Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem merül feledésbe Endrődi Sándor emléke

2023. november 7. 14:50
Endrődi Sándor veszprémi születésű költőre emlékezett Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém vármegyei tagozata hétfőn a Szabadság téren, ahol egykor a művész szülőháza állt.

A megemlékezés apropóját az adta, hogy Endrődi ezen a napon, november 7-én hunyt el 1920-ban. Mint azt Kanyár Erika, a tagozat alelnöke beszédében megidézte: kortársai nagyra tartották Endrődit, Kosztolányi nemes költőnek és előkelő léleknek nevezte, és megfogalmazódott az a gondolat is, hogy az Arany János halála és Ady Endre színre lépése közötti időszakban ő volt a magyar költészet legnagyobb élő alakja.

Kanyár ErikaKanyár Erika

„Nem félek én, hogy egykor / Fölöttem összecsapnak / A feledés hullámi”

– írta Endrődi, és valóban: munkássága bekerült a Magyar Elektronikus Könyvtár kínálatába, a Gutenberg Projectbe, a versszerető emberek a mai napig forgatják műveit. Sokrétű ember volt: újságíró, szerkesztő, műfordító, tanár.

A hétfői megemlékezésen Sz.Csordás Éva előadóművésztől hallhattuk a költő két versét, majd elhelyezték az emlékezés koszorúját az egykori szülőház helyén álló épület falán található emléktáblánál. 

A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém vármegyei tagozata november 30-án temetőlátogatást szervez a Fiumei úti sírkertbe, ahol Endrődi síremlékét is felkeresik.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Folkdélutánt rendeztek Tésen Tés Folkdélutánt rendeztek Tésen Koncertdélutánt és táncházat szervezett szombaton a Múlttal a Jövőért Egyesület Tésen. tegnap 13:07 Koncept a hatvanas évekből Koncept a hatvanas évekből Attalai Gábor munkáiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában pénteken. 2024. február 24. 21:24 A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.