Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Veszprém felkészült az Entente Florale Europe környezetszépítő versenyre

2018. május 26. 4:00
Több mint 300 versenyző város közül Lajoskomárom és Veszprém nyerte a 2017-es Virágos Magyarország versenyt, így ez a két település képviseli hazánkat az idei Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen. Ennek kapcsán beszélgettünk Brányi Mária, alpolgármesterrel a pályázatról és a felkészülési időszakról.

Hol tartanak a verseny előkészületei?

Június 29-én látogat Veszprémbe a nemzetközi zsűri. Ahhoz, hogy az egynapos itt tartózkodás alatt minden információ birtokában legyenek, s hogy a 10 szempontból álló zsűrizési folyamatot segítsük, olyan angol nyelvű portfólió-füzetet kellett magunkról összeállítani, amiben különböző szempontok alapján mutatjuk be a várost. Az itteni munkájuk segítéséhez 10 helyszínt látogatnak végig. A füzetben az egyes helyszíneknek a legfontosabb, leghangsúlyosabb üzeneteit megjelöljük, megpróbáljuk ráirányítani a figyelmet néhány olyan szempontra, olyan helyszíni adottságra, amit mi kiemelten fontosnak tartunk. Olyan kollégákat delegálunk az egyes helyszínek bemutatására, akik a helyszín témakörében szakavatottak.

Összetett feladatunk van. El kell mondanunk, hogy milyen módon kommunikálunk az itt élőkkel, az ide érkezőkkel. Be kell mutatnunk, hogy a város fejlesztésében milyen előzetes munkákat végzünk, milyen terveink vannak. Ebben a zsűrizési szempontrendszerben egymáshoz kapcsolódik az épített környezet, illetve a turizmus, szabadidő témakör. Ha ezt végiggondoljuk Veszprém példáján, ezeket a vár, a séd völgyi műemlékegyüttes, és a belváros kapcsán tudjuk megmutatni. Fontos az is, hogy milyen a városnak és a környező tájnak a kapcsolata. Ennek bemutatására a Benedek-hegy lesz alkalmas a bakonyi panorámával, illetve a Gulya-dombi helyszínünk, az állatkert az, ami megmutatja, hogy milyen módon tudnak bizonyos városi szolgáltatások, városi egységek a környező tájba beilleszkedve működni.

Brányi Mária, alpolgármesterBrányi Mária, alpolgármester

Szintén vizsgálati elem a környezetvédelem, a környezettudatosságra nevelés. Ezt részben a Csillag utcai óvoda kapcsán mutatjuk be, ahol még folyik az óvodai nevelői munka, tehát egy aktív közeget tudunk bemutatni. A másik helyszín a Kálvin János Park, ahol egy zöldterület fenntartási kísérlet is folyik. Az elmúlt héten volt egy közösségi ültetés, de ide köthető a BaBaKO (Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont) Sétál a család, illetve a madáretető-építés programja, valamint a Csalán Környezet-és Természetvédő Egyesület több akciója. Vizsgálják a város zöldfelületeinek minőségét, állapotát. Itt részben a Séd völgyet, részben a belvárost mutatjuk meg oly módon, hogy kiemelten két játszótér megismerésére lesz lehetőség, így a Rézsüs játszóteret fogjuk bemutatni mint egy évek óta működő közkedvelt városi közösséget fogadó egységünket, illetve az állatkert területén az utolsó simítások felé tart az az egyhektáros afrikai szavannai környezetet visszaidéző új játszótérfejlesztés, ami június elején kerül a gyerekek birtokába.

A turizmus és a szabadidő-tevékenység bemutatása a város fő attrakcióival kapcsolódik össze, így az állatkert, a Séd völgye, a belváros ideális helyszínek. Ennek bemutatása során ki fogunk térni a fesztiváljainkra, a városi rendezvénynaptár bemutatására.

Az utolsó helyszín az, ami különösnek, sajátosnak hathat. Feladatunk egy temető bemutatása. Az Alsóvárosi temetőt választottuk ki oly módon, hogy a kezdeményezések, bevonások témakörnek is egyúttal a temetői helyszín ad teret. Szeretnénk megmutatni az első világháborús temető megújítást, ahol egy nagyon széles partnerségi hátteret sikerült kialakítani. A Honvédelmi Minisztériummal, a Veszprémi Helyőrséggel dolgoztunk együtt, de ehhez a területhez kapcsolódik az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottsággal együtt szervezett faültetés, amikor Lengyelországból hozott facsemetéket ültettünk, illetve ide kapcsolódik több olyan közösségnek a munkája, akik részben a helytörténeti kutatásban, részben a kegyeleti munkacsoport révén fejtik ki aktivitásukat. Velük közösen teszünk lépéseket azért, hogy a város történetében fontos egyéneknek a sírjait megőrizzük.

Mi a legfontosabb célkitűzés a versennyel kapcsolatban?

Az a célunk, hogy minden egyes témakörön belül a sajátos veszprémi megoldásokat, a mi saját arcélünket tudjuk megmutatni, ha ebben sikeresek vagyunk, akkor jó esélyünk van arra, hogy az aranyérmes minősítést megkapjuk. Az alapversenyen túl még egy különdíjért is elindulunk. Ennek alapfeltétele egy évek óta működő zöldterület bemutatása, ahol a város történeti sajátosságai is megjelennek. Mi a Séd völgyét nevezzük erre. Azt gondolom, hogy a város kezdeti, kora keresztény történetének kimagasló műemléki együttesei és azoknak a környezete megnyerő képet fog mutatni, és jól fogja érzékeltetni, hogy ezeknek a területeknek az értéke hogyan vihető tovább, és hogyan lehet a mindennapok része.

a város versenylogója (forrás: veszprémi önkormányzat)a város versenylogója (forrás: veszprémi önkormányzat)

Mennyire vonható be a lakosság az előkészületekbe?

Bízom benne, hogy sokan tudnak a versenyről. Amióta lezajlott a tavalyi Virágos Magyarország verseny eredményhirdetése, - amit a Hangvillában tartott meg a Magyar Turizmus Zrt. - azóta köztudott, hogy mi fogjuk Magyarországot város kategóriában képviselni a versenyen, bízom benne, hogy ezt elég sokszor, eléggé artikuláltan el tudtuk mondani. Ugyanazokat a közösségi akciókat szervezzük, amiket minden évben szoktunk. Zajlik a Városom Veszprém Mozgalom, idén is megrendeztük a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényt. A Csalán Környezet-és Természetvédő Egyesület is szervezi a programjait, a BaBaKO szintén működik, valamint a zöldiskolák, a zöldóvodák is tevékenykednek.

Ami új, és amitől sokan várunk, az a közösségi ültetés elindítása, ami már elindult a múlt héten a Kálvin János Parkban. Elégedett vagyok, mert sokan voltunk, és szép lett a virágágy. A közösségi összefogást az Alsóvárosi temető területén szeretnénk kibontakoztatni. Most pénteken szerveznek a kollégák egy olyan akciót, ahol arra törekszünk, hogy azokat a sírokat rendezzük, amiknek nincs gazdája. Bízom benne, hogy sokan leszünk. Mindenkit arra buzdítunk, hogy a saját lakókörnyezetében tegyen a rendért, és őrizze meg azt. Ezzel tudnak a legtöbbet tenni a városért.

Tokos Bianka
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.