Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
0°C
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
0°C

Idén először Szemrevaló Filmfesztivál Veszprémben is

2023. október 3. 12:50
A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös filmhetét idén először Veszprémben is megrendezik. Október 12-15. között a Foton ad otthont a különleges rendezvénynek. 

A német nyelvterület legfrissebb alkotásaiból hetet vetítenek, eredeti nyelven, magyar felirattal.  A fesztivál nyitófilmje Christian Petzold az idei Berlinalén Ezüst Medve díjat és a zsűri nagydíját nyert Tűzvörös égbolt című filmje, de érkezik többek között a bécsi alternatív zenei szcénát bemutató Vienna Calling, a magyar származású svájci rendező, Barbara Kulcsar Aranyéveink című vígjátéka és A róka című, az idei Bajor Filmdíjon díjazott alkotás, mely Adrian Goiginger rendező dédapjának igaz története. Utóbbit az alkotók is elkísérik, akikkel a vetítés után a közönség is találkozhat.

Október 12-én 20 órakor a Fotonban Christian Petzold az idei Berlinalén Ezüst Medve díjat és a zsűri nagydíját nyert Tűzvörös égbolt című filmjével nyit az első veszprémi Szemrevaló Filmfesztivál. Szerelmi sokszög alakul ki egy baráti társaság tagjai között, miközben a körülöttük lévő kiszáradt erdő lángra kap.

Október 13-án 20 órakor vetítik A róka című alkotást. A második világháború elején a zárkózott fiatal katona egy sebesült rókakölyökre bukkan, amit meggyógyít és magával visz a megszállt Franciaországba. Adrian Goiginger rendező dédapjának igaz története világszerte több mint 100 díjat nyert. A vetítés után a közönség találkozhat a rendezővel, valamint Simon Morzé és Adriane Grzadziel főszereplőkkel. A film a JUNO11 forgalmazásában 2024. áprilisában kerül a hazai mozikba.

Október 14-én 16 órakor az Anima – Apám ruhái című, többszörösen díjnyertes német dokumentumfilm lesz műsoron. A kis Uli kalóz akar lenni, vagy pápa, de leginkább sehogy se akar beilleszkedni bajor szülőfaluja szerepkliséibe. Apja halála után annak örökségeként kap egy „titkos” ládát anyjától. A láda tartalma egycsapásra megváltoztatja mindazt, amit addig az apjáról, saját magáról, a családjáról és arról a társadalomról gondolt, amelyben felnőtt. Igaz történet családi titkokról, a nemi és társadalmi identitás kérdéseiről – a személyes interjúkat animált filmrészek és családi fényképek egészítik ki.

A rókaA róka

Szombaton 18 órakor a Mindenki az időjárásról beszélget című német film pereg majd. Humoros, helyenként kacagtató párbeszédek és az emberi kapcsolatok pontos ábrázolása - egy elsőgenerációs keletnémet értelmiségi nő kalandjait mutatja az ismerősen idegen környezetben, szabadság és kényszerek között, vidéken és a nagyvárosban. Végül aznap 20 órakor A felső szomszédok című svájci vígjáték olyan, mint maga az élet: nevetnek benne, sírnak, vigasztalnak, szeretnek és veszekednek. Anna és Thomas házassága rutinszerűvé merevedett. Egy este azonban, amelyet azzal a házaspárral töltenek el, amely nemrég a felettük levő lakásba költözött, váratlanul új lendületet ad a kapcsolatuknak. Ugyanis Lisa és Salvi nemcsak teljesen mások, mint Anna és Thomas, ami ez utóbbit teljesen kihozza a sodrából, hanem egy pikáns ajánlatot is hoznak magukkal, olyat, ami próbára teszi Anna és Thomas egykor halhatatlannak tartott szerelmét.

Október 15-én 18 órakor a magyar származású svájci rendező, Barbara Kulcsar a JUNO11 forgalmazásában a mozikba került Aranyéveink című vígjátékát láthatják a nézők. Egy frissen nyugdíjba vonuló házaspár újrakezdésének története bájos humorral, mély együttérzéssel, könnyedséggel beszél fontos kérdésekről.

AranyéveinkAranyéveink

Végül vasárnap 20 órakor az osztrák-német Vienna Calling című szórakoztató, felvillanyozó és költői doku-musicalt lehet látni a bécsi alternatív zene felvirágzásáról. Mi teszi Bécset olyan vonzóan lazává? Hogyan keletkezik itt olyan sok különös és öntörvényű zene és művészet? Egy film megpróbálja megtalálni a bécsi művészet titkos receptjét. A film a mainstreamen kívüli bécsi kultúrát járja be. Az eredmény: felvillanyozó és költői közelítés egy európai metropolisz zenei és kulturális világához, amely egyszerre tűnik régimódinak és hipermodernnek, és amelyben korunk aktuális konfliktusai játszódnak le. A bécsi művészek birtokba veszik azt a városi teret, amelyre szükségük van. De ez a tér egyre szűkebb…

vehir.hu
további cikkek
A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. tegnap 15:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48 Jubileumot ünnepelt a Bárczi Jubileumot ünnepelt a Bárczi Gálával ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját a Bárczi Gusztáv iskola pénteken az Agórában.  2023. december 2. 10:22 Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás kultúra Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás Péntek délután a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában nyílt kiállítás, Festőnők a szabadban címmel, Bottyán Marianna festőművész és az Art Natura Csoport veszprémi tagjainak közreműködésével. A közös bemutatkozó tárlat december nyolcig látogatható. 2023. december 1. 23:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.