Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
17°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
17°C

Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként

2024. április 25. 15:06
Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön.

NAPIREND ELŐTT

ÚTTÖRŐHÁZ. Hartmann Ferenc (DK–Jobbik–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszéd) az egykori Úttörőház telkének sorsáról érdeklődött interpellációjában, attól tartva, hogy elvész ez a belvárosi zöldfelület. Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) elmondta: a telekre ma is azok a beépítési szabályok érvényesek, mint amikor még az egykori Úttörőház állt rajta, ehhez kell alkalmazkodnia a tulajdonosnak.

BÓBITA. Mikorra várható a Bóbita Óvoda teljes megújítása? – kérdezte interpellációjában Gerstmár Ferenc (LMP). A polgármester elmondta: egyelőre nem áll rendelkezésre forrás, de mindenképpen a Bóbita lesz a következő óvoda, ami megújulhat, amint ez lehetséges. 

KÓRHÁZ. Mit tesz a polgármester a megyei kórházban tapasztalható állapotok rendezésére? – kérdezte Kovács Rajmund (Híd a Városért). Porga Gyula rámutatott, hogy a kórház nem városi intézmény, a polgármesternek korlátozott a ráhatása a működésére.

HÚSZEMELETES. Kovács Rajmund hívta fel a figyelmet arra, hogy a húszemeletes alatti átjáró tetőszerkezete balesetveszélyes. A polgármester megjegyezte, hogy szerdán megkezdték a szerkezet javítását. 

ÁROKÉPÍTÉS. A gyulafirátóti Répavölgyi, Kincsási, Gyökeres, Magyali, Pogánytelki és Középhát utcákban kialakítandó vízelvezető árkokkal kapcsolatban kérdezett Katanics Sándor frakcióvezető (Híd a Városért). A finanszírozás jogszabályi kereteinek megteremtése előkészítés alatt van – tájékoztatott a témában a polgármester. 

ÁROKTAKARÍTÁS. A Kistó utca és a Házgyári út árkainak takarításáról kérdezett Gerstmár Ferenc (LMP). Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) elmondta: a Kistó utcai vízelvezető árkokat a VKSZ Zrt. rendszeresen takarítja, a Házgyári út viszont a Magyar Közút kezelésébe tartozik, az ottani állapotokat többször is jelezték nekik. 

GYÁRKERT. Ki nyerte és milyen ajánlattal a Gyárkert üzemeltetésére kiírt közbeszerzést? – kérdezte Kovács Rajmund. Porga Gyula elmondta: a Weekend Event Kft., akik 28 millió forintos bérleti díjat fizetnek.

Megszűnik a fizetős parkolás szombatonként

A piros zónában 2022 őszén vált fizetőssé a parkolás szombat délelőtt. Ebbe a besorolásba tartozik a Bagolyvári utca, a Galamb utca, a Cserhát lakótelep, a Szent Imre tér, a Hotel parkoló és az abból nyíló egyirányú utcák, a Vörösmarty tér és a piac valamint az SZMT-székház megállóhelyei. A mostani döntés értelmében május elsejétől itt sem kell szombaton fizetni a megállásért. A változtatást belvárosi kereskedők kérték az önkormányzattól, akik a hétvégi forgalomcsökkenésük okának a parkolási rendeletet látják. Ezzel kapcsolatban Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz–KDNP) megjegyezte: eleget tettek ennek a kérésnek, azonban a parkolók hétvégi kihasználtságát látva valószínűleg más tényezők állhatnak a kereskedelmi egységek nehézségei mögött. Mint kiderült, a változással éves szinten húszmillió forint bevételtől esik el a város. 

Dancs Judit jegyző és Porga Gyula Dancs Judit jegyző és Porga Gyula

A napirend vitája során más témák is felmerültek. Hartmann Ferenc egy a városképet és a belvárosi vállalkozókat segítő koncepció kidolgozását szorgalmazta, amivel Porga Gyula polgármester is egyetértett. Guzslován Gábor (Híd a Városért) a szombaton dolgozó közterület-felügyelők munkájáért aggódott, őt Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója nyugtatta meg: senki nem fogja elveszíteni a munkahelyét, a rendeletváltozást cégen belüli munkabeosztás-átszervezéssel kezelni tudják. Kovács Rajmund módosító indítványt nyújtott be azért, hogy hétköznapokon reggel 7 helyett 8 órakor induljanak a parkolóórák, kezdeményezése azonban nem kapott többséget. 

