Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
22°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
22°C

Francia filmek hétvégéje Veszprémben

2024. március 22. 13:27
Negyedik alkalommal csatlakozott Veszprém a Frankofón Filmnapokhoz, idén először két intézmény: a Foton és az Agóra is szervez vetítéseket csütörtöktől hétfőig. 

A 14. Frankofón Filmnapok veszprémi programját a műfaji sokszínűség jellemzi: találhatnak benne az egész családnak szóló animációs filmet (ilyen a legjobb animációs Oscar díjra jelölt, és az Annecy-i Nemzetközi Animációs Fesztiválon díjazott Robotálmok), francia romantikus életrajzi drámát, (Bonnard – Egy festő szerelme, amely a 19-20. század fordulóján élt festő Pierre Bonnard és múzsája, a nem csupán egyszerű modell életét mutatja meg), és a párizsi opera fiatal sztárjának kényszerből új utat kereső küzdelmét bemutató filmjét (Tánc az élet), amely egyszerre vígjáték dráma és táncfilm.

Program:

Március 21. csütörtök 16:45 Bonnard - Egy festő szerelme – FOTON
Március 22. péntek 20.00 Nemkívánatos személyek – FOTON
Március 23. szombat 15.00 Robotálmok – FOTON
Március 23. szombat 18.00 Őszi sanzon – AGÓRA
Március 24. vasárnap 16.00 A férfi, aki vásárra vitte a bőrét – AGÓRA
Március 25. hétfő 18.00 Tánc az élet – AGÓRA

A programsorozattal kapcsolatban Porga Gyula polgármester az első vetítés előtti rövid megnyitón elmondta: a Francia Intézet az elmúlt években számos együttműködésben segítette Veszprémet mind az Európa Kulturális Fővárosa év előkészítésében, mind annak során. A város célja, hogy az ilyen élő kapcsolatokat tovább erősítse, és a következő években újabb élményekhez juttassa az itt élőket. 

Az élmények pedig fokozódnak, hiszen most először két városi intézmény, az Agóra mellett már a Foton is be tud kapcsolódni a francia filmfesztivál programjába. Neveda Amália, az Agóra igazgatója megjegyezte, hogy 2023-ban a lakótelepi kulturális központ nagytermét is a legmodernebb vetítőrendszerrel szerelték fel, így bármelyik helyszínt válasszák is az érdeklődők, csúcsminőségben élvezhetik a francia filmeket ezen a hétvégén. 

A megnyitón a Francia Intézet audiovizuális megbízottja, Grégory De Andrade-Béziel is amellett tett hitet, hogy a város és a francia kultúrát propagáló intézet közötti jó kapcsolatot a jövőben is fenntartsák, és arra biztatta a városvezetést, hogy éljenek a Francia Intézet által teremtett kulturális lehetőségekkel. Erre egyébként Veszprém is nyitott: Németh Rajmund, a VEB2023 EKF filmes területért felelős projektmenedzsere megjegyezte, hogy már az idei évre is vannak további programok a tarsolyukban.

A Frankofón Filmnapok veszprémi vetítéseire egységesen 1300 forintért válthatók jegyek az intézmények honlapjain. 

vehir.hu
további cikkek
Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. tegnap 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.