Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

I can buy myself flowers: szezonális virágbolttal gazdagodott Veszprém belvárosa

2023. november 17. 20:26
A legtöbb nő szereti a virágokat, és ahogy Miley Cyrus énekli, magunknak is meg tudjuk venni őket, de azért még jobban örülünk neki, ha a párunk lep meg vele bennünket. Mindkét verzió lehetséges, ráadásul fenntartható módon: a belváros legújabb virágboltja, a Szezøn a környezettudatos szemlélet mentén nyitott meg pénteken.

Az üzlet egyben egy komoly mérföldkő is a VEB2023 EKF történetében: ez ugyanis az Utcakép Fejlesztési program huszonötödik támogatott projektje, mely a Vár Áruház közvetlen szomszédságában, a Cserhát lakótelep 8/B szám alatt, a korábbi táskabolt helyén várja a növénykedvelőket november 17-től - tudtuk meg Markovits Alíz vezérigazgatótól.

Pici komfortzóna átlépés is ez, ha úgy tetszik, hiszen az eddigi sikeres projektek főként a gasztronómia és a kultúra területén mozogtak, bizonyos szempontból pedig nem értek túl a konkrét helyszíneken túl, noha egy a Papírkutyában eltöltött felhőtlen este vagy a Kunsztban elfogyasztott finom reggeli hangulata még sokáig velünk maradt azután is, hogy hazatértünk az otthonainkba vagy a munkába. A Szezøn ezúttal azonban a belváros szépítésén túl valóban a közvetlen életterünk szépítését szolgálja.

Egészen más érzés egy olyan otthonba megérkezni, ahol szobanövények vesznek bennünket körül vagy egy gyönyörű csokor díszeleg az asztalon: élettel telik meg ettől még a legpuritánabb helyiség is, és az urbánus környezeten belül is megtapasztalhatjuk a természet nyugalmát. No meg persze egy virág mindig örömforrás, és egyáltalán nem elcsépelt ajándék. Ezt néha elfelejtjük a hétköznapokban, és hajlamosak vagyunk csak akkor virágot venni, ha a temetőbe készülünk vagy valamilyen különleges évforduló, születésnap közeleg, holott a legtöbb hölgy még mindig örül neki, ha a párja egy átlagos szerdán is néhány szál rózsával vagy éppen liliommal tér haza.

„A virágoknak, növényeknek már a legősibb kultúrákban is üzenete és hagyománya volt, és fontos lenne, hogy újra nagyobb teret nyerjen az életünkben. Én mindenkit arra buzdítok, hogy keresse meg a hozzá illő virágot – ezzel akár kevésbé ismert, pedig hagyományosan helyinek tekintett fajtákat is visszahozhatunk a köztudatba” – tanácsolta a megnyitón résztvevő Brányi Mária alpolgármester.

Ez utóbbi célja is az üzletnek: Vukmirovits Nóra virágkötő és a Szezøn Fenntartható Virág csapata kifejezetten a hazai, szezonális virágok vásárlására szeretne ösztönözni, ezzel is csökkentve a virágok távoli országokból való szállításának környezeti terhelését. Emellett abban is segítenek, milyen környezetbarát módszereket használhatunk a növények gondozásához, ültetéséhez – például az esővíz használatát, amit a virágok kifejezetten meg fognak hálálni –, de arra is figyelnek, hogy a növényeket lebomló, természetes alapanyagú csomagolásokban árulják, illetve az egyéb dekorációs termékeiket is hazai kézművesektől szerzik be.

A növényeket és a dekorációkat egyébként nemcsak személyesen lehet majd megvásárolni, de várhatóan decembertől webshopon keresztül is. Továbbá terveznek pop-up kitelepüléseket egy-egy veszprémi és régiós rendezvényen, vásáron, valamint workshopokat is.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.