Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szeptemberben vörösbe öltözik a Veszprémi Borszalon

2024. augusztus 30. 15:18
Idén májusban nagy sikerrel debütált a Bakony-Balaton régió gasztro-rendezvényei között a Veszprémi Borszalon, ami az ígéretekhez hűen szeptember 27-én ismét kinyitja kapuit az illusztris veszprémi Vár falai között. A borszalon kínálata ezúttal a magyar vörösborokra lesz hangolva, de meglepetésként a karibi világ aromái is megjelennek majd.

Egy hűvös, patinás pince, a boltíveken derengő fények játéka, dugók pukkanásai, poharak csengőjátéka és több tucat ember jókedvű morajlása… nagyjából ezek az érzetek és érzések jellemezték májusban az első Veszprémi Borszalon rendezvényét, ahol a szervező és ötletgazda, Zsandár Tamás úgy köszönt el a vendégektől, hogy szeptemberben folytatják az utazást a borkultúra szerteágazó világában.

Az ígérethez hűen az őszhöz közeledve pedig már nyilvános következő Veszprémi Borszalon időpontja: szeptember 27-én, a hónap utolsó péntekjén kora este a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottságának borospincéje ismét átavanzsál borszalonná és várja közönségét. Azokat az embereket, akik szívesen áldoznak szabadidejükből arra, hogy egy igényes sétáló borkóstoló keretében elmélyedjenek a hazai borkultúra sokszínűségében. Akik szívesen játszanak új ízekkel, aromákkal, akik szeretnék személyesen, de kötöttségek nélkül megismerni a legjobb magyar borászokat és az felfogásukat a borkészítésről.

„Hosszú évek tapasztalatából kiindulva láttuk, hogy egyre többen vannak azok, akik a közös borozást már úgy fogják fel, mint egy közösségi kulturális eseményt, ahol gazdagíthatják ismereteiket és új tapasztalatokat szerezhetnek a borok világában, miközben jól érzik magukat egymással. Az első Veszprémi Borszalont ennek szellemében szerveztük meg, ami igazolta is várakozásunkat. Most szeptemberben újra visszatérünk, de ahogy nincs két egyforma évjárat, úgy a borszalon kínálata is egy kicsit megújul majd.” – Mondta Zsandár Tamás, a Borszalon ötletgazdája, aki két rendezvény között a Veszprém belvárosában található Wine&Vinyl bakelit- és borbár tulajdonosa és üzemeltetője.

Hogy mik ezek az újdonságok, arra könnyen választ ad a szeptemberi Borszalonra érkező borászatok listája:

  • Bock pincészet - Bock Valér / Villány
  • Maul Zsolt / Villány
  • Vinatus szőlőbirtok és pincészet / Villány
  • TOTHborbirtok / Pannonhalma
  • Fehérvári Borbirtok / Somló
  • Balatoni vörösök by Zwack Izabella borkereskedés
  • Légli Géza / Balatonboglár
  • Török Csabi 2 HA / Szent György-hegy
  • Szászi Birtok / Szent György-hegy

A szervezők ezúttal a vörösborokra hangolták a rendezvényt, a meghívott kilenc borász és borászat pedig néhány könnyedebb fehér és rozé mellett főleg első rangú vörösboraikat kínálják majd a vendégeknek, összesen több, mint negyven tételt.

De, hogy hogyan érdemes elkezdeni egy ilyen utazást az ízek és aromák világában, abban Bock Valér, a villányi Bock pincészet tulajdonosa segít gyorstalpalójával.

„Ahány ember, annyi különböző ízlésről beszélhetünk a borok világában is. Valaki a fűszeres, magas savtartalmú borokat szereti, más könnyedebb, alacsonyabb alkoholtartalmú tételekre szavaz, de az mindenkire igaz, hogy elsősorban a harmóniát keressük a borokban. A vörösboroknál is érdemes úgy felépíteni a kóstolónkat, hogy a könnyedebb tételektől haladunk a testesebb társaik felé, közben pedig, hogy megpihenjenek az ízlelőbimbóink nem árt beiktatni egy könnyű fehérbort, vagy rozét a listába. Habár a vörösborok az utóbbi időben némileg háttérbe szorultak a többi fajtához képest, sokszínűségükből és izgalmasságukból semmit nem vesztettek. Mi magyarok pedig számos tradicionális fajtával büszkélkedhetünk, mint például a Kékoportó, a Kékfrankos vagy éppen a Kadarka. Az pedig már a borászok merészségén és persze az éghajlaton is múlik, hogy ezekből milyen vörösborok, vagy éppen rozék, esetleg sillerek készülnek.”

