Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C

Véget ért a kincskeresés a Királynék földjén

2023. szeptember 24. 1:37
A Kirélynék hete programsorozat szombaton bemutatta, hogy mennyi érték rejtőzik egyszerű veszprémi nőkben.

Miért tartják sokan úgy, hogy Veszprém egy női karakterű város? És miben nyilvánul ez meg? Másfél évvel ezelőtt néhány veszprémi nő úgy gondolta, hogy tudni vélik erre a választ és megkísérlik bemutatni a nagyobb nyilvánosság előtt is. Ekkor alakították meg a Királynék földjén munkacsoportját. Ez volt az első a lépés azon az úton, amelynek a végéhez ezen a héten érkeztek el, legalábbis formálisan.

A Héthelyi Réka vezette csapatban olyan átlagos veszprémi nők kaptak helyet, akik a mindennapokban a családanyai, szociális szféra, vállalkozó, vagy éppen kulturális területeken állnak helyt, szabadidejüket pedig arra áldozták, hogy igazi lokálpatriótaként bemutassák ezeknek a szerepeknek a veszprémi specifikumait.

Mert Veszprém nőiessége éppen ebből a kreatív, kedves, mindig fiatalos, megújulni képes adottságából ered, pont, amilyenek a hölgyek is, vallják a Királynék földjén programban dolgozók.

Ahhoz, hogy kibontsák ezt az ötletüket az Európa Kulturális Főváros adott támogatást, így indulhatott meg tavaly májusban az a programsorozat, ami több száz eseményen és több ezer bevont veszprémin van túl.

„A kincskeresés most véget ért, megmutatjuk, hogy mennyi értéket találtunk Veszprémben az elmúlt időszakban.” – hangzott el szombaton az ActiCity-ben Sótonyi Mónikától, a Királynék földjén program egyik tagjától, amikor elkezdődött az egésznapos, sőt egyes elemeit tekintve több hetes eseménysorozat, amit Királynék hetére kereszteltek, és amin keresztül esszenciájában akarták megmutatni Veszprém sokoldalú nőiességét.

A szervezőknek nem volt egyszerű feladata, mégis sikerült a legszélesebb merítéssel összeállítani a kínálatot.

Az ActiCity-ben ott voltak a veszprémi „alkotó nők” olyan helyben tevékenykedő amatőr művészek, akik szabadidejüket arra áldozzák, hogy különböző kézzel készült műalkotásokat készítsenek, ezekből lehetett egy zsibvásár keretében válogatni az érdeklődőknek.

De megjelent az „egészséges nő” karaktere is azáltal, hogy Csáti-Ersók Marietta jóvoltából jógafoglalkozást is tartottak. A családanya és fiatal lányok témakörében játszóházat szerveztek, valamint a Gyulai Art jóvoltából 3D-s veszprémi sziluett előtt is lehetett fotókat készíteni, ahogy királylány és királykisasszony ruhákban is, mindkettő hosszú hónapok munkájának az eredménye, hiszen Gyulai Attila festőművész, valamint a Szent Margit Óvoda munkatársai és óvodásai közösen készítették el ezeket az installációkat, egyik másik programelem keretében pedig a ruhákat.

De még ugyanezen a napon „Középpontban a nő” címmel konferenciát is tartottak ugyanúgy az ActiCity-ben – erről későbbi cikkünkben részletesen írunk majd – a Zeneiskolában pedig „Hangó csipke” fantázianéven a Gizella Nőikar adott koncertet.

Az ActiCity eseményein Porga Gyula, polgármester is jelen volt, ő egyébként a Királynék földjén fővédnöke, nyitóbeszédében pedig főleg a közösségekben rejlő erőre hívta fel a figyelmet. Közösséghez tartozni egyet jelent azzal, hogy fontosnak érezzük magunkat, ez EKF-ben pedig éppen ezért helyezték a hangsúlyt ennek a fejlesztésére Veszprémben, a Királynék földjén csapata pedig tökéletesen felismerte ezt.

A szombati nappal azonban nem értek véget a programok. Vasárnap délután öt órakor a Papírkutya kultúrbisztróban folytatódik az „Arcok, képek, utak” beszélgetős sorozat, ezúttal Albert Fruzsina szociológussal. (A korábbi beszélgetéseket a Vehíren, ami a Királynék földjén médiapartnere vágatlanul visszanézhetik.)

Hétfőn pedig az EKF Kossuth utcai irodájában „Nők kezei nyomán” címmel nyílik kiállítás.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Akik minden nap bátorságra tanítanak – Itt a Life&Style magazin őszi száma Life&Style Akik minden nap bátorságra tanítanak – Itt a Life&Style magazin őszi száma Nap mint nap királynék földjén járunk. Olyan nők nyomában, akik bátrak voltak, inspiráltak, nem maradtak árnyékban. Csupa ilyen nőt ünnepel a Life & Style magazin őszi, tematikus lapszáma is. 2023. október 16. 15:59 Barátságok hálójában Arcok, képek, utak Barátságok hálójában Dr. Albert Fruzsina, hálózatkutató szociológus volt az Arcok, képek, utak beszélgetős est utolsó vendége. Milyen a férfi és női barátság, hány barátunk van életünk során, mitől függ ez egyáltalán? Ezekről is szó volt a beszélgetésen, amit videónkban vágatlanul megmutatunk. 2023. október 8. 17:45 Őszinte sorok igazi veszprémi nőktől Őszinte sorok igazi veszprémi nőktől Az I. világháborútól kezdve a múlt század végéig mesélnek azok a történetek, amelyeket veszprémi lányok, asszonyok jegyeztek le, s amelyeket eddig a VENŐKE milleniumi ládája őrzött – egészen addig, amíg a Királynék hetén fel nem tárult a láda. 2023. szeptember 27. 14:21 Kiállításon keresztül helyezkedhetünk bele a gyengénlátók élethelyzetébe Kiállításon keresztül helyezkedhetünk bele a gyengénlátók élethelyzetébe A Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete és a Kézzelfogható Alapítvány közös programjaként, a Királynék Földjén projektzáró rendezvénysorozata keretében különös utazásra hívták az érdeklődőket, az EKF irodájában, a Kossuth utcán. 2023. szeptember 26. 15:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.