Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
20°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
20°C

Energiaital-függők a magyar fiatalok

2024. április 10. 12:00 // Forrás: green.hu
Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál.

A fiatalok 78 százaléka fogyaszt energiaitalt, a 10-14 éves korosztályból pedig minden ötödik gyerek ilyen termékkel indítja a napját, derül ki egy kutatásból, amit a green.hu is szemlézett azzal kapcsolatban, hogy két KDNP-s politikus, Hollik István és Nacsa Lőrinc közösen nyújtották be a törvényjavaslatot, ami megtiltaná a kiskorúaknak, hogy energiaitalt vásároljanak.

Hiába az energiaitalgyártó cégek marketingtevékenysége, a most érintett korosztály tagjai közt így is vannak szép számmal, akik üdvözlik a javaslatot. Például az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) veszprémi szervezetének tagjai is, akik múlt pénteken tartottak erről sajtótájékoztatót.

Kapcsolódó cikk
Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak
Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről.

De visszatérve az energiaitalok fogyasztására és a statisztikákra, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről. A bejelentett események 26 százaléka lányokat, 74 százaléka pedig fiúkat érintett, az esetek 74 százalékában 18 év alatti fiatal lett rosszul, közülük is a 15-16 éves korosztályból kerültek ki a legtöbben. Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott, és az energiaitalt 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztották.

A cikk hozza, hogy a Magyar Kardiológusok Társasága, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakértőinek véleménye egybehangzóan az, hogy a fiatalok túlzott energiaital-fogyasztásának jelentős egészségügyi veszélyei vannak. Ezek az italok többek között rosszabb alvást, romló iskolai teljesítményt okoznak, emelték ki.

A témában megszólalt a másik oldal is, azaz a Magyar Energiaital Szövetség, akik elismerték, hogy gyerekeknek nem ajánlott az energiaital a koffein miatt, azonban a Szövetség főtitkára szerint ez alapján más italt, akár a kólát is tiltani kellene.

Egyébként a magyarok – nem csak a fiatalok – évente 64 millió liter energiaitalt isznak meg, egyes becslések szerint pedig a gyártók literenként ezer forint hasznot realizálnak az eladások után.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, az legkorábban idén nyártól léphet hatályba.

Nyitókép: Unsplash (illusztráció)

vehir.hu
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   2024. április 27. 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. 2024. április 27. 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. tegnap 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.