2021. április 13.
//
Ida névnap

Megbocsátani, de sohasem feledni!

A Megyeház téren a Brusznyai-emlékmű előtt tartották az október 23-i központi ünnepséget Veszprémben. A megemlékezésen Brusznyai Árpád forradalmi szerepvállalása mellett az '56-os események résztvevőinek és a ma élő embereknek a felelőssége is felmerült.

Nem csak Veszprém ikonikus Brusznyai-emlékműve miatt fontos helyszín a Megyeháza tér 1956. október 23. szempontjából. A forradalom idején többek közt ezen a helyszínen is összecsaptak a veszprémi forradalmárok a szovjet katonákkal.

Most, hatvanhárom évvel később több száz ember gyűlt össze, hogy emlékezzen az akkori eseményekre, az egykor ellenforradalmároknak kikiáltott, ma már hősként ünnepelt veszprémi szabadságharcosokra.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő ünnepi beszédében is azt emelte ki, hogy a forradalom leverése után a szovjet mintára épített államunk évtizedeken keresztül üldözte és megfélemlítette azokat, akik részt vettek, vagy bármilyen módon támogatták az 1956-os forradalmat. Ugyanakkor Brusznyai példáján keresztül rávilágított arra, hogy a koncepciós perek, a kivégzések mind-mind megerősítették a magyarokban az ellenállást, azt, hogy a kommunista mintára épített rendszer hibás és rossz. Beszédében kiemelte, hogy a rendszerváltás hozott elégtételt a magyaroknak, valamint az addig ellenforradalmároknak kikiáltott hősöknek a megérdemelt tiszteletet és becsületet.

Ovdái Péter országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédetOvdái Péter országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet

Elmondta, hogy a mai napig élnek olyanok, akiknek felelősségük van a megtorlásokban, viszont a bosszú helyett nagyobb büntetés számukra, hogy immáron egy szabad, nagyhatalmaktól független országban kell élniük, ahol tisztelik és ünneplik az '56-os hősöket.

A képviselő beszédében Honti Ilona, Brusznyai Árpád feleségének gondolatait is idézte.

„Nem szabadna az embereknek olyat tennie, amit később nem tud maradéktalanul helyrehozni. Életet megszüntetni nem szabadna csak azért, mert valakinek más a véleménye valamiről. Nem szabadna örökké torolni… torolni, példát statuálni legkevésbé ilyen esetekben. Valakinek egyszer el kell kezdenie megbocsátani, ha van mit megbocsátani. Keresztény módon. Csak így lehet tovább élni, dolgozni az Ő gyermekéért. Megbocsátottam, aki ártatlansága ellenére elítélte. Megbocsátottam annak, aki nem tett érte érdemben, ha talán lehetett volna. Annak is, aki ment feléje, hogy kötéllel halálát okozza. Megbocsátottam, reménykedve abban, hogy egyszer a napnál is fényesebben tudni fogja mindenki: ártatlan volt.”

Végezetül kiemelte, hogy a most élő generáció felelőssége is, hogy '56 emlékét őrizze és megbecsülje azokat, akik akkoriban Magyarországért, a magyar szabadságért harcoltak.

Az ünnepségen közreműködött Sipos Imre színész, valamint Veszprém Város Vegyekara a Magyar Honvédség Légierő Zenekarának kíséretével, akik segítettek megidézni az '56-os ünnep emelkedett hangulatát.

Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő közösen helyeztek el koszorút a Brusznyai-szobornálPorga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő közösen helyeztek el koszorút a Brusznyai-szobornál

Az megemlékezés végén a megjelentek díszőrség kíséretében koszorúkat helyeztek el a Brusznyai-szobor lábánál. A veszprémi önkormányzat és nemzetiségi önkormányzatok mellett a városi és megyei hivatalos szervek, intézmények, az '56-os és egyéb civil szervezetek, valamint a politikai pártok, a Fidesz, a KDNP, a Jobbik, az LMP és a Mi Hazánk képviselői is koszrúztak.

Az ünnepi programsorozat a Hangvillában folytatódott, ahol a Makám együttes adott koncertet.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

ITM: szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
ITM: szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tervei szerint májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók - közölte az ITM vasárnap az MTI-vel.
Szinte mindenkit érdekel a bolygó jövője egy felmérés szerint
Szinte mindenkit érdekel a bolygó jövője egy felmérés szerint
Meglepően sokan érdeklődnek a bolygó jövője, a környezetvédelem iránt és tudatosul bennük, hogy saját életükre és a következő generációk sorsára is hatással vannak a környezeti problémák - derül ki az Alteo energetikai csoport megbízásából készült felmérésből.
A polgármestert és a képviselőt is beoltották
A polgármestert és a képviselőt is beoltották
A polgármestert és az országgyűlési képviselőt is ezen a héten oltották be. Mindketten az AstraZeneca vakcináját kapták.
Épült: az örök emberszeretet nevében
Épült: az örök emberszeretet nevében
Az Erzsébet-liget végén a fák mögött rejtőzik az egykori gyermekkórház hatalmas épülete, amely immáron negyed évszázada üresen és funkció nélkül tűri az idő vasfogát és szolgál a graffitisek gyakorlótereként. Cikkünkben bemutatjuk az épület történetét, két világháborún és rendszerváltáson át, mielőtt az Európa Kulturális Főváros keretében hamarosan új funkciójában születne újjá.
Traktorok, székelykapu és temetőfelújítás a Magyar Falu Program e heti eredményei
Traktorok, székelykapu és temetőfelújítás a Magyar Falu Program e heti eredményei
Herend, Hárskút és Bakonynána is sikeresen pályázott a Magyar Falu Programban, amelynek eredményeképpen a közterületeik karbantartását segítő eszközökkel gazdagodtak, illetve ilyen jellegű beruházásokat végezhettek el.