Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
18°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
18°C

A művészet hazugság, amely segít felismerni az igazságot

2024. május 22. 17:37
Kedd délután Tündérkezek címmel nyílt kiállítása a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjas Klubnak az Agórában, az klub fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából. A tárlatot Herth Viktória művészettörténész nyitotta meg.

A színvonalas kiállításon elsőként Porga Gyula polgármester köszöntötte a klub tagjait, az alkotó művészeket. Gratulált a jubileumhoz, hiszen a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjas Klub idén ötvenéves. A polgármester rávilágított: nem könnyű fél évszázadon át egyben tartani egy közösséget, de ha szembe jönnek feladatok, ha vannak közös célok, amikért közösen képesek áldozatokat hozni, akkor ki is mondtuk a jó közösség definícióját.

Porga további sikereket kívánt a klubnak, majd hozzátette: nem győzi elégszer megköszönni azt a sok munkát, amit a városért tettek eddig, és tesznek a mai napig.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő is felszólalt, beszédében elmondta: hatalmas tehetségek vannak a klubban, s örül annak, hogy amit más csak elképzelni tud, azt a nyugdíjas klub művészei meg is tudják valósítani. Az ötvenéves múlt is azt mutatja, Veszprém egy ambiciózus város, amit a nyugdíjas klub is formált.

A tárlatot hivatalosan Herth Viktória művészettörténész, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese nyitotta meg. Az alkotásról úgy beszélt, mint egyfajta menekülésről egy másik világba, ahol hirtelen minden egyszerűvé válik. Herth szerint manapság értékválságban szenved a világ, amikor szélsőségek harcolnak egymással: nem tudjuk, mi a jó, mi a rossz. Véleménye szerint a nehéz körülmények csupán ráerősítettek erre a jelenségre, pedig az ilyen szituációkban a szépség, a jóság, az esztétika nélkülözhetetlen kell, hogy legyen, hiszen egy jó alkotásnak a felsoroltak mind részei, kritériumai.

Herth szerint ma olyan világot élünk, amikor külföldre elzarándokolunk egy festmény kedvéért, ugyanakkor a szomszédos utcába már nem mennénk el egy kiállításra, pedig gazdagodunk általuk, csak úgy, mint a szóban forgó Tündérkezek tárlat által. Herth kiemelte, öröm volt végigtekinteni a kiállítás anyagán, legyen szó a fali festményekről, vagy a kézműves dolgokról, mint tündér kezei által készültek. Magas színvonalú kiállításról beszélünk, ahol sugárzik az a szeretet, ami az alkotó és a mű között az alkotás során megszületett.

Herth Viktória végül klasszikusok idézeteivel zárta beszédét: "A művészet hazugság, amely segít felismerni az igazságot", mondta egykor Picasso. Végül Dosztojevszkijt idézte: "A művészet épp olyan szükséglete az embernek, mint az evés és ivás."

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
„Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. tegnap 21:45 77 élmény egyetlen éjszaka alatt 77 élmény egyetlen éjszaka alatt Péntek délelőtt jelentették be a jövő hét szombati, Múzeumok Éjszakája programsorozat részleteit a Városházán. Néhány óra alatt olyan gazdag kulturális élményekben részesülhetünk, amire máskor egy teljes év sem lenne elegendő. 2024. június 14. 18:12 Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Június 22-én ismét megszervezi a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület a hagyományos Juhannus-napot a Kolostorok és Kertekben. Részletes program a cikkünkben. 2024. június 14. 14:13 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. 2024. június 14. 14:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.