Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szeptemberben vörösbe öltözik a Veszprémi Borszalon

2024. augusztus 30. 15:18
Idén májusban nagy sikerrel debütált a Bakony-Balaton régió gasztro-rendezvényei között a Veszprémi Borszalon, ami az ígéretekhez hűen szeptember 27-én ismét kinyitja kapuit az illusztris veszprémi Vár falai között. A borszalon kínálata ezúttal a magyar vörösborokra lesz hangolva, de meglepetésként a karibi világ aromái is megjelennek majd.

Egy hűvös, patinás pince, a boltíveken derengő fények játéka, dugók pukkanásai, poharak csengőjátéka és több tucat ember jókedvű morajlása… nagyjából ezek az érzetek és érzések jellemezték májusban az első Veszprémi Borszalon rendezvényét, ahol a szervező és ötletgazda, Zsandár Tamás úgy köszönt el a vendégektől, hogy szeptemberben folytatják az utazást a borkultúra szerteágazó világában.

Az ígérethez hűen az őszhöz közeledve pedig már nyilvános következő Veszprémi Borszalon időpontja: szeptember 27-én, a hónap utolsó péntekjén kora este a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottságának borospincéje ismét átavanzsál borszalonná és várja közönségét. Azokat az embereket, akik szívesen áldoznak szabadidejükből arra, hogy egy igényes sétáló borkóstoló keretében elmélyedjenek a hazai borkultúra sokszínűségében. Akik szívesen játszanak új ízekkel, aromákkal, akik szeretnék személyesen, de kötöttségek nélkül megismerni a legjobb magyar borászokat és az felfogásukat a borkészítésről.

„Hosszú évek tapasztalatából kiindulva láttuk, hogy egyre többen vannak azok, akik a közös borozást már úgy fogják fel, mint egy közösségi kulturális eseményt, ahol gazdagíthatják ismereteiket és új tapasztalatokat szerezhetnek a borok világában, miközben jól érzik magukat egymással. Az első Veszprémi Borszalont ennek szellemében szerveztük meg, ami igazolta is várakozásunkat. Most szeptemberben újra visszatérünk, de ahogy nincs két egyforma évjárat, úgy a borszalon kínálata is egy kicsit megújul majd.” – Mondta Zsandár Tamás, a Borszalon ötletgazdája, aki két rendezvény között a Veszprém belvárosában található Wine&Vinyl bakelit- és borbár tulajdonosa és üzemeltetője.

Hogy mik ezek az újdonságok, arra könnyen választ ad a szeptemberi Borszalonra érkező borászatok listája:

  • Bock pincészet - Bock Valér / Villány
  • Maul Zsolt / Villány
  • Vinatus szőlőbirtok és pincészet / Villány
  • TOTHborbirtok / Pannonhalma
  • Fehérvári Borbirtok / Somló
  • Balatoni vörösök by Zwack Izabella borkereskedés
  • Légli Géza / Balatonboglár
  • Török Csabi 2 HA / Szent György-hegy
  • Szászi Birtok / Szent György-hegy

A szervezők ezúttal a vörösborokra hangolták a rendezvényt, a meghívott kilenc borász és borászat pedig néhány könnyedebb fehér és rozé mellett főleg első rangú vörösboraikat kínálják majd a vendégeknek, összesen több, mint negyven tételt.

De, hogy hogyan érdemes elkezdeni egy ilyen utazást az ízek és aromák világában, abban Bock Valér, a villányi Bock pincészet tulajdonosa segít gyorstalpalójával.

„Ahány ember, annyi különböző ízlésről beszélhetünk a borok világában is. Valaki a fűszeres, magas savtartalmú borokat szereti, más könnyedebb, alacsonyabb alkoholtartalmú tételekre szavaz, de az mindenkire igaz, hogy elsősorban a harmóniát keressük a borokban. A vörösboroknál is érdemes úgy felépíteni a kóstolónkat, hogy a könnyedebb tételektől haladunk a testesebb társaik felé, közben pedig, hogy megpihenjenek az ízlelőbimbóink nem árt beiktatni egy könnyű fehérbort, vagy rozét a listába. Habár a vörösborok az utóbbi időben némileg háttérbe szorultak a többi fajtához képest, sokszínűségükből és izgalmasságukból semmit nem vesztettek. Mi magyarok pedig számos tradicionális fajtával büszkélkedhetünk, mint például a Kékoportó, a Kékfrankos vagy éppen a Kadarka. Az pedig már a borászok merészségén és persze az éghajlaton is múlik, hogy ezekből milyen vörösborok, vagy éppen rozék, esetleg sillerek készülnek.”

