Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bereményi Eldorádója a Veszprémi Petőfi Színház színpadán

2024. február 8. 21:49
Február kilencedikén Funtek Frigyes rendezésében mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház az Eldorádót. A sokak által ismert film ezúttal tehát színpadon lesz látható.

Bereményi Géza részben önéletrajzi írása Budapest jellegzetes helyszínén a II. világháborút követő zűrzavaros időkben játszódik a Teleki tér világában. A hős e történetben Monori, a piac királya, aki az aranyban látja a megoldást az élet nagy kihívásaira. Bécsből hazatérő lánya, Mariska megszüli Imrét, akit Monori nevel fel, miután vejétől sikerül megszabadulnia. Majd már az 50-es években vagyunk, elérkezünk 56-hoz, az utcákon harcok, menekülési kísérlet, rosszullét, kórház.

A történetet Funtek Frigyes nem először állítja színpadra, kérdésünkre elmondta, négy évvel ezelőtt is megrendezte, akkor a József Attila Színházban. Cél volt, hogy új világot teremtsen a veszprémi közönségnek, miközben az Eldorádó története és a szituációja adott. A rendező úgy fogalmazott, sikerült egy másféle világot teremtenie, s ehhez nagyszerű szereplői is segítségére voltak.

A próbaidőszakról úgy nyilatkozott, nagyszerű időszak van mögöttük. Funtek nem először visz színpadra filmet, Veszprémben is látható volt A király beszéde, valamint a Holt költők társasága, véleménye szerint mindig izgalmas, amikor egy jólismert film színpadra került, ráadásul úgy, hogy a közönség majd közben ne a filmre gondoljon.

Funtek a történet ívéről elmondta, ebben a pénzcentrikus világban, ahol egy fiatalember élete attól függ, hogy van-e módja pénzt találni a tanulásra és ahhoz, hogy új életet kezdjen, nagy kérdések elé állítja az emberiséget. Vajon meddig mehet el egy ember annak érdekében, hogy pénzhez jusson? Funtek a végén humorosan megjegyezte, mindenkinek ajánlja az előadást, aki már tud gondolkodni…

Az előadásról bővebben itt olvashat.

Fotók: Vámosi Patrik

Szabó Eszter
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.