Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
32°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
32°C

Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek

2024. április 28. 8:31
Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető.

Josef Albers (1888 -1976) festőművész Veszprém testvérvárosában, a németországi Bottropban született és a vált a modern, geometrikus művészet egyik legjelentősebb képviselőjévé, a művészettörténet és színtan elismert tanárává.

Harmincötévvel ezelőtt Vass László műgyűjtő több magyar kortárs képzőművészt felkért, hogy készítsenek Barcsay Jenő művészeti örökségéhez kapcsolódó műveket. Az így létrejött festményeket 1990-től több alkalommal, számos városban láthatta már tárlatokon a geometrikus és nonfiguratív művészet iránt érdeklődő közönség.

A Modern Képtár - Vass László Gyűjtemény tavaszi kiállításán öt magyar festőművész, Benedek Barna, Halmi- Horváth István, Szelényi Károly, Varga Bertalan és Wolsky András alkotásai láthatóak, akik ezúttal Josef Albers munkássága előtt tisztelegnek műveikkel.

A kiállítás megnyitóján Brányi Mária alpolgármester is beszédet mondott. Visszaidézte a 2003-ban megnyíló Modern Képtár történetét, ami otthont ad a Vass László gyűjteménynek. Nagy várakozás övezte egykor a Képtár létrejöttét, Brányi folytatta, azóta is számos olyan rendkívül fontos kiállítást láthattunk, ami kuriózumnak számít.

Brányi szerint többek között azért is különleges a mostani tárlat, mert tavaly, amikor Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa címet viselte, többször feltette a kérdést, vajon mennyire látható a város és Európa viszonya? Látszik-e önmagában? Brányi folytatta, azon kevés kiállítóterek közé tartozik a szóban forgó, amely generációknak teszi lehetővé a képzőművészetben való elmélyülést, az értelmezés elsajátítását, és a nemzetközi szinten is elismert művészek megismerését, valamint láthatóvá válik a város és Európa viszonya.

Mészáros Zsolt művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa hivatalosan is megnyitotta a kiállítást. Úgy fogalmazott, a szóban forgó tárlat ismét izgalmas és kivételes találkozásnak ad teret, ahol párbeszéd indul az alkotó nemzedékek, a nonfiguratív törekvések, valamint a hazai és nemzetközi művészek között. Albers munkásságáról úgy fogalmazott, művészetfelfogás nem elvont, hanem eleven, elhatárolodás helyett pedig kapcsolódni akar.

A kiállításon jelen volt Vass László is, aki Grászli Bernadett igazgatóval közösen felköszöntötte Szelényi Károlyt születésnapja alkalmából.

Szabó Eszter
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.