Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

I can buy myself flowers: szezonális virágbolttal gazdagodott Veszprém belvárosa

2023. november 17. 20:26
A legtöbb nő szereti a virágokat, és ahogy Miley Cyrus énekli, magunknak is meg tudjuk venni őket, de azért még jobban örülünk neki, ha a párunk lep meg vele bennünket. Mindkét verzió lehetséges, ráadásul fenntartható módon: a belváros legújabb virágboltja, a Szezøn a környezettudatos szemlélet mentén nyitott meg pénteken.

Az üzlet egyben egy komoly mérföldkő is a VEB2023 EKF történetében: ez ugyanis az Utcakép Fejlesztési program huszonötödik támogatott projektje, mely a Vár Áruház közvetlen szomszédságában, a Cserhát lakótelep 8/B szám alatt, a korábbi táskabolt helyén várja a növénykedvelőket november 17-től - tudtuk meg Markovits Alíz vezérigazgatótól.

Pici komfortzóna átlépés is ez, ha úgy tetszik, hiszen az eddigi sikeres projektek főként a gasztronómia és a kultúra területén mozogtak, bizonyos szempontból pedig nem értek túl a konkrét helyszíneken túl, noha egy a Papírkutyában eltöltött felhőtlen este vagy a Kunsztban elfogyasztott finom reggeli hangulata még sokáig velünk maradt azután is, hogy hazatértünk az otthonainkba vagy a munkába. A Szezøn ezúttal azonban a belváros szépítésén túl valóban a közvetlen életterünk szépítését szolgálja.

Egészen más érzés egy olyan otthonba megérkezni, ahol szobanövények vesznek bennünket körül vagy egy gyönyörű csokor díszeleg az asztalon: élettel telik meg ettől még a legpuritánabb helyiség is, és az urbánus környezeten belül is megtapasztalhatjuk a természet nyugalmát. No meg persze egy virág mindig örömforrás, és egyáltalán nem elcsépelt ajándék. Ezt néha elfelejtjük a hétköznapokban, és hajlamosak vagyunk csak akkor virágot venni, ha a temetőbe készülünk vagy valamilyen különleges évforduló, születésnap közeleg, holott a legtöbb hölgy még mindig örül neki, ha a párja egy átlagos szerdán is néhány szál rózsával vagy éppen liliommal tér haza.

„A virágoknak, növényeknek már a legősibb kultúrákban is üzenete és hagyománya volt, és fontos lenne, hogy újra nagyobb teret nyerjen az életünkben. Én mindenkit arra buzdítok, hogy keresse meg a hozzá illő virágot – ezzel akár kevésbé ismert, pedig hagyományosan helyinek tekintett fajtákat is visszahozhatunk a köztudatba” – tanácsolta a megnyitón résztvevő Brányi Mária alpolgármester.

Ez utóbbi célja is az üzletnek: Vukmirovits Nóra virágkötő és a Szezøn Fenntartható Virág csapata kifejezetten a hazai, szezonális virágok vásárlására szeretne ösztönözni, ezzel is csökkentve a virágok távoli országokból való szállításának környezeti terhelését. Emellett abban is segítenek, milyen környezetbarát módszereket használhatunk a növények gondozásához, ültetéséhez – például az esővíz használatát, amit a virágok kifejezetten meg fognak hálálni –, de arra is figyelnek, hogy a növényeket lebomló, természetes alapanyagú csomagolásokban árulják, illetve az egyéb dekorációs termékeiket is hazai kézművesektől szerzik be.

A növényeket és a dekorációkat egyébként nemcsak személyesen lehet majd megvásárolni, de várhatóan decembertől webshopon keresztül is. Továbbá terveznek pop-up kitelepüléseket egy-egy veszprémi és régiós rendezvényen, vásáron, valamint workshopokat is.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Művészet a szabadban kultúra Művészet a szabadban Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész „20. századi portrék” című szabadtéri kiállításának, melyet negyven darab különleges portrészobor alkot, immár a színházkert ad otthont. Szerda délután nyitották meg a kőből faragott műalkotásokból álló kiállítást, amit a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg.   tegnap 16:28 Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Az ünnepi készülődés jegyében a szervezők bejelentették a 2024. augusztus 1-3. között meghirdetett 12. Paloznaki Jazzpiknik első nagyszínpados fellépőit. tegnap 11:57 Több mint százéves hagyományt gondoltak újra a Jeruzsálemhegyen advent Több mint százéves hagyományt gondoltak újra a Jeruzsálemhegyen Pénteken kinyílik az adventi naptár első ablaka. Ma már szinte nincs olyan ember, aki gyermekként ne élte volna át a sorra nyíló ablakok izgalmát, de azt kevesen tudják, hogy az első ilyen naptár még a XIX. század közepén készült. Azóta számos formája lett, ezek közül pedig az a verzió, amit a Jeruzsálemhegyen kitaláltak valóban formabontó. tegnap 10:01 Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Művészetek Háza Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Izgalmasnak ígérkező programmal várja szerda este az érdeklődőket a Művészetek Háza és a FOTON, ahol egészen a „felkelő Nap országáig” utazhat el a közönség, legalábbis két veszprémi fotós objektívén keresztül ismerhetik meg a távol-keleti ország kultúráját. 2023. november 28. 12:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.