Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Lugossy házaspár életművéből nyílt kiállítás

2024. január 25. 21:51
Lugossy Edit és Lugossy László veszprémi művész házaspár munkássságát mutatja be a Csikász Galériában csütörtökön megnyílt tárlat.

A Művészetek Háza kétévente, a Tavasz tárlathoz kapcsolódóan lehetőséget nyújt egy-egy helyi művésznek a bemutatkozásra – ezúttal a művész házaspárra esett a választás. 

A tavaly elhunyt Lugossy Editet kiállított textil munkái idézik meg. Az alkotó 1973 óta készített gobelineket, a kiállításon a kilencvenes és kétezres években készült darabjait állították ki. Az idén nyolcvanéves Lugossy László természetes anyagokból – kőből, fából, fémből készült szobrai tekinthetők meg.

Különleges alkalom egy művész házaspár kiállítása, főleg, ha történetük összeforrt Veszprémmel – fogalmazott a tárlatot megnyitó Brányi Mária alpolgármester. Felidézte, hogy a két művész alkotásaival a város számos nyilvános helyén találkozhatunk: Lugossy Edit nagy méretű falikárpitja a Városháza Kossuth-termében a képviselő-testületi ülések és számos házasságkötés állandó díszlete, míg Lugossy László második világháborús emlékművével és a Szent Koronát ábrázoló domborművével Veszprém belvárosának utcáin találkozhatunk. 

A kiállítás február 25-ig látogatható. 

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.