Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Legalább tíz ember meghalt, több mint harmincan megsérültek egy lövöldözésben Prágában

2023. december 21. 18:17 // Forrás: MTI
Legkevesebb tíz halálos áldozata és több mint harminc sebesültje van annak a lövöldözésnek, amely csütörtökön délután történt Prága belvárosában, a Károly Egyetem bölcsészkarának Ján Palach téri épületénél - közölte a prágai mentőszolgálat.

"A számok még változhatnak, kilenc ember állapota nagyon súlyos, 5-6-é pedig közepesen súlyos" - áll a közleményben.

"A lövöldözőt ártalmatlanná tettük. A helyszínen halottak és több tucatnyi sérült van" - tájékoztatott Michaela Richterová rendőrségi szóvivő. A közszolgálati hírtelevízióban megszólaltatott szemtanúk szerint a rendőrök a merénylőt a helyszínen agyonlőtték.

A Seznam Zprávy hírportál értesülését, miszerint az elkövető a bölcsészkar egyik 24 éves hallgatója, a rendőrség nem erősítette meg, de nem is cáfolta. A tragédia okai egyelőre ismeretlenek. Több médium azt jelentette, hogy a fiatalember korábban agyonlőtte az apját, és a rendőrség csütörtökön délben körözést adott ki ellene. Ezt követően történt a súlyos incidens.

Monika Nováková, a közép-csehországi mentőszolgálat szóvivője a CTK hírügynökségnek megerősítette, hogy a Kladno melletti Hostoun településen, a feltételezett elkövető lakásán egy rendőrkommandó és a mentők délután egy holttestet találtak, amelynek azonosítása folyamatban van.

A rendőrség és a mentőszolgálat röviddel a lövöldözés után nagy erőkkel vonult ki a Palach térre, a bölcsészkar épületét és annak környékét azonnal lezárták. A lövések idején a bölcsészkar épületében mintegy 200-300 ember tartózkodott, s a környéken is nagyon sokan voltak. A rendőrség felkérte a prágaiakat és a turistákat, hogy ha lehet, kerüljék el a környéket, az ott lakókat pedig arra, hogy ne hagyják el otthonukat. A helyszínen készült felvételek tanúsága szerint diákok feltett kézzel léptek ki az épületből annak kiürítése közben.  Vezető cseh politikusok megdöbbenésüknek adtak hangot a Prágában előzmények nélküli tragédiával kapcsolatban. Néhány évvel korábban azonban hasonló, több áldozatot követelő tragédiák játszódtak le Uhersky Brodban és Ostravában is.  Vít Rakusan kormányfőhelyettes és belügyminiszter nem zárta ki, hogy rendkívüli biztonsági intézkedésekre lesz szükség.

vehir.hu
további cikkek
Halottjai és sebesültjei vannak egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett Halottjai és sebesültjei vannak egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett Legalább hatvanan meghaltak, amikor fegyveresek támadtak egy koncerthelyszínre Moszkvában péntek este. 2024. március 23. 8:57 Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. 2024. március 18. 14:55 Lelőttek két svéd fociszurkolót Brüsszelben Lelőttek két svéd fociszurkolót Brüsszelben Két svéd nemzetiségű szurkoló meghalt, egy megsebesült hétfő este Brüsszelben egy lövöldözésben, a hatóságok terrorcselekményként kezelik a támadást – számolt be a BBC. 2023. október 17. 8:54 Több mint 700-ra emelkedett az izraeli halálos áldozatok száma, sok a sebesült Több mint 700-ra emelkedett az izraeli halálos áldozatok száma, sok a sebesült Legalább 700 izraeli halálos áldozata van a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet hét végén Izrael ellen indított támadásának, több mint 2100 sebesültről is tudni - jelentette hétfőn a The Jerusalem Post című izraeli újság hírportálja. 2023. október 9. 9:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.