A Bock pincészet történelme egészen a XIX. századik nyúlik vissza, olyan évekre pedig alig emlékszik Valér, amikor már augusztus közepén neki kellett állni a szüretnek. Az idei aszályos esztendő miatt viszont hamarabb előkerültek a puttonyok és a prések, és mire elérkezik a Borszalon szeptember végi dátuma, jó eséllyel végezni is fognak a szüreti munkákkal.

„Veszprémbe egészen biztosan, hogy készülünk majd 2024-es újborral, a nagy klasszikusok közül viszünk magunkkal a Capella 2011-ből, de a Cabernet és Merlot házasításából készült cuvéenket is lehet majd kóstolni, aki a gyümölcsösebb vörösborokat kedveli.” – Árult el részleteket Valér a veszprémi készülődésből.

A Veszprémi Borszalon menetrendje most sem változott. A vendégek érkezéskor kapnak egy borospoharat, utána pedig rájuk lesz bízva, hogy milyen irányt véve és milyen tempóban látogatják meg a borászok standjait, hogy kis kortyonként minél több tétellel megismerkedjenek.

A szeptemberi esemény a különleges borok mellett tartogatni fog még egy meglepetést. Halász Bence bartender jóvoltából rumkülönlegességek is megjelennek majd, becsempészve az este hangulatába egy kis karibi életérzést is a történelmi Vár falai közt.

A szeptemberi Veszprémi Borszalonra jegyek már kaphatók személyesen a Wine&Vinyl bakelit- és borbárban (Veszprém, Szabadság tér 2.) nyitvatartási időben, közben pedig már csendben elkezdődött az idei utolsó, decemberi Veszprémi Borszalon szervezése is.

vehir.hu
Vámosi Patrik
további cikkek
Első kézből ismerhetjük meg a Tanácsköztársaság veszprémi történéseit kultúra Első kézből ismerhetjük meg a Tanácsköztársaság veszprémi történéseit Újra kiadta Gutheil Jenő 1920-ban megjelent, A kommunisták uralma Veszprémben című kötetét – illetve annak jegyzetekkel, mellékletekkel ellátott kritikai változatát – a Veszprémi Szemle. A kötet sorsát dr. Vizi László Tamás történész, a Kodolányi János Egyetem Tudományos rektorhelyettese ismertette a pénteki könyvbemutatón az Eötvös Károly Könyvtárban. tegnap 22:04 Navracsics: Veszprém vármegyében büszkék vagyunk a szőlészeti–borászati hagyományokra közélet Navracsics: Veszprém vármegyében büszkék vagyunk a szőlészeti–borászati hagyományokra Meg kell őrizni a magyar bor forgalmát és hírnevét - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének badacsonyi kutatóállomásán tartott Veszprém vármegyei borverseny megnyitóján pénteken. tegnap 17:16 Bejelentette következő évadát a Pannon Várszínház kultúra Bejelentette következő évadát a Pannon Várszínház Péntek délelőtt a Hangvillában ismertették a 2025/26-os évad előadásait. A 25. jubileumi évadban két ősbemutató is lesz, A filmsztár, valamint a Szegény gazdagok. tegnap 14:24 Kultúrával tovább erősített lengyel–magyar barátság kultúra Kultúrával tovább erősített lengyel–magyar barátság A Veszprémi Petőfi Színház művészei és vezetői alkotta küldöttség Magyarország krakkói főkonzulátusának meghívására és szervezésében Lengyelországban töltötte a március 15-ei nemzeti ünnepet és az azt megelőző napokat. 2025. március 20. 12:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.