2023. június 10.
//
Margit névnap

Entente Florale: összességében pozitív a kép Veszprémről

2018. június 29. 19:35
Elsőre jó benyomásokat szerzett a városról az Entente Florale szakmai zsűrije: a jó kondícióban lévő épületek, a harmonikus utcabútorok, és jól gondozott fák mellett van azonban néhány javaslat is.

Több mint 300 versenyző város közül Lajoskomárom és Veszprém nyerte a 2017-es Virágos Magyarország versenyt, így ez a két település képviseli hazánkat az idei Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen. Brányi Mária alpolgármester nemrég egy interjúban portálunknak azt mondta, a város felkészült a versenyre:

Veszprém felkészült az Entente Florale Europe környezetszépítő versenyre - vehir.hu

Több mint 300 versenyző város közül Lajoskomárom és Veszprém nyerte a 2017-es Virágos Magyarország versenyt, így ez a két település képviseli hazánkat az idei Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen. Ennek kapcsán beszélgettünk Brányi Mária, alpolgármesterrel a pályázatról és a felkészülési időszakról.

Az Entente Florale nemzetközi zsűritagjai pénteken érkeztek Veszprémbe, egész nap a város különböző pontjain bírálták a várost a megadott szempontok alapján. A zsűri elnöke este egy „feedback-meetingen” értékelte a várost. Fontos megjegyezni, hogy az itt elhangzottak még nem a végső bírálatot jelentik, ugyanis a végeredményt csak a szeptemberi írországi rendezvényen jelentik be.Az itt elmondottak nem is kritikák, inkább javaslatok, első benyomások”- fogalmazott a zsűri belga elnöke, Rudi Geerardyn.

Az egyébként tájépítészként dolgozó Geerardyn úgy nyilatkozott, nem turistaként érkeztek Veszprémbe, inkább a várospolitikára voltak kíváncsiak. „Nagyon pozitív volt az itt eltöltött nap, hihetetlenül jól dokumentált koncepcióról van szó, sok információval. Látszik, hogy sok energiát fordítottak rá, és úgy tűnik, a városvezetés tisztában van a verseny fontosságával”- mondta.

Elmondása szerint a zsűriben sok volt a megértés és elfogadás a megállapítások során, amelyekből néhányat szó szerint is idézünk:

  • Veszprém rengeteg műemlékkel rendelkezik, látszik, hogy sok munkát fektetnek a felújításokba, hogy jó kondícióban tartsák az épületeket. Harmonikus stílust képviselnek az utcabútorok, a lakótelepek azonban „nem jól kinéző” épületek, viszont az őket díszítő zöldfelületek kompenzálják a „nem kedvező” benyomást. Jó tanács, hogy Veszprém tegye egy kicsit színesebbé a lakókörnyezetet, és rejtse el a tárolóedényeket.

  • A Benedek hegy, a Séd-völgy, a Kolostorok és Kertek, a vár épületei pozitív benyomást tettek a zsűrire, a patak is szép, itt azt javasolják, hogy néhány pad tájolását változtassák meg, hisz nem mindig a legszebb területek felé néznek. A zsűrinek tetszettek a vadvirágos növénytelepítések, ebből többet kellene kihelyezni.

Rudi Geerardynra pozitív benyomást tett a városRudi Geerardynra pozitív benyomást tett a város

  • A szezonális ültetések és a fák gondozása jó hozzáállást tükröz, itt néhány metszésre van csupán szükség. Sok évelő növényt használ a város egynyári virágokkal keverve, „ezt folytassák!”

  • A belvárosi nagy körforgalom miért nincs befásítva? Itt csak két fa van, elférne ott több is- javasolta a zsűri elnöke, aki szerint a Kossuth utca szép, ám itt is van olyan épület, amit ha felújítani azonnal nem is, de virágzóvá lehetne tenni.

  • Az önkormányzat aktívan vesz részt a lakosság bevonásában és informálásában, a tájékoztató utcatáblák, és a BaBako program is abszolút pozitívum. „Nagy benyomást tett ránk a turizmus is, fantasztikusan sok mindent tud kínálni a város”- mondta Geerardyn, majd mégegyszer hangsúlyozta, ezek csupán az első benyomások voltak, a magyar zsűri tagjai sokkal részletesebb beszámolókat kapnak majd.

Némedi Lajos alpolgármester szerint fontos, hogy nem kritikákat, hanem javaslatokat fogalmaztak meg a városvezetés felé, amely azt tükrözi, hogy olyan felkészült szakemberek érkeztek Veszprémbe, akik igyekeztek objektív képet festeni a városról. Mint mondta, szeretnék még vonzóbbá tenni Veszprémet, amely nem kevés munkát és pénzt igényel.

„Figyelembe vesszük az elhangzottakat és igyekszünk hasznosítani a javaslatokat”- mondta Némedi Lajos, aki a részvételért járó elismerésként egy átlátszó emlékplakettet vehetett át a zsűritől.

Némedi LajosNémedi Lajos

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Jubileumi fát ültettek a belvárosban
Jubileumi fát ültettek a belvárosban
A Magyar Turisztikai Ügynökség a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny 25 éves fennállásának alkalmából ajándékozott fát Veszprémnek.
Megköszönték a virágosítók munkáját
Megköszönték a virágosítók munkáját
Köszönetet mondott a VKSZ Zrt. munkavállalóinak Temesvári Balázs vezérigazgató pénteken, miután Veszprém arany fokozatú minősítést ért el az Entente Florale európai városszépítő versenyen.
Minden veszprémi sikere az európai virágverseny
Minden veszprémi sikere az európai virágverseny
Arany minősítéssel tért haza Írországból, az Entente Florale Europe díjkiosztójáról a veszprémi küldöttség. Porga Gyula polgármester kedden számolt be a sajtónak az eredményekről.
Veszprém arany minősítést szerzett az Entente Florale Europe versenyen
Veszprém arany minősítést szerzett az Entente Florale Europe versenyen
Porga Gyula polgármester Facebook-posztja szerint Veszprém a városi közterület megújításáért járó különdíjat is bezsebelte a nemzetközi környezetszépítő versenyen szombat este.
Gyökereinket is ápoljuk!
Gyökereinket is ápoljuk!
Temetőszépítési akciót szervezett pénteken a VKSZ Zrt. több iskolával és civil szervezettel közösen az Alsóvárosi temetőben, ezzel is megmutatva az Entente Florale Europe nemzetközi zsűrijének, hogy Veszprém valóban érdemes a legszebb és legápoltabb virágos város címre.