgathatták meg a jelenlévők, amelyet az 1956-os forradalom ihletett. A megható sorokat követően, dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalin, a Veszprémi Törvényszék elnöke osztotta meg gondolatait a forradalom résztvevőiről: 2013-ban a közös múlt ápolása iránti együttes felelősségvállalás szép példája volt, amikor a Pannon Egyetem, Veszprém Megyei Jogú Város, Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztérium és a Veszprémi Törvényszék emléktáblával adóztak az 1956 novemberében deportált veszprémiek előtt.

dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalindr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Katalin

’56 veszprémi hősei zömében a Veszprémi Vegyipari Egyetem hazafias érzetű tanárai és diákjai, valamint más fiatal dolgozók voltak, akik már a fegyveres harcokat megelőzően, a forradalom kitörésétől kezdődően bekapcsolódtak az eseményekbe és terjesztették a forradalmi eszmét. Gyűléseket tartottak, röplapokat terjesztettek, részt vettek a nemzetőrségbe való toborzásban, létrehozták a Szabad Veszprémi Rádiót. Október 28-án, amikor a szovjet tankok megjelentek a városban, hazájukat és városukat védték. A forradalmi napok veszprémi vonatkozású eseményei a történészek jóvoltából előttünk is jól ismertek: Veszprém nem csak elől járt az 56-os forradalmi eseményekben, hanem az ország egyik vidéki fellegváraként példát mutatott hazafiasságból és bátorságból.

A forradalom letörése után azonban a bosszú sem maradt el. Már a történelem sötét lapjaira tartoznak a megtorlás időszakának szomorú veszprémi eseményei. 1956 novemberében - a szabadságharc leverését közvetlenül követő napokban - a forradalmi gondolattal együtt élő és cselekvő fiatalok és polgárok közül 91 főt elfogtak, majd az egykori Szovjetunió területére deportálták őket. Néhány napon belül többségüket visszaszállították a várbörtönbe, és az események hosszú távú kihatása több évtizedre meghatározta a forradalmárok többségének életét. A megtorlás többféle módon érintette őket, sokukat megvertek, internáltak. Számos diákot és oktatót az egyetemről eltávolítottak, egzisztenciálisan ellehetetlenítették, vagy az ország elhagyására kényszerítették. A 21. századi utókor felelőssége az események megismerése és megismertetése, az emlékezés és a tiszteletadás.

,,A szavak törpék, a példák óriások” – idézte az elnök.

Hatvanhét évvel a forradalom és szabadságharc után tisztelettel adózunk azon egykori veszprémi polgárok előtt, akik napjaink kihívásai között is példaként szolgálnak. Az elhelyezett koszorúk ezt az üzenetet hordozzák.

Az 1956-os deportáltak közül megjelent Suri Kálmán és Suriné Nagyvári Erzsébet helyezte el a megemlékezés koszorúját, őket követte a sorban: Veszprém Megyei 56-os Szövetség és a Politikai Foglyok Szövetségének regionális szervezete, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának nevében Porga Gyula polgármester, a Pannon Egyetemtől Dr. Molnárné dr. Barna Katalin oktatási rektorhelyettes, a Veszprémi Törvényszék képviseletében dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit Kata, a törvényszék elnöke és dr. Varga Gábor Büntető Kollégium vezető, Soós Gyula alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete, a Fegyveres Erők és Testületek Nyugdíjas Klubja és a Lokálpatrióták A Városért Egyesület.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
A GTA-ban érezte magát a sofőr közélet A GTA-ban érezte magát a sofőr A valószínűleg ittas állapotú férfi a lépcsőn át szeretett volna távozni autójával, ám az érdekes manőver nem sikerült. ma 9:13 Kollégánk is kiváltotta az új Veszprém kártyát Kollégánk is kiváltotta az új Veszprém kártyát Egy veszprémi lakcímkártya és néhány perc ügyintézés után kollégánk már a kezében is tartotta új Veszprém kártyáját, amivel számos kedvezményre lesz jogosult a kultúra, sport és közlekedés terén. ma 14:27 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt választás 2024 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van. tegnap 13:30 Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között közlekedés Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között Befejeződött a Nemesvámost és Veszprémfajszot összekötő 1,35 km-es útszakasz teljes felújítása, így az utazási élmény mellett a biztonság szempontjából is sokat javult a helyzet. Sőt, Nemesvámoson már egy fix traffipax is figyeli az autósokat. tegnap 9:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.