Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Felkészül a fejlesztésre a Csermák utcai park

2023. szeptember 6. 14:54
Közös gondolkodásra hívja az önkormányzat a Csermák, a Csikász és az Egyetem utcák lakóit, hogy együtt döntsék el a három utca által körbezárt park jövőbeni fejlesztéseit. Az efféle közösségi tervezés a Jutas-lakótelepen már sikeresen debütált, most az Egyetemváros jön.

A felhívást, miszerint közös ötletelésre hívják az Egyetemváros lakosságát Csík Richárd, a városrész önkormányzati képviselője tette közzé a közösségi médiában.

A posztban olvasható, hogy a társasházak közti park hatalmas értéke a városrésznek, az egyaránt alkalmas közösségi programok helyszínének, de a szabadidő egyéni eltöltésére is, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen irányt vesz a fejlesztése.

A környéken egyébként számos beruházás történt az elmúlt időszakban, legutóbb például a parkolóhelyek számát bővítették.

A mostani közös tervezés első lépéseként egy online kérdőívet állítottak össze az EKF-fel közösen, amelyben rákérdeznek a park mostani állapotára, erősségeire, gyengeségeire, valamint vázlatosan felmérik az igényeket is. A kitöltésre szeptember 17-ig van lehetőség, utána szeptember 22-én délután 5 órára várják személyesen is a lakókat a parkba, hogy személyesen is elinduljon az ötletelés.

A Jutasi úti lakótelepen egy korábbi ilyen alkalom, ahol szemléltetik a terveket az ott élőkkelA Jutasi úti lakótelepen egy korábbi ilyen alkalom, ahol szemléltetik a terveket az ott élőkkel

Azt írják, ez a folyamat egészen idén decemberig tart majd, ezután tudják megfogalmazni azokat a konkrét rövid- és hosszútávú terveket, amelyek mentén fejleszthetik majd a parkot.

A kérdőív ide kattintva érhető el.

A közösségi tervezés olyan folyamat, amelyben a helyi közösség is részt vesz az általa használt terület fejlesztésének megtervezésében és az ehhez kapcsolódó döntéshozatalban. Ennek során a lakosok, a szakemberek és az önkormányzat eltérő szempontjai feltárásra és megvitatásra kerülnek, és így olyan tervek születhetnek meg, amelyek mindezeket figyelembe veszik. Fontos szerepe van a közösségi tervezésnek a helyi közösségen belül meglévő eltérő elképzelések közötti kompromisszumok megtalálásában is, beazonosítva az eltérő használati igényekből származó konfliktuspontokat és ezek feloldási lehetőségeit. Ez a megközelítés javítja a projektek relevanciáját és elfogadottságát, mivel a helyi igények és szempontok beépülnek a tervezésbe. A közösségi tervezés növeli a részvételt és demokratikusabb döntéshozatalt eredményez, ami elősegíti a fenntartható, élhető közösségek kialakítását.

vehir.hu
további cikkek
Egyetértésben zajlott a közösségi tervezés a Cholnoky lakótelepen Egyetértésben zajlott a közösségi tervezés a Cholnoky lakótelepen Kedd délután a Cholnoky Jenő Általános Iskolában tartották a közösségi tervezés záró eseményét, ahol részletesen is beszámoltak arról, pontosan mire jutottak a közterületek megújításáról szóló tervezés során. 2023. december 20. 14:36 Kiderült, hogy milyen parkot álmodtak maguknak a Csermák és Csikász lakói közösségi tervezés Kiderült, hogy milyen parkot álmodtak maguknak a Csermák és Csikász lakói Néhány hónap alatt egy olyan koncepciót sikerült letenni az asztalra, ami egyszerre figyel a hagyományos stílusjegyekre, a környezeti adottságokra, mellette pedig a mai kor igényeire szabva alakítaná át az Egyetemvárosban a Csikász és Csermák utcák közötti parkot. A közösségi tervezés módszertana itt is jól vizsgázott, a tervek megvalósítása pedig akár már jövőre elindulhat. 2023. december 13. 15:53 A lakosság bevonásával újítanák meg a Hóvirágtelep kedvelt parkját A lakosság bevonásával újítanák meg a Hóvirágtelep kedvelt parkját Közösségi tervezésre hívta péntek délután az önkormányzat az Egyetemváros lakóit a Csermák, Csikász és Egyetem utcák közötti belső parkba, hogy együtt gondolkodjanak arról, miként tehetnék még jobbá a helyet. 2023. szeptember 23. 16:34 Végérvényesen elkezdtek közterületekből közösségi terekké válni a lakótelep parkjai Jutasi úti lakótelep Végérvényesen elkezdtek közterületekből közösségi terekké válni a lakótelep parkjai Fény derült rá, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa csapata és a Jutasi lakótelepen élők közösen milyen formában képzelik a lakótelepi városrész jövőjét. A hazánkban még kevésbé elterjedt közösségi tervezés eredményeit kedden délután ismertették a projekt munkatársai az Agóra kulturális központban, ahol kiderült az is, melyik az a fejlesztés, amely 2022 év végéig biztosan elkészül a Jutasin. 2021. október 27. 4:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.