Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kéri Biankával a soraiban országos csúcsot futott a női 4x400-as váltó

2023. augusztus 26. 20:55 // Forrás: MTI
Több mint 40 éves rekordot megdöntve futamában az ötödik, összesítésben pedig a 11. lett a magyar női 4x400 méteres váltó a budapesti atlétikai világbajnokságon szombaton.

A hazai négyes a második futamban a kettes pályáról indult, a két futamból az első három helyezettek mellett a további két legjobb időt elérő csapat folytathatta a fináléban.

A váltó első embere, Nádházy Evelin egyik vetélytársát sem tudta megelőzni, és a hajrára el is fáradt, így utolsóként váltotta Kéri Biankát. A veszprémi atléta már negyedszer állt rajthoz a vb-n: a 4x400-as vegyes váltóval országos csúcsot futva 11. lett, 800 méteren pedig bejutott az elődöntőbe. Kéri ledolgozta hátrányát és csaknem egyszerre váltott az előtte futó svájciakkal, 48.40 másodperccel a második leggyorsabb volt a mezőnyben a második emberek között.

Tőle a 400 méter előfutamában egyéni csúcsot elért Rapai Fanni vette át a váltóbotot, aki fantasztikusan teljesített, két ellenfelét is megelőzte. Következett Molnár Janka, aki szintén tagja volt a vegyes váltónak, emellett 400 méter gáton is indult. Ő is hatalmas lendülettel futott, nemcsak növelte előnyét, hanem 3:27.79 perces országos csúccsal az ötödik helyre hozta be a csapatot.

Kéri Bianka (j) a női 4x400 méteres váltófutás előfutamában a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 26-án. Mögötte Nádházy Evelin. MTI/Koszticsák SzilárdKéri Bianka (j) a női 4x400 méteres váltófutás előfutamában a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 26-án. Mögötte Nádházy Evelin. MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar váltó 43 éves rekordot döntött meg, 1980 óta az Orosz Irén, Forgács Judit, Tóth Éva, Pál Ilona négyes tartotta az országos csúcsot 3:27.86 perccel.

Nádházy Evelin azzal kezdte az értékelését, hogy számára duplán stresszes volt a futás.

"Szerettem volna bizonyítani, hogy itt van a helyem a csapatban, mert az idei szezonom nem úgy alakult, ahogy terveztem, ahogy szerettem volna, főleg annak fényében, hogy mennyi energiát tettem bele". - mondta a gödöllői sprinter. - "Én itt az életemért futottam, a lányokért, a hazámért, mindenért. És ez, hogy országos csúcs lett, egyszerűen eldobtam az agyamat."

Kéri Bianka a pénteken kissé csalódottan nyilatkozott 800-as elődöntője után, de mint most elárulta, már az interjúk után túltette magát rajta és csak a váltóra koncentrált.      
"Mostanra azért elfáradtam. Ez volt a negyedik pályára lépésem, tegnap volt a 800 méter elődöntője. Elsősorban mentálisan érzem a fáradtságot" - mondta Kéri Bianka, hozzátéve, hogy előzetesen bíztak abban, hogy megdönthetik a rekordot. - "Éreztük, hogy ez bennünk lehet és nagyon örülök, hogy sikerült. Személy szerint próbáltam kiadni magamból mindent és igyekeztem mindent megtenni a csapatért, úgy gondolom, ez sikerült."

Rapai Fanni, Molnár Janka, Kéri Bianka és Nádházy Evelin (b-j) a női 4x400 méteres váltófutás előfutamában a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 26-án. MTI/Illyés TiborRapai Fanni, Molnár Janka, Kéri Bianka és Nádházy Evelin (b-j) a női 4x400 méteres váltófutás előfutamában a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 26-án. MTI/Illyés Tibor

Az egyéniben nagyszerű egyéni csúcsot futott Rapai Fanni ismét remekelt.

"Nagyon boldog vagyok, és nagyon büszke a lányokra. országos csúcsot akartunk futni és sikerült. Most ha akartam volna sem tudtam volna lazán futni és összességében egy elképesztő élmény volt számomra a világbajnokság" - összegzett Rapai.

Molnár Janka a vegyes váltó rekordja, majd a 400 gát előfutama után sem volt elégedett a teljesítményével, most viszont jónak érezte a futást és mindent kiadott magából, olyannyira, hogy még a vegyes zónában is látszott rajta, kimerítette a futam.

"Rosszul vagyok, nagyon elfáradtam, teljesen kifutottam magam. Tudtam, hogy ha akarjuk az országos csúcsot, akkor nagyon vinni kell a végét is. Sikerült, nagyon vitt a lábam és nagyon sokat köszönhetünk a közönségnek is, mert nélkülük nem lett volna meg az utolsó száz" - jelentette ki a tatabányaiak sprintere.

vehir.hu
további cikkek
Idén is élmezőnyben a VEDAC-osok VEDAC Idén is élmezőnyben a VEDAC-osok Remek VEDAC-os eredmények születtek a hétvégén 39. alkalommal rendezett Telekom Vivicittá futófesztiválon. 2024. április 27. 18:00 Nyolc aranyérmet szerzett az SVSE SVSE Nyolc aranyérmet szerzett az SVSE A szeszélyes április mostanában a szeles, esős, hűvös arcát mutatja, de ez sem riasztotta el a legkisebb SVSE-s atlétákat, hogy megmutassák, mire képesek: a veszprémiek az április 20-án rendezett VI. Kis Károly Emlékversenyen nyolc aranyérmet szereztek. 2024. április 23. 12:41 Negyedszer rendeztek hegyi ob-t atlétika Negyedszer rendeztek hegyi ob-t Idilli zöld környezetben, viszont annál nehezebb és küzdelmesebb pályán rendezte meg a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) és a Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC) közösen az idei hegyifutó félmaratoni magyar bajnokságot. 2024. április 19. 15:35 Három sportág országos bajnokságának ad otthont Veszprém vármegye Három sportág országos bajnokságának ad otthont Veszprém vármegye Veszprém vármegyében rendezik a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság három sportágának versenyét, így a vívásét, az atlétikáét, valamint a triatlonét, méghozzá a Pannon Egyetem, a VEDAC, a VESC, a Spirit SC és a Tapolca Vívóklub összefogásának köszönhetően. Az eseményeket beharangozó sajtótájékoztatót szerda délelőtt tartották a Pannon Köztérben. 2024. április 18. 14:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.