Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
15°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
15°C

Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát

2024. április 16. 21:19
Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről.

Mi az, ami elindíthat valakit azon az úton, ami gyökeres életmódváltáshoz vezet pozitív irányban? Vasakarat és kitartás? Esetleg egy olyan mentor, aki egyszerre motivál és terelget az úton? Vagy csupán szerencsés véletlenek összjátéka?

Nyikos Ráhel dietetikus és Péteri Dávid személyi edző sok mindent láttak már pályafutásuk alatt. A sikertörténetek mellett néha kudarcokat is, amiket a legtöbb esetben a gyenge motiváció, vagy a túl magasra tett mérce okozott. Mivel mindketten a hivatásukat a saját életmódjuknak is tekintik, első találkozásuk után hamar megfogalmazódott annak a Veszprémben még hiánypótló programsorozatnak az ötlete, ami a hétköznapi mókuskerékből és annak minden negatív fizikai és lelki velejárójából próbálja kirángatni az embereket.

De, ha már az elején a véletlen összjátékok szóba kerültek, az ő találkozásuk pont egy ilyennek tudható be. Dávid édesanyja Ráhel egyik páciense volt, és bár a dietetika területén szépen haladt előre egy egészségesebb és fittebb vitalitás felé, és a motiváció is adott volt, valami még hiányzott Ráhel szerint. Ekkor vált világossá az, ami végig kézenfekvő volt: Dávidnak is be kell kapcsolódnia ebbe a folyamatba és személyi edzői tudását legközelebbi rokonánál kamatoztatni.

A „kísérlet” bejött, onnantól pedig szinte adta magát a helyzet, ha már Ráhel hosszú ideje sikeresen tart előadásokat dietetika témakörében, miért ne csatlakozna hozzá Dávid is, így egymás szaktudását kiegészítve egy komplexebb képet tudnak adni az egészséges – fizikai és lelki – életmódhoz vezető útról. Ráadásul bármilyen hihetetlen, az egyszerűsége ellenére nem sok olyan dietetikus és személyi edző tevékenykedik, akik egymással összefogva kínálnának ilyen lehetőséget az embereknek.

„Adott két szemszög, amiken keresztül ugyanazt a témát járjuk körbe, de mégis másképpen. Nem tananyagot mondunk fel, hanem gyakorlati példákon, majd tanácsokon keresztül közelítjük meg az egészséges életmódot. Ezeket pedig mind-mind olyan emberek példáin keresztül merítettük, akikkel korábban már foglalkoztunk. Így lesz életszerű és nem száraz információátadás az egész” – mondta Ráhel, amikor arról kérdeztük, hogy hogyan kell elképzelni egy ilyen eseményt, amit Veszprémben néhány havi rendszerességgel tartanak.

Itt viszont felmerül a kérdés, hogy mi van abban az esetben, amikor a két szakterület írott, vagy íratlan nagykönyve ellentmond egymásnak? Mert Dávid is javasolhat akár olyan ételt, amit Ráhel egyből kihúzna az étrendből és ez fordítva is igaz.

„A kompromisszumokat megkötöttük” – kezdte Ráhel – „tehát elfogadom, hogy Dávid kicsivel több húst javasolna, cserébe én a zöldség alapú ételekre, egyéb fehérjeforrásokra helyezem a hangsúlyt Egyébként egymástól is sokat tanulunk, felfogható úgy is, mint egy szakmai kihívás, hogy összeegyeztethessük szakterületeinket.”

Tehát valóban egy komoly és időigényes munka az, hogy megtalálják ebben az arany középutat, ráadásul úgy, hogy a legtöbb esetben mindegyiküknek egyéni páciensei vannak, akik elég gyakran „fertőzöttek” valamilyen interneten fellelt, de a szakmaiságot nélkülöző terápiás étrendtől, vagy edzéstervtől.

A divatdiéták, ét-trendek például indokolatlanul tiltólistára helyeznek ételeket, vagy olyan alapanyagokra, esetleg táplálékkiegészítőkre helyezik a hangsúlyt, amik csak nagyon drágán, vagy nehezen beszerezhetőek. Persze cserébe azonnali, instant eredményeket is ígérnek. Ebben az esetben legtöbbször marketingtevékenység állhat a javasolt étrend mögött, fő cél a termékeladás – rántotta le Ráhel a leplet az ilyen trükkökről. Az egészséges étrendi ajánlás nem helyez tiltólistára semmit, nincsenek „bűnösnek” bélyegzett ételek és nem erőltet „fogyókúrás csodaszereket” senkire. Az egészségmegőrző étrend a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozásra helyezi a fókuszt, maximum a tányéron megjelenő ételcsoportok arányán változtat, megszorításokat pedig csak gyógyterápiás diéták esetében, indokolt mértékben alkalmaz. Mindezt kis odafigyeléssel könnyen, különösebb aszkézis nélkül is be lehet építeni az átlagos életmódba.