Ötvenezres támogatás az újszülötteknek

Kovács Rajmund kezdeményezte a márciusi közgyűlésen, hogy támogassa az önkormányzat ötvenezer forinttal a veszprémi újszülötteket. Az ötletet a városvezetés is felkarolta, és most megteremtették a kereteket hozzá. A támogatást szociális helyzettől függetlenül lehet igényelni a Veszprémi Ifjúsági Közalapítványnál. Az elmúlt öt évben átlagosan 387 veszprémi lakóhelyű kisgyermek született, ezek alapján a célra az idei évre 20 millió forintot biztosítottak a költségvetésből. 

Kovács RajmundKovács Rajmund

Nőtt a rendőrök felderítési mutatója

Benyújtotta a Veszprémi Rendőrkapitányság éves beszámolóját a közgyűlésnek Ficsor Karolina alezredes, kapitányságvezető. Eszerint tavaly 893 bűncselekményt regisztráltak, ami 8,5 százalékpontos emelkedés az előző évhez képest. Emelkedett a testi sértések száma (38), a garázdaság (71), a kábítószer-terjesztés (10). Csökkent viszont a lopások száma (114), a gépkocsi-lopásoké (1), ugyanakkor nőtt a lakásbetöréseké (8). Nagyot nőtt a csalások száma (188), különösen az online térben elkövetett visszaéléseké (122). 

Ficsor Karolina rendőr alezredesFicsor Karolina rendőr alezredes

Ezekkel párhuzamosan azonban a rendőrök eredményességi mutatói is javultak: tavaly már a regisztrált bűncselekmények 82,8 százalékát sikeresen felderítették, a közterületen elkövetett bűncselekmények megoldásában pedig 97,2%-os mutatóval büszkélkedhetnek. Ami a közlekedés-biztonságot illeti: tavaly 162 személyi sérülést okozó közlekedési baleset történt, melyekben összesen 219 fő sérült meg, és hatan vesztették életüket. 

A beszámoló vitájában az önkormányzati képviselők több témakörben is kérdezték Ficsor Karolina városi kapitányt és a megyei főkapitányt, Dékány Balázs dandártábornokot. Gerstmár Ferenc a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekről valamint a hajléktalanokról, Stigelmaier Józsefné (Fidesz-KDNP) a kamu bejelentésekről, Hartmann Ferenc a telefonos csalókról, Hegedűs Barbara a közlekedési szabálysértésekről, Guzslován Gábor a rendőrök munkahelyi biztonságáról kérdezett, Kovács Rajmund pedig a rendőrök nagyobb utcai jelenlétét szorgalmazta. 

Ezekre a felvetésekre válaszolva Dékány Balázs elmondta: a kábítószerrel kapcsolatban elsődlegesen a terjesztők állnak a rendőrök figyelmének központjában, több esetben is sikeresen jártak el tavaly Veszprémben. A hajléktalanok által elkövetett bűncselekményeket szinte teljes mértékben felderítették. A rendőr-főkapitány arról számolt be, hogy szerencsére elenyésző a hamis riasztások száma, és aki mégis ilyesmivel próbálkozik, azt felelősségre vonják. A gyorshajtók ellen további sebességmérők kihelyezésével védekeznének, az év végére harminc ilyen eszköz lesz aktív a megyében. A rendőrök biztonsága érdekében rendszeres képzéseket szerveznek, és egyre több testkamerát is beszereznek, amik rendkívül hatásosak a vitás helyzetek tisztázásában és az eljárás alá vont személyek hozzáállásában is érezhető változást teremtenek. A rendőrök utcai jelenlétével kapcsolatban elhangzott: a több rendőr akár csökkentheti is a polgárok szubjektív biztonságérzetét, mert azt érezhetnék, hogy baj van, ha ennyi rendőrre van szükség az utcákon. 

EZ TÖRTÉNT MÉG…

  • Veszprém lesz a 2027-es tájékozódási futó világbajnokság egyik helyszíne, a város ehhez kapcsolódóan együttműködési megállapodást kötött a Magyar Tájékozódási Futó Szövetséggel, a Veszprémi Honvéd Sport Egyesülettel és a Pannon Egyetemmel, illetve támogatási szerződést kötött a világbajnokság lebonyolítását érintően a ZöldSport’27 Nonprofit Kft-vel.
     
  • Több civil szervezet támogatásáról is döntés született: az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány, a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány, a Pumi Veszprémi Állatmenhely Alapítvány és a Veszprém Fiatal Sportolóiért Alapítvány mellett a választókerületi keretből 18 további civil szervezet támogatásáról döntöttek a képviselők.
     
  • Zárt ülésen dőlt el, kik kapják a Gizella-, a Pro Civitate és a Ranolder-díjakat.  
Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.