Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

A Magyar Hősök – Szabadulószínház című előadás a XX. századba repít vissza

2023. október 19. 22:20
Október huszonnegyedikén a Veszprémi Petőfi Színház ad otthont a Magyar Hősök – Szabadulószínház című előadásnak, amely egy speciális utazásra invitálja a közönséget. 

Vissza a huszadik századba, vissza a történelmi múltba! A darab a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, és a Mathias Corvinus Collegium gondozásában megjelent Magyar hősök című könyv alapján született. A könyv egyik szerkesztőjével, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettesével, a történész Máthé Áronnal, valamint az előadás egyik színészével, Böröndi Bencével beszélgettünk.

Az előadás során öt középiskolás diák vállalkozik arra, hogy tanáruk vezetésével egy rendhagyó történelemóra keretében ellátogassanak egy speciális szabadulószobába. A történetben a gyerekek nem valamelyik horrorfilm borzongató jeleneteiben találják magukat, hanem a XX. század nagy drámáinak közepében, ahol átélik és megértik szüleik, nagyszüleik, illetve koruk tragédiáit. Az előzményekről Máthé Áron történész így nyilatkozott:

„Amikor fel kellett tárni a kommunista hatalombirtokosokat, hiányérzetünk támadt, hiszen ez csak az egyik oldal. Teljesítettük a feladatot, de mi olyanokról is beszélni akartunk, akikről eddig nem esett szó, pedig megérdemelnék.

Szándékosan olyan személyekkel akartunk foglalkozni, akiknek pozitív történeteikben ott lapul az emberi helytállás, a hűség, olykor a ravaszság is, és természetesen a mások melletti segítőszándék.

Ezekből a történetekből írtuk meg a Magyar hősök című kötetet. A megjelenés után indítottunk egy rádió spotot is a téma kapcsán, de még erősebben rá akartuk irányítani a figyelmet. Így jött a színdarab ötlete.”

Cél volt, hogy a történet eljusson azokhoz a fiatalokhoz is, akiknek most formálódik gondolkodásuk. Horváth Zsolt főmunkatársunk találta ki a szabadulószobás formát, ezzel a ma emberét is meg lehet szólítani. A szabadulószobás történetre azután ráharapott a forgatókönyvíró és a rendező is. Ami a színdarabot magát illeti, eddig nagyon jók a visszajelzések, jó szívvel ajánlom minden érdeklődőnek – fogalmazott a történész.

Böröndi Bence Bálint, valamint Kiss Sándor szerepében áll a színpadra. A Budaörsi Latinovits Színház művésze kérdésünkre elmondta, több szerepet játszik, az idősíkokban haladva: „Bálintot alakítom a diákok közül, aki rendkívül kíváncsi a múltra. A huszadik századi történetben Kiss Sándor karakterébe bújok bele, s veszek részt életének fontos állomásain.

Egy női karakter Honti Ilonát, vagyis Brusznyai Árpád feleségét kapja történelmi karakternek. Így egy jelenet erejéig Brusznyai Árpádot alakítom, kapcsolódva ezzel a veszprémi történethez. Kellenek a hősök, kell, hogy felnézzünk rájuk, hiszen olyan mintát adnak, ami tiszteletre méltó, s amire rá lehet csodálkozni. Az általam játszott Kiss Sándor egyik legszebb gondolata, hogy bár megkínozzák, még abban a helyzetben is azt mondja, imádkozik a vallatótisztekért, mert szánja őket. Érett és eszméletlen szép gondolat egy embertől, aki közben jobbá szeretné tenni a dolgokat.”

Szabó Eszter
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.