Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Magyar Hősök – Szabadulószínház című előadás a XX. századba repít vissza

2023. október 19. 22:20
Október huszonnegyedikén a Veszprémi Petőfi Színház ad otthont a Magyar Hősök – Szabadulószínház című előadásnak, amely egy speciális utazásra invitálja a közönséget. 

Vissza a huszadik századba, vissza a történelmi múltba! A darab a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, és a Mathias Corvinus Collegium gondozásában megjelent Magyar hősök című könyv alapján született. A könyv egyik szerkesztőjével, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettesével, a történész Máthé Áronnal, valamint az előadás egyik színészével, Böröndi Bencével beszélgettünk.

Az előadás során öt középiskolás diák vállalkozik arra, hogy tanáruk vezetésével egy rendhagyó történelemóra keretében ellátogassanak egy speciális szabadulószobába. A történetben a gyerekek nem valamelyik horrorfilm borzongató jeleneteiben találják magukat, hanem a XX. század nagy drámáinak közepében, ahol átélik és megértik szüleik, nagyszüleik, illetve koruk tragédiáit. Az előzményekről Máthé Áron történész így nyilatkozott:

„Amikor fel kellett tárni a kommunista hatalombirtokosokat, hiányérzetünk támadt, hiszen ez csak az egyik oldal. Teljesítettük a feladatot, de mi olyanokról is beszélni akartunk, akikről eddig nem esett szó, pedig megérdemelnék.

Szándékosan olyan személyekkel akartunk foglalkozni, akiknek pozitív történeteikben ott lapul az emberi helytállás, a hűség, olykor a ravaszság is, és természetesen a mások melletti segítőszándék.

Ezekből a történetekből írtuk meg a Magyar hősök című kötetet. A megjelenés után indítottunk egy rádió spotot is a téma kapcsán, de még erősebben rá akartuk irányítani a figyelmet. Így jött a színdarab ötlete.”

Cél volt, hogy a történet eljusson azokhoz a fiatalokhoz is, akiknek most formálódik gondolkodásuk. Horváth Zsolt főmunkatársunk találta ki a szabadulószobás formát, ezzel a ma emberét is meg lehet szólítani. A szabadulószobás történetre azután ráharapott a forgatókönyvíró és a rendező is. Ami a színdarabot magát illeti, eddig nagyon jók a visszajelzések, jó szívvel ajánlom minden érdeklődőnek – fogalmazott a történész.

Böröndi Bence Bálint, valamint Kiss Sándor szerepében áll a színpadra. A Budaörsi Latinovits Színház művésze kérdésünkre elmondta, több szerepet játszik, az idősíkokban haladva: „Bálintot alakítom a diákok közül, aki rendkívül kíváncsi a múltra. A huszadik századi történetben Kiss Sándor karakterébe bújok bele, s veszek részt életének fontos állomásain.

Egy női karakter Honti Ilonát, vagyis Brusznyai Árpád feleségét kapja történelmi karakternek. Így egy jelenet erejéig Brusznyai Árpádot alakítom, kapcsolódva ezzel a veszprémi történethez. Kellenek a hősök, kell, hogy felnézzünk rájuk, hiszen olyan mintát adnak, ami tiszteletre méltó, s amire rá lehet csodálkozni. Az általam játszott Kiss Sándor egyik legszebb gondolata, hogy bár megkínozzák, még abban a helyzetben is azt mondja, imádkozik a vallatótisztekért, mert szánja őket. Érett és eszméletlen szép gondolat egy embertől, aki közben jobbá szeretné tenni a dolgokat.”

Szabó Eszter
további cikkek
Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. ma 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. tegnap 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. tegnap 14:28 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.