Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Színpadon elevenednek meg a Cholnoky-testvérek

2023. augusztus 22. 22:19
Szeptember huszonharmadikán mutatják be a Pannon Várszínház és a Forte Társulat közös produkcióját, Horváth Csaba rendezését, A Cholnoky-kódot. A darabot Egressy Zoltán felkérésre írta, de természetesen nem véletlen, hogy épp a Józsaf Attila-díjas szerzőt találta meg a feladat, hiszen rendkívül közel áll hozzá a Cholnoky-testvérek munkássága. Egressy Zoltánt kérdeztük...

Tudvalevő, hogy korábban is rajongtál a Cholnoky-testvérekért. Pontosan hogyan „találkoztál” velük, mi fogott meg igazán?

A két író közül Viktor novelláival találkoztam először. Eleve szeretem ezt a korszakot, az egyébként is gazdag magyar irodalomnak ezt az időszakát, telis tele van jobbnál jobb alkotókkal, olyanokkal, akik nem részei a kánonnak, talán soha nem is lesznek, pedig jelentős figurák saját világképpel, stílussal, jellemvonásokkal. László műveit később ismertem meg behatóbban. Teljes bizonyossággal nem jelenthető ki, hogy minden, amit tőle olvastam, valóban az ő szellemi teljesítménye, hiszen a fivérek lopkodtak egymástól szövegeket, nemcsak bekezdéseket, hanem időnként konkrét novellákat is. Sőt. Saját maguktól is átemeltek egyes részeket, László eladta ugyanazt a novellát több címen.

Honnan jött az ötlet, hogy írsz róluk?

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg az előadás, az ötlet nem az enyém, tudtommal Géczi János költő javaslatára keresett meg Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója. János tudja, hogy - hozzá hasonlóan - szeretem a Cholnoky-testvéreket, ezért jutottam eszébe.

Egressy ZoltánEgressy Zoltán

Dilemmáztál, vagy rögtön igent mondtál a felkérésre?

Nem dilemmáztam, bár nagyobb a felelősség ilyen esetekben, azaz ha valóban létezett emberekről ír az ember. Ugyanakkor van tapasztalatom, hiszen életem első színdarabját Reviczky Gyuláról írtam, de született drámám Madáchról is. Örültem a lehetőségnek, talán hozzájárulok ahhoz, hogy jobban megismerjék az emberek ezeket a különleges alkotókat, azt pedig kifejezetten izgalmasnak találom, hogy Horváth Csaba rendezi az előadást.

Mi az, amit leginkább ki akartál domborítani a történetükből?

Azt mindjárt az elején eldöntöttem - pontosabban eldöntöttük, hiszen időnként találkoztunk négyesben: János, Laci, Csaba és én -, hogy nem hagyományos értelemben vett életrajzi darabot írok majd. Ki kellett találnom a stílust, a formátumot, a valóság és a fikció keveredésének helyes arányát.

Mennyire tudhatjuk meg a darabból, hogy valójában milyenek voltak?

Nem ez az elsődleges cél, hanem egy élvezetes előadás létrehozása, de rengeteg eredeti szöveg szerepel a műben, tehát óhatatlanul kialakul majd egy viszonylag pontos kép a főhősökről.

Ha néhány mondatban össze kéne foglalni, hogy milyenek voltak, mit mondanál?

Egyéniségek voltak, és nagyon tehetséges alkotók, akik egymást is inspirálták. Egyikük sem volt könnyű ember, azt hiszem, ez is kiderül majd az előadásból. Szeptember 23-án lesz a premier. Nagyon várom...

Nyitókép: fortepan

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. ma 11:39 Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta A Komáromi Sándor vezette Pannon Színitanoda számos elismerést zsebelt be az elmúlt időszakban. Vezetője megkeresésünkre részletesen elmondta, pontosan milyen fesztiválokon jártak, de megtudtuk azt is, hogy Komáromi Sándor csapatához még most sem késő csatlakozni. tegnap 12:11 Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét kereszténység Krisztus sebeit is magán viselte a szentéletű veszprémi apáca, mégis alig ismerjük az életét A Szentatya májusban döntött arról, hogy Bódi Mária Magdolnát a boldogok sorába emeli, ezzel a Veszprémhez kötődő szentéletű személyek között Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre, Szent Margit mellett immáron a vértanúhalált halt fiatal lányt is tisztelhetik a keresztény katolikusok. Van viszont még egy olyan ember, akinek élete összefonódott Veszprémmel, mégis Olaszországban sokkal nagyobb kultusz övezi a nevét, mint Magyarországon. Boldog Ilona a mai Margit-romok között élte az életét, a legendák pedig arról szólnak, hogy itt több csoda is történt az apácával, de mindez csupán egy középkori egyházpolitikai vita miatt lett szélesebb körben ismert. 2024. június 18. 15:21 Perverz magyar népmesék? Perverz magyar népmesék? Mindig is arra vágytam, hogy felnőtt fejjel megmutathassam a kislányomnak a kedvenc meséimet, és közösen átéljük újra azt a varázslatos világot. Nem úgy képzeltem azonban, hogy zavartan nézek, hol a gyerekre, hol a tévére, hogy vajon ő is látta-e, amit én láttam. 2024. június 17. 16:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.