Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
13°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
13°C

Amerika csak egy sütésnyire van

2023. október 22. 12:04
Évek óta szerepel a bakancslistámon, hogy New Yorkban töltsem a Halloweent, Murphy azonban rendre közbeszól, amikor már előkészíteném az utazást. És bár egyelőre a meccsünkben ő áll nyerésre, nekem is megvannak a magam eszközei, hogy kibabráljak vele. Ezúttal egy kosár idénygyümölccsel, meg egy sütővel.

Nemrég olvastam valahol, hogy az ősz a sütés évszaka, és nem is tudnék jobban egyetérteni ezzel a gondolattal. Nemcsak azért, mert rengeteg izgalmas gyümölcs és zöldség érik be ilyenkor, amelyekkel jó kísérletezni, de azért is, mert a sütés remek helyettesítő lehet akkor, ha épp nem tudunk utazni, de nagyon szeretnénk megélni egy-egy hely hangulatát. Készítsünk sütőtökös pitét, és máris olyan, mintha Amerikában lennénk, vegyünk egy adag fügét és Olaszországba repülünk, töltsünk meg egy almát dióval és fűszerekkel és máris olyan, mintha egy vásárban andalognánk. Arról nem is beszélve, hogy közben irtó finomakat eszünk. Szóval én addig, amíg nem mehetek Amerikába, Amerikát hozom a konyhámba. Íme, néhány recept képzeletbeli teleportálásokhoz.

Sütőtökös keksztekercs

15 dkg darált kekszet két evőkanál fahéjjal, 10 dkg barna cukorral és 20 dkg sült sütőtökkel masszává gyúrok, majd kb. félcentisre nyújtom egy kókuszreszelékkel megszórt sütőpapíron. Egy tálban 10 dkg puha sütőmargarint/vajat ugyanennyi porcukorral krémesre keverek, majd elkenem a kinyújtott tésztán. Az egészet feltekerem és szükség esetén újra meghintem kókuszreszelékkel, majd egy éjszakára hűtőbe teszem.

Vajkaramellás sült, töltött alma

4 nagyobb almát megmosok, a tetejüket körbevágom majd egy kanállal kivájom a magházat és egy magas falú, kisebb tepsibe rakom őket. Egy tálban kb. 5 dkg apróra vágott diót két evőkanál mazsolával, egy teáskanál fahéjjal, őrölt vaníliával, két evőkanál mézzel, 4 db apróra vágott vajkaramellával és egy csipet szegfűszeggel összekeverem, majd az almákba töltöm. Mindegyik alma tetejére teszek egy darabka vajat és visszahelyezem rájuk a kalapjukat. A tepsi alját meglocsolom egy kis vízzel, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütöm őket.

Fahéjas sült alma amerikai palacsintával

20 dkg lisztet egy csomag sütőporral, egy tojással, 3 dl tejjel, három evőkanál barna cukorral, egy csomag vaníliás cukorral és egy evőkanál napraforgó olajjal csomómentesre keverek robotgéppel. A sűrű masszából felmelegített, vékonyan olajozott palacsintasütőbe kis adagokat csurgatok, és mindkét felét aranybarnára sütöm. Ha a palacsinta kész, megmosok és felkockázok három vagy négy közepes méretű almát. Egy kisebb serpenyőben felolvasztok 5 dkg vajat, majd hozzáadok 3 evőkanál barna cukrot és ezt is felolvasztom. Végül mehet bele a felkockázott alma, amit megszórok ízlés szerint fahéjjal, az egészet összeforgatom és addig sütöm, amíg az alma finom puha nem lesz. Jó ha marad egy kis leve az egésznek, így a palacsintára csurgatva az öntetet finom ízt kap az is.

Gesztenyés linzer

10 dkg margarint habosra keverek, majd hozzáadok négy tojássárgáját és 10 dkg porcukrot, egy csomag vaníliás cukrot, 40 dkg áttört gesztenyemasszát és 20 dkg lisztet. Az egészet jól összedolgozom és 20 percre hűtőbe teszem. Ha lehűlt, kb. fél centi vastagra kinyújtom, majd süteménykiszúróval formákat vágok belőle. (Ha igazán ősziesre akarjuk venni, szerezzünk be például levél alakú kiszúrókat.) Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10 percig sütöm a tésztákat. Ha kihűltek, egyet-egyet párosítok és házi baracklekvárral összeragasztom őket és fedett dobozban hagyom puhulni őket.

Szilvás pite

Egy tojást 20 dkg szobahőmérsékletű vajjal, 10 dkg kristálycukorral és egy csipet sóval összekeverek. Egy csomag sütőport elkeverek 50 dkg liszttel, majd ezt is hozzáadom, valamint egy doboz tejfölt, és az egészet összedolgozom. Másfél órán át hűtőben pihentetem a tésztát. A lehűlt tésztát két cipóra vágom ¾ és ¼ részben, majd kilisztezett deszkán mindkettőt kinyújtom. A nagyobbal kibélelek egy tortaformát úgy, hogy picit túllógjon a tésztát. Egy pici zsemlemorzsával megszórom a tésztát, majd egyenletesen eloszlatok rajta egy kiló kimagozott, félbe vágott szilvát. Ízlés szerint megszórom cukorral és fahéjjal, de tehetek rá szeletelt mandulát is. A kilógó tésztarészeket visszanyomogatom a töltelékre, majd az 1/3-nyi tésztát csíkokban vagy levélformákat szúrva ráhelyezem az egészre, és egy tojással megkenem, hogy szebb színe legyen. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütöm.

Fotók: Freepik, Getty Images, Unsplash

Bertalan Melinda
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.