Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A művészet hazugság, amely segít felismerni az igazságot

2024. május 22. 17:37
Kedd délután Tündérkezek címmel nyílt kiállítása a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjas Klubnak az Agórában, az klub fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából. A tárlatot Herth Viktória művészettörténész nyitotta meg.

A színvonalas kiállításon elsőként Porga Gyula polgármester köszöntötte a klub tagjait, az alkotó művészeket. Gratulált a jubileumhoz, hiszen a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjas Klub idén ötvenéves. A polgármester rávilágított: nem könnyű fél évszázadon át egyben tartani egy közösséget, de ha szembe jönnek feladatok, ha vannak közös célok, amikért közösen képesek áldozatokat hozni, akkor ki is mondtuk a jó közösség definícióját.

Porga további sikereket kívánt a klubnak, majd hozzátette: nem győzi elégszer megköszönni azt a sok munkát, amit a városért tettek eddig, és tesznek a mai napig.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő is felszólalt, beszédében elmondta: hatalmas tehetségek vannak a klubban, s örül annak, hogy amit más csak elképzelni tud, azt a nyugdíjas klub művészei meg is tudják valósítani. Az ötvenéves múlt is azt mutatja, Veszprém egy ambiciózus város, amit a nyugdíjas klub is formált.

A tárlatot hivatalosan Herth Viktória művészettörténész, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese nyitotta meg. Az alkotásról úgy beszélt, mint egyfajta menekülésről egy másik világba, ahol hirtelen minden egyszerűvé válik. Herth szerint manapság értékválságban szenved a világ, amikor szélsőségek harcolnak egymással: nem tudjuk, mi a jó, mi a rossz. Véleménye szerint a nehéz körülmények csupán ráerősítettek erre a jelenségre, pedig az ilyen szituációkban a szépség, a jóság, az esztétika nélkülözhetetlen kell, hogy legyen, hiszen egy jó alkotásnak a felsoroltak mind részei, kritériumai.

Herth szerint ma olyan világot élünk, amikor külföldre elzarándokolunk egy festmény kedvéért, ugyanakkor a szomszédos utcába már nem mennénk el egy kiállításra, pedig gazdagodunk általuk, csak úgy, mint a szóban forgó Tündérkezek tárlat által. Herth kiemelte, öröm volt végigtekinteni a kiállítás anyagán, legyen szó a fali festményekről, vagy a kézműves dolgokról, mint tündér kezei által készültek. Magas színvonalú kiállításról beszélünk, ahol sugárzik az a szeretet, ami az alkotó és a mű között az alkotás során megszületett.

Herth Viktória végül klasszikusok idézeteivel zárta beszédét: "A művészet hazugság, amely segít felismerni az igazságot", mondta egykor Picasso. Végül Dosztojevszkijt idézte: "A művészet épp olyan szükséglete az embernek, mint az evés és ivás."

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben kultúra Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben A Múzeumok Éjszakájával egybekötött Juhannus-napi eseményen a fáklyás-felvonulás után gyújtották meg a Juhannus máglyát szombat este, melyet a VEMAFI (Veszprémi Magyar-Finn Egyesület) szervezett, akik sok-sok évtizedes hagyománnyal vannak jelen Veszprém város életében és öregbítik ezt a csodálatos hagyományt évről évre. ma 11:37 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. tegnap 15:17 Egry József nyomában kultúra Egry József nyomában A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum nyitotta meg Csend és fény című kiállításával: a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán festőművészre és művésztanárra szeretnék irányítani a figyelmet a június 22-én nyíló életmű-kiállítással. 2024. június 22. 21:41 Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás kultúra Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás A Pannon Várszínház legújabb előadása a Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Ehhez kapcsolódóan a teátrum gyermekrajz pályázatot hirdetett. A beérkezett pályaművekből pénteken nyílt kiállítás a színházban, Formákban a világ címmel. 2024. június 22. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.