Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémből indul az ERC-sorozat – újabb lépés a sportfőváros cím felé

2024. március 6. 13:19
A Rally Hungary lesz a 2024-es ERC-sorozat nyitóversenye, amelyet április 12. és 14. között veszprémi központtal, murvás pályákon tartanak meg. Rali Európa-bajnokot majd öt aszfaltos és három murvás verseny összesített eredménye alapján avatnak.
 

Ötödik alkalommal látogat hazánkba az Európa-bajnoki mezőny, Veszprémben pedig lázasan készülnek a pályák előkészítésével, hiszen az idénynyitó verseny iránt hatalmas az érdeklődés. A versenyzők vágynak a végső sikerre és alig várják, hogy a murvás gyorsasági szakaszokon próbára tegyék tudásukat, de ugyanilyen lelkesedéssel állnak a szervezők is az esemény előtt.

A program sajtótájékoztatóján Porga Gyula polgármester kiemelte, hogy Veszprém nemcsak a kézilabda városa, hanem minden más sport is otthonra talál itt, és szeretnének is minél több elismerést kivívni maguknak ebben az ágazatban is.

,,Nem titkolt cél a sikeres Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot kísérő kiemelt figyelmet és nemzetközi népszerűséget továbbra is fenntartani, ezért a régiós sportfőváros címet is szeretnénk elérni. A Rally Hungary Veszprémbe érkezése kifejezetten nagy megtiszteltetés számunkra.”

Szujó ZoltánSzujó Zoltán

Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetségének elnöke a rali világ újfajta szemléletéről beszélt, amely egy sokkal kulturáltabb világba vezeti az autósport szerelmeseit. Az új generációnak fontos, hogy minél inkább környezetbarát lehessen egy-egy verseny, például egy mátrai verseny során tisztábban adták vissza a környezetet, mint amilyenek az érkezésükkor találták. A nézők hozzáállásán múlik igazán, hogy a ralinak csupán pozitív aspektusai legyenek.

A versenyzőkről is így vélekedik az elnök:

,,a sportágban elindult egy folyamat, lassan felnő egy tehetséges, alázatos, a versenyzést nagyon komolyan vevő generáció, akiket mindenben támogat az MNASZ. Hatalmas büszkeség, hogy az ikonikus pályákat végre megmutathatjuk Európának, amelyeket a hazai raliközönség annyira kedvel.”

Weingartner Balázs és Porga GyulaWeingartner Balázs és Porga Gyula

AZ Európa-bajnokság a legrégebbi nemzetközi sorozat, régebbi, mint a világbajnokság, így az idénynyitó megszervezése a promóterre is nagyobb terhet tesz. A Széchenyi Egyetem Csoporthoz tartozó HUMDA Pro Kft. a verseny promótere, és a HUMDA igazgatósági elnöke, Weingartner Balázs szerint igazi sportdiplomáciai siker, hogy már ötödik alkalommal látogat el hazánkba az Európa-bajnoki mezőny.

,,Úgy gondolom, Veszprém az ideális helyszín a nyitófutam megrendezésére, és reméljük, minél nagyobb közönség előtt versenyezhetnek a kontinens legjobbjai, akik szinte már hazajárnak Magyarországra. Többéves munkáknak köszönhetően a HUMDA jelmondata, hogy ,,Szívügyünk a ralisport!” kézzel fogható eredményekkel jár, és egyre több érdeklődővel tudja növelni a hazai rali összetartó és befogadó családját.”

Szujó Zoltán és Lakatos RóbertSzujó Zoltán és Lakatos Róbert

Lakatos Róbert társrendező a technikai információkról beszélt. Kiderült, hogy a Rally Hungary mezőnyének 190 kilométert kell teljesítenie, hat önálló gyorsasági szakasszal, Tapolcától majdnem Fehérvárig. A verseny murvás pályán zajlik, a lehető legjobb minőségű pályát szeretnék átadni a versenyzőknek, így az előkészületek már zajlanak. A versenyközpontot és a szervizparkot a Veszprém Arénánál jelölik ki, a szuperspeciált a Királyszentistván melletti szinkronpályán tartják meg.

Ahogy minden alkalommal, Lakatos Róbert most is kiemelten kéri a nézőket, hogy saját biztonságuk érdekében tartsák be a szabályokat, csak a kijelölt helyeken tartózkodjanak a verseny alatt, amelyet fél órával a verseny indulása előtt már kötelező elfoglalni, nem lehet semmilyen mozgás ilyenkor már a pályákon.

A sajtótájékoztatón részt vett Ranga Péter is, aki már háromszor nyert ezeken a szakaszokon, és aki reméli, minél többen eljönnek és szurkolnak a pálya szélén, hiszen ez minden versenyző számára rendkívül nagy motivációt ad.

A Rally Hungary-ra elkezdődött a jegyértékesítés, a belépők a motorsportmania.shop oldalon vásárolhatóak.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Rali Eb: Csomós Miklósék harmadikak Veszprémben, Tempestini nyerte a viadalt Rally Hungary Rali Eb: Csomós Miklósék harmadikak Veszprémben, Tempestini nyerte a viadalt A román Simone Tempestini, Sergiu Itu kettős győzelmével zárult a rali Európa-bajnokság (ERC) idei nyitófutama, a Rally Hungary Veszprémben, ahol a Csomós Miklós, Nagy Attila duó harmadikként zárt. 2024. április 14. 21:48 Rali Eb: a finn Heikkilä áll az élen Veszprémben, Csomós legjobb magyarként 6. Rally Hungary Rali Eb: a finn Heikkilä áll az élen Veszprémben, Csomós legjobb magyarként 6. A finn Mikko Heikkilä, Kristian Temonen duó áll az élen a Veszprémben és környékén zajló rali Európa-bajnoki (ERC) idénynyitó futam, a Rally Hungary második, szombati versenynapja után, legjobb magyarként pedig Csomós Miklós hatodik az összetettben. 2024. április 13. 21:55 Rali Eb: cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok Rally Hungary Rali Eb: cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok Az Erik Cais, Igor Bacigál cseh, szlovák kettős volt a leggyorsabb a rali Európa-bajnokság (ERC) nyitófutamának, a Veszprémben és környékén pénteken rajtolt Rally Hungary-nek a Királyszentistvánban rendezett prológján, melyen a László Martin, Bán Viktor páros csak egy tizedmásodperccel maradt el az éllovastól. 2024. április 12. 21:50 Európa és Magyarország élmenői a hétvégi Rally Hungary-n Veszprémben Rally Hungary Európa és Magyarország élmenői a hétvégi Rally Hungary-n Veszprémben Huszonnégy ország versenyzőpárosai, az Európa-bajnokság és a magyar mezőny élmenői, valamint különböző szórakoztató kísérőprogramok várják a látogatókat a rali Eb (ERC) idei szezonjának nyitófutamán, a V-Híd Rally Hungary-n, amelyet péntektől vasárnapig a HUMDA országos ralibajnokság idénykezdő viadalával együtt rendeznek meg Veszprémben és környékén. 2024. április 11. 11:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.