Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban

2023. december 8. 21:50
Az új parkolási rendszer a VKSZ Zrt. beruházásában készült, amely lényegesen megkönnyíti az autósok mindennapjait, és egyben nagy lépés a környezetbarát közlekedés felé is. A városban kialakított rendszernek köszönhetően 19 helyszínen 47 kamera, két perces frissítési idővel ad pontos információkat a szabad parkolóhelyek számáról.
 

A fejlesztés előzményeihez 2017-ig kell visszanyúlni, ekkor fogadta el Veszprém Megyei Jogú Város Közgyűlése a város fenntartható mobilitási tervét, amely sokkal komplexebben értelmezte a városi közlekedés helyzetét, mint a korábbi szemlélet. A kivitelezésre azonban várni kellett a covid-járvány miatt.

A pénteki sajtótájékoztatón a VKSZ Zrt. vezérigazgatója, dr. Temesvári Balázs beszélt az új stratégiáról, amelynek lényege, hogy a belvárosi közlekedés anomáliáit nem új parkolók létesítésével kell megszüntetni, hanem a már meglévők teljes kihasználásra kell törekedni. Ehhez emelni kell a szolgáltatás színvonalát.  A kivitelezés érdemi része 2021-ben indult, a pályázat előkészítésével, majd a VEB2023 Zrt. segítségével két lépcsőben – 60 és 290 millió forint támogatási keretösszegből – elindult az okoseszközök telepítése, amely a város új komplex parkolás-, forgalomirányítási és információs rendszerét alkotja.

dr. Domokos Endre és dr. Temesvári Balázsdr. Domokos Endre és dr. Temesvári Balázs

A 19 helyszínen integrált kamerarendszer valós időben figyeli a parkolóövezeteket illetve parkolóházakat, majd algoritmus segítségével kiszámolja, hogy hány szabad férőhely van ezeken a helyeken. A közlekedőket a város 28 helyszínén kihelyezett, összesen 59 darab digitális tábla kijelzője tájékoztatja ezekről az adatokról.

Az új rendszer nem csak dinamizálja a belvárosi közlekedést, de a későbbiekben egyetemi kutatások és fejlesztések hasznos kiindulópontja is lehet ez az adatbázis.

Az egyszerűbb és gyorsabb közlekedés mellett környezetvédelmi hatásai is vannak a fejlesztésnek, ugyanis a város forgalmának 15%-át korábban a parkolóhelyet kereső autók adták, amely nem csak lassította a forgalmat, de a károsanyag-kibocsátást is nagyban megnövelte.

A rendszer zöld aspektusairól dr. Domokos Endre, Pannon Egyetem, egyetemi docense, a Bio-, Környezet- és Vegyészmérnöki Kutató Fejlesztő Központ szervezeti egység vezetője adott tájékoztatást. Az utóbbi évben 36%-kal nőtt a gépjárműállomány a veszprémi lakosság körében, ez pedig országosan is kiemelkedő, ezzel párhuzamosan a város légszennyezettsége is egyre rosszabb. A rendszer ehhez is megoldást nyújt, hiszen minél hamarabb találunk parkolóhelyet, annál kevesebb időt töltünk közlekedéssel.

A parkolásirányítási rendszer mobil táblákat is tartalmaz, amelyeket nagyobb városi események során lehet alkalmazni. Egy nagyobb rendezvény miatt, a városba érkező idegenek átlagosan 11,6 percet töltenek parkolóhely kereséssel, ez az új fejlesztésnek köszönhetően 4,6 percre csökkenthető, így minden egyes parkolással 460 grammnyi széndioxiddal csökkentjük károsanyag-kibocsátásunkat.

Balogh Dóra
Domján Attila
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   2024. április 27. 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. 2024. április 27. 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. tegnap 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.