Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A fogvatartottakban is él a segítségnyújtás vágya

2016. szeptember 27. 14:59
Színes festményekkel és pénzadománnyal varázsolták szebbé a kórházi beteg kisgyerekek napját és segítették gyógyulásukat a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai kedden.

Segíteni mindenki tud, társadalmi státusztól függetlenül. Még azok is, akik a rácsokon belül élnek, a szándék ugyanis – bármilyen elcsépelt – mégis csak többet nyom a latban. A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet elítéltjei pontosan tudják ezt, s azt is, hogyan találják meg a módot a segítségnyújtásra.

Németh Éva a festményekkelNémeth Éva a festményekkel

Az intézmény fogvatartottjaiból egy évvel ezelőtt színjátszó csoport alakult Bakony Színjátszó Csoport néven, a nyár folyamán pedig a nagy nyilvánosság előtt is bemutatták egyik darabjukat a Veszprém Arénában. Az előadás nemcsak kikapcsolódást nyújtott a szereplőknek és a nézőknek, de jótékony célt is szolgált: az előadásból befolyt, felajánlásokból összegyűlt pénzösszeget, 139.980 forintot a fogvatartottak a Cholnoky Ferenc Kórház Emberkék Alapítványának adományozta.

A pénzösszeg mellett az intézet két színes, a Némó nyomában című rajzfilm egy-egy jelenetét ábrázoló festményt is adományozott az alapítványnak a keddi átadó ünnepségen. A vidám festményeket az egyik fogvatartott, Kiss Csaba készítette, aki ezzel is készül már a börtön utáni életre.

A jótékonyságnak ezzel azonban nincs vége: az intézmény fogvatartottjai részt vesznek utcai takarításban, tereprendezésben is. „Szeretnénk megmutatni a városnak, hogy a rácsok mögött is emberek élnek, akik ugyanúgy férjek, apák, és akikből körülményeik ellenére nem veszett ki a segítségnyújtás vágya” – árulta el Németh Éva ezredes.

Dr. Szabó Éva főorvos asszony az adományokat megköszönve elmondta, a felajánlás különös jelentőséggel bír számukra. A vidám festményekkel bizonyosan mosolyt csalnak a rabok a kórház gyermekosztályán gyógyuló lurkók arcára, a pénzadomány pedig nagy segítséget jelent nekik, és semmiképpen sem tekinthető szerény összegnek, hiszen az éves szinten sok kicsiből összegyűjt pénzkeretből tudnak új műszereket venni a vizsgálatokhoz, illetve ezek révén tudják biztosítani a gyerekek komfortérzetét javító apróságokat is.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.