Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C

Megbocsátani, de sohasem feledni!

2019. október 23. 20:06
A Megyeház téren a Brusznyai-emlékmű előtt tartották az október 23-i központi ünnepséget Veszprémben. A megemlékezésen Brusznyai Árpád forradalmi szerepvállalása mellett az '56-os események résztvevőinek és a ma élő embereknek a felelőssége is felmerült.

Nem csak Veszprém ikonikus Brusznyai-emlékműve miatt fontos helyszín a Megyeháza tér 1956. október 23. szempontjából. A forradalom idején többek közt ezen a helyszínen is összecsaptak a veszprémi forradalmárok a szovjet katonákkal.

Most, hatvanhárom évvel később több száz ember gyűlt össze, hogy emlékezzen az akkori eseményekre, az egykor ellenforradalmároknak kikiáltott, ma már hősként ünnepelt veszprémi szabadságharcosokra.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő ünnepi beszédében is azt emelte ki, hogy a forradalom leverése után a szovjet mintára épített államunk évtizedeken keresztül üldözte és megfélemlítette azokat, akik részt vettek, vagy bármilyen módon támogatták az 1956-os forradalmat. Ugyanakkor Brusznyai példáján keresztül rávilágított arra, hogy a koncepciós perek, a kivégzések mind-mind megerősítették a magyarokban az ellenállást, azt, hogy a kommunista mintára épített rendszer hibás és rossz. Beszédében kiemelte, hogy a rendszerváltás hozott elégtételt a magyaroknak, valamint az addig ellenforradalmároknak kikiáltott hősöknek a megérdemelt tiszteletet és becsületet.

Ovdái Péter országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédetOvdái Péter országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet

Elmondta, hogy a mai napig élnek olyanok, akiknek felelősségük van a megtorlásokban, viszont a bosszú helyett nagyobb büntetés számukra, hogy immáron egy szabad, nagyhatalmaktól független országban kell élniük, ahol tisztelik és ünneplik az '56-os hősöket.

A képviselő beszédében Honti Ilona, Brusznyai Árpád feleségének gondolatait is idézte.

„Nem szabadna az embereknek olyat tennie, amit később nem tud maradéktalanul helyrehozni. Életet megszüntetni nem szabadna csak azért, mert valakinek más a véleménye valamiről. Nem szabadna örökké torolni… torolni, példát statuálni legkevésbé ilyen esetekben. Valakinek egyszer el kell kezdenie megbocsátani, ha van mit megbocsátani. Keresztény módon. Csak így lehet tovább élni, dolgozni az Ő gyermekéért. Megbocsátottam, aki ártatlansága ellenére elítélte. Megbocsátottam annak, aki nem tett érte érdemben, ha talán lehetett volna. Annak is, aki ment feléje, hogy kötéllel halálát okozza. Megbocsátottam, reménykedve abban, hogy egyszer a napnál is fényesebben tudni fogja mindenki: ártatlan volt.”

Végezetül kiemelte, hogy a most élő generáció felelőssége is, hogy '56 emlékét őrizze és megbecsülje azokat, akik akkoriban Magyarországért, a magyar szabadságért harcoltak.

Az ünnepségen közreműködött Sipos Imre színész, valamint Veszprém Város Vegyekara a Magyar Honvédség Légierő Zenekarának kíséretével, akik segítettek megidézni az '56-os ünnep emelkedett hangulatát.

Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő közösen helyeztek el koszorút a Brusznyai-szobornálPorga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő közösen helyeztek el koszorút a Brusznyai-szobornál

Az megemlékezés végén a megjelentek díszőrség kíséretében koszorúkat helyeztek el a Brusznyai-szobor lábánál. A veszprémi önkormányzat és nemzetiségi önkormányzatok mellett a városi és megyei hivatalos szervek, intézmények, az '56-os és egyéb civil szervezetek, valamint a politikai pártok, a Fidesz, a KDNP, a Jobbik, az LMP és a Mi Hazánk képviselői is koszrúztak.

Az ünnepi programsorozat a Hangvillában folytatódott, ahol a Makám együttes adott koncertet.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.