Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kecskesajtból fagylalt? Így rajzolta át a veszprémi Füge fagyiudvar a fagylaltkészítés határvonalait

2025. május 27. 21:49
Az öreg Bagaméri valószínűleg lefordulna a fagylaltos kocsijáról, ha megtudná, eljött az az idő, amikor a fagylaltkínálat már nem merül ki csupán a csoki, vanília, esetleg a citrom variációiban. Sőt, a klasszikus alapanyagok mellett olyan összetevők is egy fagylalt részét képezhetik, mint a sós mandula, rozmaring, vagy éppen a kecskesajt, amihez elég bátrak voltak a veszprémi Füge fagyiudvar vezetői, hogy fogják és fagylaltot készítsenek belőle. Az eredmény nem maradt el: Mekkóstollak fantázianevű alkotásuk 2025-ben a Balaton fagyija lett. Bemutatjuk ezt a történetet, az első ötleteléstől a zsűri sokat mondó félmondatáig.

Valamikor a kétezres évek elején jelent meg a magyar cukrászdák kínálatában a sajttorta. Egy olyan édesség, aminek az alapját a natúr krémsajt adja, amit előtte legfeljebb a kenyérre kentek a magyarok. Azóta trenddé vált a cukrászdák körében és ma már annyira természetes ezt a sajtból készült édességet rendelni, mintha hatlapost, vagy mignont kérnénk. De a sajttortán kívül más édességek esetében nem vált trendszerűvé a sajt alkalmazása, mint olyan furfangos trükk, amivel a cukrász beleviszi a csínyt az alkotásába.

Ezért is volt bátor vállalkozás a Füge fagyiudvar vezetőitől, Hakkel Zsófiától, Penovác Annától és Tremmer Rolandtól, amikor úgy döntöttek, hogy egy olyan fagylalttal neveznek be a 2025-ös Balaton Fagyija gasztroversenyre, aminek az alapját, a fagylalt lelkét a sajt adja. Ráadásul nem is akármilyen! A bátorság már-már merészségbe csapott át azzal, hogy ehhez az egyik legmegosztóbb sajtfajtát, a kecskesajtot választották.

Penovác Anna, Tremmer Roland és Hakkel ZsófiaPenovác Anna, Tremmer Roland és Hakkel Zsófia

„Mindannyian nagyon szeretjük a sajtot.” – Indokolták egyszerűen döntésüket akkor, amikor felkerestük őket, hogy megismerjük a Mekkóstollak fantázianévre keresztelt fagylaltjuk születésének minden kulisszatitkát. „Nem emlékszünk rá, hogy eredetileg melyikünk fejéből pattant ki, olyan sok ötlet volt, csapongtunk össze-vissza. De már nem is számít ez, úgy tekintünk rá, mint a csapatmunkánk eredményére.”

A Füge egyébként is a merészebb fagylaltozók közé tartozik – ezt is ők fogalmazták meg magukról – ahol a klasszikus csoki, vanília, eper megoldások helyett sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak az olyan fúziók, mint amit a füge és keksz alkot egymással, vagy éppen a matcha teás fagylalt.

Visszatérve a díjnyertes Mekkóstollak kecskesajtos fagylaltra, amíg eljutottak a végleges receptig, számos zsákutcába behajtottak. A kísérletezés fázisában kipróbálták sárgabarackkal, pekándióval és levendulával is. Végül egy sült körtés verzió lett a befutó, amiben a körtét mézzel karamellizálták, majd a sós mandulával és rozmaringgal még csavartak rajta egyet. Ráadásul a tökéletes arányok a legutolsó pillanatban, a verseny előtti nap éjszaka álltak csak össze, idézte fel Zsófia, Anna és Roland már nevetve az akkori feszült órákat.

A Balaton Fagyija versenyt a Balatoni Turizmus Szövetség és a Magyar Cukrász Ipartestület idén már tizenkettedik alkalommal hirdette meg és a Füge fagyiudvarral együtt összesen 17 balatoni cukrászda összesen 31 fagylaltkülönlegességgel nevezett be.

„A zsűri figyelt az ízharmóniára, az állagra, a díszítésre és hogy mekkora innováció van benne, de nagyon fontos szempont volt az is, hogy használjunk valamilyen Balatonhoz köthető alapanyagot.” – Mesélték a Zsófiáék, akik megosztották a legfelemelőbb élményüket is a versenyről, ami érdekes módon nem is a díj átvétele volt.

„Amikor elvonult a zsűri, akkor hallottuk, hogy az első mondatuk az volt egymáshoz, hogy nem is kérdés, ki fogja megnyerni. Az eredmény fényében ez nekünk nagyon nagy elismerés, hogy nem egy fej-fej melletti versenyben győztünk, hanem a szakmai zsűrinek is egyértelmű volt, hogy a mi fagylaltunk kiemelkedik a többi közül.”

Egyébként a versenyen három különdíjat is kiosztottak, a balatonmáriafürdői Pingvin Fagyizó, Vad szerenád nevű fagyijának, a balatonszemesi Margaréta Fagyizó, Nemnormálna nevű kreációjának, valamint a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó, Füred kincse névre hallgató alkotásának.