Persze a személyi edzés területén is megvannak ezek a tévutak – vette át a szót Dávid –, amikben irányt kell mutatni, de sokkal gyakoribbak az olyan „slágerproblémák” mint, hogy valakin nincs elég izomtömeg és ezen akar javítani, vagy éppen az úszógumiból leadni. De gyakoriak a hát- vagy derékfájós emberek is, akik felkeresik. Ők szinte kivétel nélkül ülőmunkát végeznek, ráadásul gyakran társul hozzá rendszertelen, egészségtelen étkezés is. És itt ismét összekapcsolódott Ráhel és Dávid szakterülete.

Mivel a két szakembert külön-külön is sokan keresik fel, hogy segítséget kérjenek életvitelük megfelelő megváltoztatásában, így jött az ötlet, hogy egy előadás-sorozat keretében hangolják össze tudásukat, ami jóval túlmutat csupán a fizikai egészség erősítésén.

Legutóbbi ilyen fellépésükön például a mindennapos stresszt és annak kezelését közelítették meg a dietetika és a testmozgás felől. Bár Ráhel és Dávid is aláhúzta, hogy egyikük sem pszichológus és nem is terveznek ilyen babérokra törni, a lelki problémák viszont nem egyszer összekapcsolódnak a fizikai problémákkal is. Apropó pszichológia: azt nem zárták ki, hogy a későbbiekben egy szakképzett pszichológus is csatlakozzon hozzájuk, de ez még a jövő zenéje.

Ahogy korábban írtuk, az ilyen rendezvények hangulata nem egy iskolai tanóra miliőjét sugározza. Sokkal inkább egy beszélgetés, egy kisebb önismereti tréninggel is felér az embereknek.

„Az egészség fogalmát érdemes egy teljes egészként kezelni, nem pedig külön területekként. Sokan gondolják azt, ha lejárnak az edzőterembe, akkor biztos, hogy egészségesek lesznek. Vagy, ha csak egészséges ételeket eszek, akkor szintén. Ez egy-egy területen persze hasznos, de az egészség fogalma ennyiben nem merül ki” – magyarázta Dávid, hogy milyen filozófia szerint dolgoznak együtt Ráhellel.

Az emberek gondolkodását is át kell formálni, vagyis inkább átterelni, mert szerintük nem szükséges az alapvető életmódunk gyökeres megváltoztatása ahhoz, hogy egészségesebb legyen az étkezésünk, vagy soványabb, izmosabb a testünk.

„Ha valaki napi szinten szokott nassolni, akkor érdemes végiggondolni, miért van szüksége erre a pótcselekvésre? Unalom, bánat, elfojtott stressz - mind állhat az impulzív rágcsálás hátterében. A hosszú távú megoldás ebben az esetben nem a süti helyett répa választása lesz.  Ha csak alkalomszerű, kevésbé érzelmi alapú a nassolás, arról senkinek nem kell lemondania, elég csökkentenie a mennyiséget, gyakoriságot vagy ilyenkor tényleg működhet, hogy chips helyett gyakrabban esik a választás friss, fagyasztott vagy liofilizált gyümölcsökre" – mondta Ráhel.

„Ha pedig valaki nagyobb, formásabb izmokat szeretne, akkor sem feltétlenül a nagy súlyok hajszolása lesz a jó út, sokkal inkább a helyes technika és a táplálkozási alapok elsajátítása" – ezt már Dávid tette hozzá.

Hogy pontosan hány ember érintett ilyen problémákkal a magyar társadalomban, arra pontos számot egyikük sem tudott mondani, de ez főleg azért van, mert sokan a létező probléma ellenére sem fordulnak szakemberhez, vagy a hajlandóság nem érett meg bennük, hogy ismereteik bővítésével elgondolkozzanak, milyen változtatások lennének szükségesek az életükben, hogy ne fájjon a derék, ne görcsöljön a has és hasonlók.

Ráhelék szerint sokakban él az a rossz berögződés, hogy dietetikushoz, vagy személyi edzőhöz fordulni szégyen, pont, mint a pszichológushoz. Pedig annak nem szabadna ilyen érzetet keltenie, amikor valaki a saját lelki és testi egészségén szeretne javítani! Ráadásul senki nincs egyedül az ilyen problémákkal – húzták alá mindketten.

Az előadásaikkal ők igyekeznek rést törni ezen a falon, eddig pedig úgy néz ki, hogy sikeresen. Érdekes jelenség, hogy amíg Ráhelhez dietetikai tanácsadásokra kicsit nagyobb százalékban jelentkeznek be hölgyek, addig Dávid edzéseit kb. 50-50%-ban veszik igénybe férfiak és nők. A közös fellépéseiken képesek bevonzani mindkét nem tagjait, így pedig mindenkihez eljutnak azok a plusz információk is az egészséggel kapcsolatban, ami eddig esetleg látómezőn kívül maradt.

A következő ilyen előadásukat május 31-én tervezik Veszprémben, a további témákról pedig Ráhel és Dávid oldalain lehet majd tájékozódni.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Együtt élés, külön alvás? életmód Együtt élés, külön alvás? Ha egy pár külön ágyban, ne adj isten külön szobában hajtja álomra a fejét, legtöbbször már temetjük is a kapcsolatot. Ez a szokás azonban jobb minőségű alváshoz segíthet minket, ami pozitívan hathat a kapcsolatra is.  2024. április 28. 22:24 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.