A Bock pincészet történelme egészen a XIX. századik nyúlik vissza, olyan évekre pedig alig emlékszik Valér, amikor már augusztus közepén neki kellett állni a szüretnek. Az idei aszályos esztendő miatt viszont hamarabb előkerültek a puttonyok és a prések, és mire elérkezik a Borszalon szeptember végi dátuma, jó eséllyel végezni is fognak a szüreti munkákkal.

„Veszprémbe egészen biztosan, hogy készülünk majd 2024-es újborral, a nagy klasszikusok közül viszünk magunkkal a Capella 2011-ből, de a Cabernet és Merlot házasításából készült cuvéenket is lehet majd kóstolni, aki a gyümölcsösebb vörösborokat kedveli.” – Árult el részleteket Valér a veszprémi készülődésből.

A Veszprémi Borszalon menetrendje most sem változott. A vendégek érkezéskor kapnak egy borospoharat, utána pedig rájuk lesz bízva, hogy milyen irányt véve és milyen tempóban látogatják meg a borászok standjait, hogy kis kortyonként minél több tétellel megismerkedjenek.

A szeptemberi esemény a különleges borok mellett tartogatni fog még egy meglepetést. Halász Bence bartender jóvoltából rumkülönlegességek is megjelennek majd, becsempészve az este hangulatába egy kis karibi életérzést is a történelmi Vár falai közt.

A szeptemberi Veszprémi Borszalonra jegyek már kaphatók személyesen a Wine&Vinyl bakelit- és borbárban (Veszprém, Szabadság tér 2.) nyitvatartási időben, közben pedig már csendben elkezdődött az idei utolsó, decemberi Veszprémi Borszalon szervezése is.

vehir.hu
Vámosi Patrik
további cikkek
Remek hangulatban telt a Krumpliszüreti Fesztivál Olaszfaluban Remek hangulatban telt a Krumpliszüreti Fesztivál Olaszfaluban Szombaton tartották a 21. Krumpliszüreti és Művészeti Fesztivált, amely természetesen a krumpli jegyében zajlott. ma 15:08 A technológia is az ember műve, ettől még nem tűnik el az analóg világ A technológia is az ember műve, ettől még nem tűnik el az analóg világ Can Togaynak nyílt kiállítása a Dubniczay-palotában szombat este, Rettentő gondolatok boltja címmel. A mesterséges intelligencia által generált képek készítési módja Can szerint rendkívül megosztja az embereket, pedig benne van minden, amit az ember tud. Vagyis, a technológia is az ember műve. A kiállítás, melyet Somlai-Fischer Ádám nyitott meg, október hatodikáig látogatható. tegnap 11:21 A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház A harmadik VIFI-FESZT-tel is jótékonykodott a Veszprémi Petőfi Színház Szombaton rendezték meg a Veszprém Vármegyei Ifjúsági Fesztivált (VIFI-FESZT), ahol fiatal tehetségek léptek színpadra, hogy megmutassák, mit jelent számukra a művészet! A tehetségek megmutatkozása jótékony célt is szolgált, hiszen a segítés a teátrumnak rendkívül fontos. 2024. szeptember 7. 22:07 Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – Az olasz és magyar ízek fúziója a Wine and Gourmet Fesztiválon Dolce far niente – olaszul annyit tesz, mint „az édes semmittevés”. Az olaszok mesterei annak, hogy erőlködés nélkül halmozzák az élet élvezeteit; mondhatni, ez a vérükben van. Most az ő segítségükkel mi is kapunk egy hétvégét, hogy a Wine and Gourmet Fesztivál formájában előcsalogassuk a bennünk rejlő olaszt, és megmutassuk, hogy mi, magyarok, legalább annyira tudjuk élvezni az életet. 2024. szeptember 7. 11:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.