Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
25°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
25°C

Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt

2024. március 23. 15:21
Harminckét éve itt báboznak a városban, de igazán méltó helyet csak most sikerült találniuk. Nem csoda, ha ezt különleges módon szerették volna megünnepelni: pénteken a közönséggel együtt, a Várlak Fesztivál indulásával avatta fel a Kabóca Bábszínház új, Deák utcai épületét.

A baráti hangulatú színházavatón Markó Róbert, a Kabóca igazgatója úgy fogalmazott: 2023. december 2., a nap, amikor végre beköltözhettek a Deák utcai épületbe, igazi történelmi pillanat volt; bár több mint három évtizede az alapításuknak, valódi otthonra csak most találtak.

Vitéz László színházavató kalandjaiVitéz László színházavató kalandjai

Ennek apropóján pedig azt is szerették volna megmutatni, a jövőben milyen bábszínházat képzelnek el e falak között: egy olyat, ami a tradícióra épít, ahol erősen élnek a régi vásári bábos hagyományok, és ami emellett az innovációról sem feledkezik meg. Mindez pedig nem csak pusztába kiáltott szó volt, a közönség rögvest Pályi János kifejezetten a rendezvényre szabott Vitéz László játékán kacaghatott nagyokat, majd részletet láthatott a júniusban debütáló A. Tóth László festőművész képeit alapul vevő, Ladányi Andrea koreográfus rendezésében és a Kabóca művészeinek közreműködésével készülő performanszból.

A megnyitó ünnepségen a veszprémi városvezetők, a helyi kulturális élet és az országos bábszínházi szakma képviselői mellett jelen volt a Kabóca Bábszínház szinte valamennyi korábbi igazgatója is, akiknek Markó Róbert megköszönte áldozatos munkáját, hiszen nélkülük nem jutottak volna el idáig: Szőke Kavinszki Andrásnak, aki 2018 és 2023 között vezette a teátrumot; Székely Andreának, aki 2008-tól kezdve stabilitást adott a színháznak és a babaszínházi előadások bevezetésével korosztályi újdonsággal is szolgált, Kovács Gáborjánnak, aki 2005 és 2008 között igazgatta a társulatot, valamint az alapítóknak, Sarkadi Nagy Lászlónak és Végh Zsoltnak, akik 1992-ben létrehozták a Kabóca Bábstúdiót.

Sarkadi Nagy László, Végh ZsoltSarkadi Nagy László, Végh Zsolt

Ennek kapcsán Végh Zsolt felidézte: annak idejét sok harcot kellett megvívniuk, hogy a bábstúdió eljusson addig, hogy 2001-ben intézményes formát kapjon, de közben rengeteg örömük is volt. 2005-ben pedig tiszta lelkiismerettel tudták átadni a stafétabotot, hiszen – az épületet leszámítva – mindent megtettek annak érdekében, hogy egy prosperáló, professzionális bábszínház működjön a városban, amely nélkülük is megáll már a maga lábán.

Az alapítók egyébként nem hagyták teljesen magukra a színházat, hiszen a háttérből továbbra is segítséget nyújtanak, tanácsot adnak, ha szükséges. Ez az egész szakmára jellemző: Markó kiemelte, a hazai bábszakma egyik legnagyobb szépsége épp az, hogy egy rendkívül nyitott és befogadó közösségről van szó, akik között nincsenek politikai és ideológiai árkok, maximum esztétikai vitáik vannak.

Markó Róbert, Kocsis RoziMarkó Róbert, Kocsis Rozi

Jól reprezentálta ezt Asbóth Anikó, a Magyar Bábszínházak Szövetsége elnökének üzenete is, melyet szakmai elfoglaltságai miatt távollétében Kocsis Rozi adott át. Ebben köszönetét fejezte ki a veszprémi városvezetésnek, amiért lehetőséget adtak az épülettel a csodás társulatnak, hogy még csodásabb és progresszívebb vidéki műhellyé válhassanak.

A. Tóth SÁndor festőművész képei alapján készült performanszA. Tóth SÁndor festőművész képei alapján készült performansz

Porga Gyula polgármester köszöntőjében kiemelte: valóban régi adósságukat rótták le azzal, hogy végre méltó helyet kapjon a bábszínház, hiszen bármilyen fontos a szellemi tevékenység, mellette szükség van egy olyan színtérre, ami valódi lakhellyé tud válni. Ez most megtörtént: eddig inkább csak albérlő volt a városban a bábszínház, de most végre meglelte otthonát, ahol már csak annak melegét kell megteremteni.

Porga GyulaPorga Gyula

Ennek talán első lépése volt az Örökös tag cím létrehozása is, melyet a Kabóca azon munkatársai kaphatnak meg, akik legalább 12 éve tagjai a társulatnak és mintaértékű életpályával rendelkeznek, és/vagy akinek személyisége és tevékenysége elkötelezettségről, közösségépítésről, elhivatottságról tesz tanúbizonyságot. Első alkalommal az elismerést Zsida Ágnes vehette át, aki 1993 óta része színészként és műhelyesként a bábszínház életének, korábban rendezőasszisztensként és igazgatóhelyettesként is dolgozott itt, jelenleg pedig gyártási csoportvezető.

Zsida ÁgnesZsida Ágnes

A színházavató ünneplés ennyivel nem ért véget, a Várlak Fesztivál programjai szombaton és vasárnap is tartanak, melyekről bővebb információk itt találhatók.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. tegnap 15:07 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. tegnap 21:41 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.