Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 13. Szervác
Veszprém
13°C
2024. május 13. Szervác
Veszprém
13°C

Veszprém és a labdarúgó Magyar Kupa (3. rész)

2023. október 10. 7:04
A bajnokság után a Magyar Kupa a második legpatinásabb hazai labdarúgó trófea, melyet először 1910-ben emelhettek a magasba. Sorozatunkban visszatekintünk a torna 114 éves történetére, melynek számos helyi vonatkozása van, annak ellenére, hogy a veszprémiek sosem értek el kiemelkedő sikert ebben a versengésben.

Helyi derbi volt 1967-ben a 64-be kerülésért, melyen a Honvéd Schönherz SE 5-0-ra verte a Veszprémi Vegyészt, de a következő fordulóban 13-0-ra kikapott itthon a Ferencvárostól. Az ezt követő kiírásban a Nyirádi Bauxitbányász 3-1-re legyőzte a Veszprémi Vegyészt a 64 közé jutásért lejátszott összecsapáson.

Az 1969-es kiírás első fordulójában a Schönherz SE Veszprémben maradt alul 3-2 arányban a Várpalotai Bányásszal szemben, a Vegyész viszont 2-1-re nyert a Székesfehérvári KÖFÉM otthonában. A második körben a Pusztavám-Móri Bányász csapatát győzte le a Vegyész idegenben 2-0-ra. A harmadik fordulóban jött az igazi bravúr, amikor a Vegyész Veszprémben 1-0-ra nyert a Videoton ellen. A legjobb 16 közé már nem sikerült bejutni, mert a vegyészek hazai pályán 3-0-ra kikaptak az NB I-es Tatabányai Bányásztól. 1970-ben immár Bakony Vegyész néven az első körben búcsúztak a veszprémiek a kupától, mert 0-0-ra végeztek a Padragi Bányásszal, és a szabályok szerint döntetlen esetén az alacsonyabb osztályú csapat jutott tovább.

1971-ben nem írták ki a kupatornát, majd egy évvel később ismét átszervezték az MNK lebonyolítási rendszerét, ami viszont ezúttal nem kedvezett a kis csapatoknak. A veszprémiek nem jutottak túl a megyei selejtezőn. Az országos főtáblán, a 32 közé jutásért legközelebb 1974-ben játszhattak a veszprémiek, de a BVTC 1-0-ra kikapott Zalaegerszegen a helyi Dózsától. A következő évben a Schönherz SE jutott be az első fordulóba, ahol hazai pályán 5-0-ra kikapott a Nagykanizsai Olajbányásztól.

A Bakony Vegyész TC csapata az 1982-1983-as idénybenA Bakony Vegyész TC csapata az 1982-1983-as idényben

Az 1978-1979-es kiírásban ismét változott a rendszer, ezúttal oda-vissza játszottak az összesorsolt csapatok. Az első országos körben a BVTC 2-1-gyel és 0-0-val jutott túl a szomszédvári Várpalotai Bányászon, de a második fordulóban könnyűnek találtatott a Videotonnal szemben (5-0, 7-1). Újabb átszervezés egy évvel később: a Schönherz SE 2-2 után tizenegyesekkel jutott tovább Fertőszentmiklóson a helyi MEDOSZ ellen, majd a 16 közé jutásért lejátszott veszprémi mérkőzésen 2-1-re alulmaradt a szombathelyi Sabariával szemben. 1982-ben a Veszprémi Volán SC játszhatott a 64 közé jutásért, de hazai pályán 4-0-s vereséget szenvedett a Dunaújvárosi Kohásztól. 1983 őszén a Bakony Vegyész 2-0-ra nyert Nyergesújfaluban, de a 32 közé jutásért lejátszott találkozón 2-1-re kikapott Budafokon.

Egy évvel később a veszprémiek az első fordulóban 3-0-ra nyertek Pusztavámon, a következő körben 4-0-ra Seregélyesen, de a 16 közé jutásért hazai pályán 1-0-ra kikaptak a később a döntőig menetelő Tatabányai Bányásztól. 1985-ben immár Veszprémi SE néven 7-1-es győzelemmel indult a sorozat Bögötén, majd 2-0-s siker Szombathelyen a Sabaria otthonában, ám a 16 közé jutásért 3-2-es vereség hazai pályán a Zalaegerszegi TE ellen. A következő évben Jákon nyert 3-0-ra a VSE, majd meglepetésre 4-2-re kikapott Mosonmagyaróváron és kiesett.

(Folytatjuk.)

Darcsi István
további cikkek
Egy ezüstérem, ami bearanyozta a karácsonyt sporttörténet Egy ezüstérem, ami bearanyozta a karácsonyt Futballból sosem elég és semmi sem sok – állították, akik több mint fél évszázada megálmodták majd nagy közönségsikerrel lebonyolították Magyarországon az első rangos teremfocitornát. Ezzel kiengedték a szellemet a palackból, és már nem volt megállás. Harmincöt évvel ezelőtt az akkor NB I-es újonc Veszprémi SE is elindulhatott az élvonalbeli csapatok terembajnokságán, és nem csak játszhatott, hanem csupán hajszálnyival maradt le az aranyéremről. 2023. december 26. 6:02 Ötkarikás játékok egykor és ma sporttörténet Ötkarikás játékok egykor és ma A 33. nyári olimpiai játékokat rendezik jövőre Franciaország fővárosában, Párizsban, ahol remélhetően népes magyar csapat fog versenyezni az érmekért. Közöttük lesz a veszprémi Rasovszky Kristóf is, aki nyíltvízi úszásban a dobogó második fokára állhatott a legutóbbi ötkarikás játékokon Tokióban. 2023. december 5. 6:02 Veszprémi kézilabdázók a magyar válogatottban sporttörténet Veszprémi kézilabdázók a magyar válogatottban Eddig 416 férfi kézilabdázó ölthette magára a felnőtt korcsoportos magyar válogatott mezét. Közöttük szép számmal akadnak olyanok, akik válogatottságuk idején veszprémi csapatban játszottak. 2023. október 30. 22:25 Veszprém és a labdarúgó Magyar Kupa (4. rész) sporttörténet Veszprém és a labdarúgó Magyar Kupa (4. rész) A bajnokság után a Magyar Kupa a második legpatinásabb hazai labdarúgó trófea, melyet először 1910-ben emelhettek a magasba. Sorozatunkban visszatekintünk a torna 114 éves történetére, melynek számos helyi vonatkozása van, annak ellenére, hogy a veszprémiek sosem értek el kiemelkedő sikert ebben a versengésben. 2023. október 17. 5:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.