 A Fügében azt is megtudtuk, hogy melyik fagylalt az, aminek megkóstolása után a tapasztalt fagylaltozó egyből le tudja szűrni, hogy ahova betért, ott minőségi alapanyagokkal dolgoznak-e, vagy aromákkal próbálnak csalni az ízélmény kedvéért. Ha van a kínálatban pisztácia – márpedig újabban ez is kihagyhatatlan kezd lenni a fagylaltozók sortimentjéből – érdemes egy adaggal rendelni és összehasonlítani a korábbi tapasztalatokkal, hiszen ez a fagylalt a legárulkodóbb, hogy valódi, minőségi alapanyagokból készül-e, vagy csak aromákkal. Így pedig egy kicsit bárki lehet étel- pontosabban fagylaltkritikus.

Természetesen mi is kértünk egy adaggal a Mekkóstollakból, amit fagylaltkanál helyett az Olaszországban látott módon, egy spatulával mértek ki. Mint megtudtuk, ezt nem azért csinálják így, mert a mediterrán trend egy látványos momentuma tud lenni itthon is a fagylaltrendelésnek. A pultos ilyenkor többször elkeni a tál szélén a fagylaltot, nem ügyetlenségből, pont ellenkezőleg - szakszerű mozdulatokkal krémesíti a fagylaltot, ami így sokkal jobb állagában kerül a tölcsérbe, vagy pohárba.

Az pedig már az újságíró szubjektív véleménye, hogy a Mekkóstollak első ízlelésekor valóban ledöbbenti az ízlelőbimbókat a krémes, hideg kecskesajt íz, utána viszont megérkezik a körte és rozmaring is, sőt talán át is veszik a dominanciát, miközben a fanyar, friss kecskesajtíz végig ottmarad a szánkban, jelezvén, hogy jól jegyezzük meg ezt a pillanatot, mert igazi gasztronómiai élményben van részünk.

A Mekkóstollak természetesen állandó jelleggel felkerült a Füge kínálatára, az Óváros tér csücskében tehát egész nyáron elérhető lesz, ahogy azon a mozgó fagylaltozó kocsin is, amivel Zsófiáék idén már megjelentek Balatonalmádiban is, de tervezik, hogy a tó több településére is kitelepülnek vele rendezvények közelébe.

Akkor sem kell meglepődni, ha a Mekkóstollakkal már környékbeli fagylaltozóknál is lehet találkozni, hiszen a versenyen való indulásnak az egyik feltétele az volt, hogy a győztes receptet, hasonlóan az országtortához, itt is közzéteszik minden cukrász számára, akik maguk is elkészíthetik. De a díjnyertes, hamisíthatatlan Mekkóstollakért még mindig Veszprémbe, a Füge fagyiudvarba kell ellátogatni.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
A Balkánból indulva a Nyugat-Európáig számos gasztronómia inspirálja a veszprémi Jakova pékségek kínálatát közélet A Balkánból indulva a Nyugat-Európáig számos gasztronómia inspirálja a veszprémi Jakova pékségek kínálatát A látszólag ugyanolyan pékáruk között nagyobb a különbség, mint elsőre gondolnánk. Hiszen ahány pék, annyi különböző titkos recept létezik, sokszor elzárva a fiók mélyére az avatatlan szemek elől. A veszprémi Jakova pékségeknél viszont nincs szükség arra, hogy kulcsos szekrényben őrizzék ezt a tudást, hiszen az ott van Remzi fejében, aki 2012-ben nyitotta meg első pékségét, azóta pedig három helyen kínálja a balkáni, a mediterrán, a nyugat-európai és persze a magyar ízlésvilágot ötvöző pékáruit és süteményeit Veszprémben. Vele beszélgettünk erről a nemzetközi kalandról a gőzölgő, friss péksütemények között. 2025. július 15. 21:21 Kockás abroszon kínálják a tradíciót és újítást Veszprémben közélet Kockás abroszon kínálják a tradíciót és újítást Veszprémben Van egy vendéglátóhely Veszprémben, akik az újító gondolatokat nem úgy értelmezték, hogy meghonosítanak egy új stílusú konyhát a városban. Ők a receptkönyvek klasszikus magyar fogásait vették elő és emelték a minőségi polcok legmagasabbikára. A Metisz Kisvendéglő koncepciója pedig bejött, hűen bizonyítva, hogy a tradicionális ízvilágra ma is nagy igény van. A lendület nem áll meg, miután nemrég felújították és kibővítették a kockás abroszos éttermüket. 2025. július 14. 22:14 Megnyílt az idei Rozé Rizling Jazz Fesztivál közélet Megnyílt az idei Rozé Rizling Jazz Fesztivál Pénteken délután kinyitott az idei Rozé Rizling Jazz Fesztivál, Veszprém és a környék első számú borkulturális eseménye, ahol ismét felsorakoztak a legkiválóbb borászatok. A rendezvény már régen maga mögött hagyta a "30 koncert, 30 borász" szlogent, ennél jóval szélesebb volt a kínálat már az első napon is, ugyanakkor a fesztivál árszabása nem követte le ezt az emelkedő tendenciát. Galériánkban megmutatjuk az első nap legjobb pillanatait, és hogy mire számíthatnak a látogatók a további kilenc napon. 2025. július 5. 15:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.