Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megkezdte működését a Sziveri János Intézet

2012. március 24. 18:44 // Forrás: Pannon Egyetem
Szombaton délután a Pannon Egyetemen felavatták a Sziveri János Közép- és Kelet-Európai Irodalmi és Társadalomtudományi Kutatóközpontot.

A Pannon Egyetem és Veszprém városa közösen döntött a Sziveri János Intézet Közép- és Kelet-Európai Irodalmi és Társadalomtudományi Kutatóközpont megalapításáról, mely kutatóintézetként, archívumként és könyvtárként működik. Az intézet Veszprémben, a Pannon Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár épületében kap helyet, tábláját dr. Navracsics Tibor miniszter és Szőcs Géza államtitkár avatta fel ünnepélyesen március 24-én.

Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes kiemelte, az intézet nevében hordozza a közép-európaiságot, és reményét fejezte ki, hogy a közép-európai nemzetek irodalmának feldolgozásával a népek békéjét és harmóniáját szolgálja majd.

A rendezvényen köszöntőt mondott Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára. A modern magyar irodalomtörténet nagy alakjához, Sziveri Jánoshoz kapcsolódó személyes emlékeit osztotta meg az egybegyűltekkel. Az intézetnek is otthont adó Veszprémről szellemi fellegvárként beszélt.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere hangsúlyozta, hogy az egyetem és a város hosszú távú együttműködésének példaértékű eredménye az intézet. Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora matematikai szemlélettel vezette le a művészet fontosságát, hiszen a világ gazdag leírásához művészek tudnak hozzájárulni. Sziveri Jánosra veszprémi barátja, Fenyvesi Ottó költő emlékezett az ünnepségen: bohém, vagány volt, szerette az életet, hiteles és megszenvedett volt a költészete – mondta.

Az intézet tábláját az Egyetemi Könyvtár és Levéltár épületén dr. Navracsics Tibor miniszter és Szőcs Géza államtitkár avatta fel ünnepélyesen.

Az intézet feladata a 20. század második felében megjelent és kortárs magyar nyelvű kelet-közép-európai és kelet-európai folyóiratok (Echinox, Mozgó Világ, Új Symposion stb.) gyűjtése, a gyűjtemény feldolgozása és digitalizálása, a folyóiratok tematikájára, anyagára épített kutatások, projektek koordinálása és elősegítése. Ez a kutatási irány nyit az adott korszak irodalmi – művészeti - szellemi irányzatainak elemzése felé, eddig mostohán kezelt életművek (Sziveri János, Hajnóczy Péter stb.) feltárására. Az archívum és könyvtár az egyetemi oktatók és hallgatók számára látogatható, illetve ezek kutatómunkája számára is nyitott.
 

vehir.hu
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.