Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

I can buy myself flowers: szezonális virágbolttal gazdagodott Veszprém belvárosa

2023. november 17. 20:26
A legtöbb nő szereti a virágokat, és ahogy Miley Cyrus énekli, magunknak is meg tudjuk venni őket, de azért még jobban örülünk neki, ha a párunk lep meg vele bennünket. Mindkét verzió lehetséges, ráadásul fenntartható módon: a belváros legújabb virágboltja, a Szezøn a környezettudatos szemlélet mentén nyitott meg pénteken.

Az üzlet egyben egy komoly mérföldkő is a VEB2023 EKF történetében: ez ugyanis az Utcakép Fejlesztési program huszonötödik támogatott projektje, mely a Vár Áruház közvetlen szomszédságában, a Cserhát lakótelep 8/B szám alatt, a korábbi táskabolt helyén várja a növénykedvelőket november 17-től - tudtuk meg Markovits Alíz vezérigazgatótól.

Pici komfortzóna átlépés is ez, ha úgy tetszik, hiszen az eddigi sikeres projektek főként a gasztronómia és a kultúra területén mozogtak, bizonyos szempontból pedig nem értek túl a konkrét helyszíneken túl, noha egy a Papírkutyában eltöltött felhőtlen este vagy a Kunsztban elfogyasztott finom reggeli hangulata még sokáig velünk maradt azután is, hogy hazatértünk az otthonainkba vagy a munkába. A Szezøn ezúttal azonban a belváros szépítésén túl valóban a közvetlen életterünk szépítését szolgálja.

Egészen más érzés egy olyan otthonba megérkezni, ahol szobanövények vesznek bennünket körül vagy egy gyönyörű csokor díszeleg az asztalon: élettel telik meg ettől még a legpuritánabb helyiség is, és az urbánus környezeten belül is megtapasztalhatjuk a természet nyugalmát. No meg persze egy virág mindig örömforrás, és egyáltalán nem elcsépelt ajándék. Ezt néha elfelejtjük a hétköznapokban, és hajlamosak vagyunk csak akkor virágot venni, ha a temetőbe készülünk vagy valamilyen különleges évforduló, születésnap közeleg, holott a legtöbb hölgy még mindig örül neki, ha a párja egy átlagos szerdán is néhány szál rózsával vagy éppen liliommal tér haza.

„A virágoknak, növényeknek már a legősibb kultúrákban is üzenete és hagyománya volt, és fontos lenne, hogy újra nagyobb teret nyerjen az életünkben. Én mindenkit arra buzdítok, hogy keresse meg a hozzá illő virágot – ezzel akár kevésbé ismert, pedig hagyományosan helyinek tekintett fajtákat is visszahozhatunk a köztudatba” – tanácsolta a megnyitón résztvevő Brányi Mária alpolgármester.

Ez utóbbi célja is az üzletnek: Vukmirovits Nóra virágkötő és a Szezøn Fenntartható Virág csapata kifejezetten a hazai, szezonális virágok vásárlására szeretne ösztönözni, ezzel is csökkentve a virágok távoli országokból való szállításának környezeti terhelését. Emellett abban is segítenek, milyen környezetbarát módszereket használhatunk a növények gondozásához, ültetéséhez – például az esővíz használatát, amit a virágok kifejezetten meg fognak hálálni –, de arra is figyelnek, hogy a növényeket lebomló, természetes alapanyagú csomagolásokban árulják, illetve az egyéb dekorációs termékeiket is hazai kézművesektől szerzik be.

A növényeket és a dekorációkat egyébként nemcsak személyesen lehet majd megvásárolni, de várhatóan decembertől webshopon keresztül is. Továbbá terveznek pop-up kitelepüléseket egy-egy veszprémi és régiós rendezvényen, vásáron, valamint workshopokat is.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
A faragás tizenkilenc árnyalata A faragás tizenkilenc árnyalata A Bakony és a Balaton-felvidék népi iparművészeinek munkáiból nyílt kiállítás a Bakonyi Házban a XII. Hagyományőrző Napok keretében. 2024. április 13. 19:55 Veszprém úttörő a fenntarthatóságban és az e-mobilitásban Veszprém úttörő a fenntarthatóságban és az e-mobilitásban Veszprémbe érkezett a Zöld Életre Valók névre keresztelt komplex e-mobilitási roadshow, aminek korosztályokat átívelő programjaival a hétvégén a Rally Hungary ideje alatt számos ponton lehet majd találkozni. Csütörtökön viszont először egy szakmai workshopon járták körbe, hogy milyen lehetőségek vannak az e-mobilitásban és hol tart Veszprém országos szinten ezen törekvéseiben. 2024. április 12. 14:46 Ismét megjelentek az utcán a költészet gerillái Ismét megjelentek az utcán a költészet gerillái A "Posztolj verset az utcára" akció lassan tíz éve jelen van, lényege pedig nagyon egyszerű: a költészet napján - április 11-én - lepjék el a villanyoszlopokat, hirdetőtáblákat, utcai padokat a papírlapokra kézzel, vagy géppel írt versek. A költészet gerillái Veszprémben is megjelentek csütörtökön, oszlopokon, buszmegállókban, de még parkolójegy automatákon is láthattuk a nyomaikat. 2024. április 12. 10:28 Költészet napja: miről is szól? Költészet napja: miről is szól? Vajon mennyire tud túlmutatni a költészet napja azon a tényen, hogy április 11-én született József Attila (és Márai Sándor)? Vajon mennyivel jelent többet ez a nap egy adatnál? 2024. április 11. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.