Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sziveri-versmaraton a Hangvillában

2017. április 11. 12:12
Sziveri János verseit olvassák fel kedden a Hangvillában reggel tíztől este 9 óráig a hétfőn kezdődött Sziveri napok keretében. A felolvasások szünetében Likó Marcell Kovács Attila, Süle Zsolt és Nagy Csaba zenél.

Szakmai konferenciával és a Sziveri-díj átadásával kezdődtek meg az idei Sziveri napok hétfőn Veszprémben. A Sziveri János nevét viselő intézet minden évben megemlékezik a Délvidékről áttelepült költőre, az Új Symposion szerkesztőjére.

Krámer György, a Pannon Várszínház művészeti vezetőjének ötlete alapján kedd délelőtt kezdődött a versmaraton, melynek során a keletkezésük sorrendjében olvasnak fel Sziveri költeményeket a Hangvilla kávézójában. A koreográfus hangsúlyozta, nem olvasóversenyt rendeznek, „a lényeg, hogy együtt és a versekkel legyünk.”

Az olvasásba az idei Sziveri-díjas Sopotnik Zoltán mellett bekapcsolódott Porga Gyula, Reményi József Tamás, és az egyetem rektora, Gelencsér András is, de a szervezők elmondása szerint bárki, aki kedvet érez, csatlakozhat. A felolvasások szünetében Likó Marcell Kovács Attila, Süle Zsolt és Nagy Csaba zenél.

A városban 2012-ben kezdte meg működését a Sziveri János Intézet, melynek névadója szorosan kötődik Veszprémhez. Számos barátja, alkotó társa települt át Délvidékről városunkba.

Sziveri János

1954-ben született a jugoszláviai Bánátban. Az első verspublikáció a Képes Ifjúságban jelentek meg, majd később a Symposionban is, 1977-től lett tagja a legendás újvidéki Új Symposion szerkesztőbizottságának, majd három évvel később annak főszerkesztőjévé vált, munkáját a sajtó- és politikai felügyelet folyamatos és egyre fenyegetőbb kifogásai közepette végezte. 1982-ben váltották le, ezt követően verseit csak műfordításban közölték.1987-ben gyomorrákot diagnosztizáltak nála, amely három évvel később halálát is okozta. Családjával 1989-ben költözött Magyarországra, ahol az induló Magyar Napló szerkesztője lett, a Magyar Írók Szövetsége ugyanebben az évben vette fel tagjai közé. A Szépirodalmi Könyvkiadónál Mátis Lívia gondozásában jelent meg Bábel című verseskötete, amelynek korrektúráját még maga végezte.

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.