Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
23°C

Istent nem lehet megismerni az ember nélkül

2023. szeptember 7. 22:02
Csütörtök délelőtt megtartotta ünnepi tanévnyitóját a Veszprémi Érseki Főiskola. Idén összesen 177 új hallgató kezdi meg tanulmányait.

Dr. Udvardy György érsek megnyitójában úgy fogalmazott: az egyházmegye örömmel tesz szolgálatot az intézményen keresztül – de, hogy pontosan milyen szolgálatról van szó, arról így beszélt:

Jézus küldetésének teljesítéséről, ő küld bennünket megszentelni érzelmet, értelmet, tudományt és kultúrát. Az oktatás és nevelés kiemelt jelentőséggel bír, elválaszthatatlan eleme az evangélium hirdetésnek.

Természetesen minden korkultúra megkívánja a szervezeti megjelenést, folytatta Udvardy, így a főiskola is ezt képviseli, a maga fejlődésével, alkalmazkodásával, célkitűzéseivel. Feladataik között fogalmazta meg, hogy biztosítsák a kérdések egyre több formáját úgy, ahogyan erre a társadalomban, oktatásban, nevelésben, szociális területen, önképzésben, fiatalokkal történő foglalkozásban, idősekkel való foglalkozásban szükséges, valamint, hogy minél szélesebb körben, nagyobb felkészültséggel tudják végezni a tanulmányaikat és majd későbbiekben a szolgálatukat. Fontos küldetésüknek tekintik továbbá a teológia művelését.

Halmay Gábor önkormányzati képviselő is beszédet mondott. Ahogy utalt rá, már-már visszajáró vendég az Érseki Főiskolán. A közös gondolkodás, valamint a közös ünnepek átélése még inkább tovább mélyíti a kapcsolatot a város és az intézmény között. Halmay kiemelte: felbecsülhetetlen az az érték, amit a főiskola képvisel.

Dr. Sebestyén József, az intézmény rektora részletesen beszámolt a főiskola képzési kínálatáról, s ismertette, hogy egyre felszereltebb a hely, minden adott a tudás elmélyítéséhez. Értékalapú közösségről beszélhetünk, ahol a hallgatók gazdagodhatnak.

A rektor kiemelte: azt szeretnék kollégáival megmutatni – és nem megtanítani –, hogy Istent nem lehet megismerni az ember nélkül, ahogy az embert sem tudjuk megérteni Isten nélkül.

Sebestyén adatokkal is alátámasztotta az intézmény sikerességét: idén 177 elsőéves hallgatót vettek fel, és nyolc új oktató/kutatót.

Mielőtt sor került volna az elsőévesek főiskolai polgárrá fogadására, valamint a fogadalomtételre, kitüntetések átadása, ismertetése következett. Fodor János főiskolai tanár lett, míg Kaszásné Leveleki Magdolna Oktatói Szolgálati Emlékérmet vehetett át.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. ma 13:33 X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin Augusztus 17-én tizedik jubileumi tizedik alkalommal találkozik az az értelmiségi kör Felsőörsön, akik elkötelezettek abban, hogy rávilágítsanak a világban zajló negatív tendenciákra, de ami ennél sokkal lényegesebb, reális alternatívákat fogalmazzanak meg a változásra, mindezt globális szinten. A Felsőörsi Disputa egy alulról szerveződő közösség, ami nyitott mindenki előtt. tegnap 14:33 Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét Laczkó Dezső Múzeum Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét A Lackó Dezső Múzeum munkatársai a Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereivel közösen elkezdték feldolgozni a nemrég elhunyt id. Gombor József hagyatékát. Néhány éven belül lehet, hogy új formában, de ismét láthatja a közönség Veszprém fénybe borulásának történetét. tegnap 13:01 A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák Fennállásának százhetvenötödik évét ünnepli idén a Magyar Honvédség, a kerek jubileum pedig egy újabb lehetőséget ad annak a fegyveres erő azon törekvésének, hogy minél közelebb kerüljenek a civil társadalomhoz. Ennek egyik eleme volt az a fotó- és videópályázat, amelyen magyar katonák, illetve a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó személyek indulhattak, a pályaművekből pedig Veszprémben az Agóra Kulturális Központban is megnyílt egy tárlat. Kiderült, hogy nem csak a fegyvert, hanem a kamerát is jól forgatják a kezükben ezek a katonák. tegnap 16:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.