Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy ezüstérem, ami bearanyozta a karácsonyt

2023. december 26. 6:02
Futballból sosem elég és semmi sem sok – állították, akik több mint fél évszázada megálmodták majd nagy közönségsikerrel lebonyolították Magyarországon az első rangos teremfocitornát. Ezzel kiengedték a szellemet a palackból, és már nem volt megállás. Harmincöt évvel ezelőtt az akkor NB I-es újonc Veszprémi SE is elindulhatott az élvonalbeli csapatok terembajnokságán, és nem csak játszhatott, hanem csupán hajszálnyival maradt le az aranyéremről.

Azonnal megkedvelték a labdarúgás teremben játszott változatát a szurkolók, hiszen a kis területen folyamatosan adódtak a gólhelyzetek, a technikás spílerek pedig csillogtathatták a tudásukat. Kezdetben hagyományosan karácsonyhoz kötődtek a teremtornák: hol közvetlen előtte bonyolították, hol a két ünnep között így családi programnak is kiváló volt. Majd évről évre egyre jobban kitolódott a fedett pályás idény: december közepétől a farsangi időszakon át majdnem a nagypályás bajnokságok tavaszi rajtjáig rendezték a tornákat, és nem csak a nagyoknak. A ’80-as évek közepétől nemzetközi tornákat szerveztek Veszprémben a Március 15. utcai csarnokban, ahol az akkor NB II-es házigazdák mellett gyakori résztvevő volt a pozsonyi Iskra Matador, a varasdi Vartex, de játszott itt az élvonalbeli Diósgyőri VTK is.

A négycsapatos tornák népszerűségét látva a Magyar Labdarúgó Szövetség megrendezte az NB I-es terembajnokságot is. Majd 1988-ban az akkor élvonalbeli újonc veszprémiek veretlenül lettek ezüstérmesek. Az előcsatározások során a VSE Zalaegerszegen megnyerte a csoportját a házigazda ZTE, a budapesti Vasas SC és a szombathelyi Haladás előtt. Ezután a Pécsen megrendezett négycsapatos döntőben előbb a címvédő házigazda PMSC-t, majd másnap a Videotont győzték le. A záró napon két veretlen csapat csapott össze a díszes serlegért: a Siófok és a Veszprém. Szécsi János góljával a VSE szerzett vezetést, de szünetig fordítottak a Balaton-partiak. A végig kiélezett csatában az egyébként egész torna során brillírozó Szécsi megint eredményes volt, így büntetőkkel dőlt el a kupa sorsa.

Az egyik veszprémi ezüstéremAz egyik veszprémi ezüstérem

Az élet fura fintora, hogy két különdíjas veszprémi hibázta el a hétméterest: a torna legjobb kapusának megválasztott Andorka Gábor, valamint a gólkirály Udvardi Zoltán. További érdekesség, hogy Udvardi és Szécsi egyaránt hét-hét gólt szerzett, párharcukat sorsolással döntötték el, ami Udvardinak kedvezett.

Kudarcként élték meg a veszprémiek, hogy végül minimális különbséggel lecsúsztak az aranyéremről. Aztán útban hazafelé a siófoki Sárköz étteremben már az ezüstnek is tudtak örülni, mert újonc NB I-es csapatként ez a nem tervezett siker bearanyozta 1988 karácsonyát. Glázer Róbert vezetőedző második helyen végzett csapatának játékosai: Andorka Gábor, Bimbó Tamás, Csomai József, Csongrádi Ferenc, Kelemen Miklós, Mónos Tamás, Onhausz Tibor, Rugovics Vendel, Szécsi János, Udvardi Zoltán.

Darcsi István
további cikkek
Ötkarikás játékok egykor és ma sporttörténet Ötkarikás játékok egykor és ma A 33. nyári olimpiai játékokat rendezik jövőre Franciaország fővárosában, Párizsban, ahol remélhetően népes magyar csapat fog versenyezni az érmekért. Közöttük lesz a veszprémi Rasovszky Kristóf is, aki nyíltvízi úszásban a dobogó második fokára állhatott a legutóbbi ötkarikás játékokon Tokióban. 2023. december 5. 6:02 Veszprémi kézilabdázók a magyar válogatottban sporttörténet Veszprémi kézilabdázók a magyar válogatottban Eddig 416 férfi kézilabdázó ölthette magára a felnőtt korcsoportos magyar válogatott mezét. Közöttük szép számmal akadnak olyanok, akik válogatottságuk idején veszprémi csapatban játszottak. 2023. október 30. 22:25 Veszprém és a labdarúgó Magyar Kupa (4. rész) sporttörténet Veszprém és a labdarúgó Magyar Kupa (4. rész) A bajnokság után a Magyar Kupa a második legpatinásabb hazai labdarúgó trófea, melyet először 1910-ben emelhettek a magasba. Sorozatunkban visszatekintünk a torna 114 éves történetére, melynek számos helyi vonatkozása van, annak ellenére, hogy a veszprémiek sosem értek el kiemelkedő sikert ebben a versengésben. 2023. október 17. 5:00 Veszprém és a labdarúgó Magyar Kupa (3. rész) sporttörténet Veszprém és a labdarúgó Magyar Kupa (3. rész) A bajnokság után a Magyar Kupa a második legpatinásabb hazai labdarúgó trófea, melyet először 1910-ben emelhettek a magasba. Sorozatunkban visszatekintünk a torna 114 éves történetére, melynek számos helyi vonatkozása van, annak ellenére, hogy a veszprémiek sosem értek el kiemelkedő sikert ebben a versengésben. 2023. október 10. 7:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.