Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémben a színek költőjének művei

2018. február 16. 17:54
Marc Chagall orosz születésű francia festőművész képeiből nyílt kiállítás pénteken a Laczkó Dezső Múzeumban.

A veszprémi kiállítás falait Thomas Emmerling műgyűjtő jóvoltából tölthették meg Chagall képeivel. Mint azt a megnyitón Sipos Anna művészettörténész elárulta, összesen 150 alkotást láthat a közönség az április 29-ig látogatható tárlaton. A litográfiákat – kőnyomatokat – témák szerint rendezték el, így megnézhetjük a művész Odüsszeia-illusztrációit; bibliai témájú képeit; a jeruzsálemi Hadassa egyetemi klinika zsinagógájának tizenkét ablakához készített vázlatait, melyek a tizenkét izraeli törzset szimbolizálják; és a párizsi operaház mennyezeti festményének egy-egy részletét ábrázoló lenyomatokat is, amelyek operajeleneteket ötvöznek ismert párizsi motívumokkal.

Sipos AnnaSipos Anna

Thomas Emmerling műgyűjtő, a kiállított képek tulajdonosa felidézte: Chagall szülővárosának dialektusában nem volt szó a festőművészre. Van fogalmuk azokra, akik szobák falait festik, de azokra nem, akik képeket alkotnak. Ennek ellenére Marc Chagall a XX. század egyik legnagyobb festőművésze lett, kiállításai pedig világszerte rengeteg embert vonzanak – ahogy ez a veszprémi megnyitón is látszott. Chagall mítosza a színek költészete. Infantilis módon örökítette meg a gyermekek álmait, képein azt látjuk, hogy mindenki mosolyog, még az Odüsszeusz-sorozat éppen meggyilkolt szereplőinak arcán is mosolyt találunk.

– A közelmúltban olvastam az interneten egy szállóigét: sosem késő, hogy legyen egy boldog gyerekkorunk – idézte fel Emmerling. Mint mondja, ez Chagall vizuális költészetének lényege.

Thomas EmmerlingThomas Emmerling

Marc Chagall a ma Belorusziához tartozó Vityebszkben látta meg a napvilágot 1887-ben, ortodox zsidó családban. 1906-ban kezdett festészetet tanulni, 1907-től ezt Szentpéterváron, 1910-től Párizsban tette. Az első világháború ideje alatt feleségül vette Bella Rosenfeldet, akitől egy gyereke született. 1923-ban tért vissza Párizsba, ahol később állampolgárságot is kapott. Az országot megszálló nácik elől menekülve New Yorkba menekült családjával, ahol hat évig élt, időközben azonban elvesztette élete szerelmét, feleségét. A háború után visszatért Franciaországba, Saint-Paul-de-Vence-ban telepedett le, és itt élt élete végéig. 1985-ben, 97 évesen hunyt el.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.