Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 14. Vazul
Veszprém
19°C
2024. június 14. Vazul
Veszprém
19°C

Gyurcsány Ferenc: Veszprém nem gyarapodott

2024. május 10. 15:22
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is megpróbált fogást találni Porga Gyula polgármesteren, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A volt miniszterelnök csütörtökön látogatott el Veszprémbe, hogy részt vegyen a baloldali pártok által szervezett Európa-napon a Kálvin parkban.

Az Európai Unióhoz való csatlakozás húszéves évfordulója alkalmából szervezték meg a helyi ellenzéki pártok Veszprémben is az Európa-napot, ami sokkal inkább egy kampányrendezvénye volt a baloldalnak, mint tematikus nap a Kálvin parkban.

Pedig a kerek évfordulóra aránylag kisebb figyelem vetült országosan is, az MSZP,  DK és Párbeszéd-Zöldek által szervezett esemény viszont ezen hivatott volna javítani.

Mindezek ellenére az Európai Unió intézkedéseiben jóval közvetlenebb módon érintett fiatal és középkorú korosztály tagjaiból aránylag kevesebben voltak kíváncsiak az eseményre, a néhány tucat érdeklődő főleg a nyugdíjas korosztályból tevődött össze, akiket elsőként Hartmann Ferenc, MSZP-s politikus, az ellenzéki pártok közös polgármester-jelöltje köszöntötte.

Ő beszédében felidézte, hogy szerinte 2003-ban, az ő alpolgármestersége idején, ráadásul még az EU-csatlakozást megelőzően Veszprém jóval élhetőbb város volt a mostaninál. Az EKF-programot ő is sikeresnek gondolja, ugyanakkor nehezményezte és ennek hangot is adott, hogy a több tízmilliárd állami forrást, amit a projekt kapott a helyi ellenzéki politikusok bevonása nélkül használták fel.

„Veszprém a be nem tartott ígéretek városa” – fogalmazott ebben a beszédében is Hartmann, utalva a 8-as út Csatárig tartó felújítására és az aranyosvölgyi híd építésére.

Hartmann Ferenc után Grőber Attila pápai politikus, az MSZP-DK-Párbeszéd-Zöldek közös megyei listavezetője is köszöntötte a megjelenteket, és méltatta Hartmann városvezetői képességeit. Mindez viszont csak felvezetője volt a rendezvény „politikai sztárvendégének” Gyurcsány Ferencnek.

A volt kormányfő a tőle megszokott nyers hangvételű beszédében folyamatosan ugrált a személyes pápai gyerekkori emlékek, a magyar belpolitikai helyzet és az ország uniós politikájának bírálata között.

Szerinte egyetlen politikai erő sem ruházható fel azzal a joggal, hogy örökre kormányozza az országot, vagy vezessen egy várost, ezért ők a baloldalon folyamatosan küzdenek a jelenlegi hatalom ellen ellenzéki szerepkörben. Kitért arra is, hogy az ország a rendszerváltás óta nem volt olyan nehéz helyzetben, mint ma, viszont ez nem a kormány által hangoztatott háborús infláció miatt van, hanem az elhibázott gazdaságpolitika miatt – mondta Gyurcsány Ferenc.

Egy gondolat erejéig kitért a veszprémi városvezetésre és Porga Gyulára is. Itt egy jól ismert közmondást, a „madarat tolláról, embert barátjáról” idézte politikai szemszögből, miszerint „madarat tolláról, politikust pártjáról” lehet megítélni, a fideszes Porga Gyula pedig szerinte nem állt ki megfelelően a veszprémiekért, vagy éppen a megyei kórház ügyéért, amikor Gyurcsány szerint szembe kellett volna mennie a kormánnyal.

A kormány bírálatát folytatva, szerinte központilag sokkal inkább elvettek a magyar településektől és nem hozzáadtak azok fejlődéséhez. Ez a mondat némileg meglepő, hiszen a Kálvin parkig vezető úton Gyurcsány Ferencnek is érintenie kellett olyan utakat, amit a város kormányzati támogatással újított fel, az EKF-táblák pedig az összes városi bevezetőúton is hirdetik a programot, aminek sikerét még Hartmann Ferenc sem tagadta.

Külön kitért a magyar uniós politikára is, ami szerinte a háborúskodásról szól – természetesen diplomáciai szinten csak – pedig az ő és felesége, Dobrev Klára véleménye is az, hogy csak akkor lehet sikeres az ország, ha összefog más európai államokkal. A magyar nemzeti szuverenitást ő ettől nem félti.

Végül politikai küzdelemre szólította fel a híveit, amit elsősorban június 9-én a szavazófülkékben lehet megvívni. „Akkor lehet jól küzdeni, ha tudjuk, hogy nálunk van az igazság” – fogalmazott.

Hajas Bálint
további cikkek
Orbán Viktor: Európában a békepártiak győztek Orbán Viktor: Európában a békepártiak győztek  Európában a békepártiak győztek - értékelt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az M1 aktuális csatornán hétfő este sugárzott interjúban. 2024. június 11. 12:52 Ők debütálnak polgármesterként a környéken Ők debütálnak polgármesterként a környéken Habár Veszprémben Porga Gyula győzelme nem forgott kockán, a környéken több polgármesteri szék bérlője megváltozott az önkormányzati választás után. Körképünkben megmutatjuk, hogy hol milyen változások történtek, a városoktól a kisebb falvakig. 2024. június 11. 22:04 A jobboldal előretört, több kormány pedig megbukott az EP-választás után Európában A jobboldal előretört, több kormány pedig megbukott az EP-választás után Európában Emmanuel Macron, francia elnök vasárnap éjszaka bejelentette, hogy még a nyáron feloszlatja a parlamentet és előrehozott választásokat ír ki. Döntésének oka, hogy pártja, a centrista Reneszánsz párt messze elmaradt a Marine Le Pen által vezetett szélsőjobboldali Nemzeti Tömörüléstől. Az EP-választás a baloldali belga kormányt is megbuktatta, Olaszországban és Németországban pedig kimagaslóan szerepeltek a jobboldali pártok. 2024. június 10. 11:09 Tizenhat településen alakult ki szavazategyenlőség a polgármesterjelöltek között Tizenhat településen alakult ki szavazategyenlőség a polgármesterjelöltek között Tizenhat településen alakult ki szavazategyenlőség a polgármesterjelöltek között, így ezeken a településeken feltehetően időközi választást kell tartani - derül ki a Nemzeti Választási Iroda hétfői adataiból. 2024. június 10. 9:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.