Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bormustra: múltidéző és hagyományteremtő gasztroprogram Balatonalmádiban

2023. július 20. 23:55
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat újabb jelentős gasztronómiai eseménnyel készült a borkedvelők számára, ezúttal Balatonalmádiban. Az Almádi Bormustra névre hallgató programon, a Szent Erzsébet ligetében – a Kézfogás Európa Szoborpark műalkotásai között – augusztus 16–20. között mutatkozik be Magyarország 8 történelmi borvidéke.

A csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón részt vett Balatonalmádi polgármestere, Fabó Péter, Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Mészáros Zoltán, aki meghatározó alakja és egyben megálmodója is a térség legtöbb bor- és gasztronómia programjának, illetve Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus és egyben a rendezvény szakmai házigazdája, illetve Müller Mihály a Veszprém-Balaton Zrt. sajtófőnöke.

A rendezvény hivatalos közleményében leírtak szerint az Almádi Bormustra olyan lesz, amilyennek Márai Sándor megálmodta:

„Bölcsek leszünk, mint a bor, melyet ittunk, s vállvonogatva beszélünk az utókor ítéletéről. Mert minden bölcsesség alja, melyet a magyar hazai borból és a műveltségből tanult, ennyi: szeretni kell az életet, s nem kell törődni a világ ítéletével. Minden más hiúság.”

A sajtóesemény felszólalói is ebben az eszmében nyilatkoztak a programról, mely nem hasonlítható az egyszerű borfesztiválokhoz, egyszerre adóznak vele a múlt tiszteletének és a borkultúra jövőjének is, a hangsúlyt pedig a professzionális borkóstolásra helyezik.

Mészáros Gabriella szerint a borkultúra ott kezdődik, ahol  a borokról beszélni is tudnak, egy bor kóstolása pedig legalább akkora élményt nyújthat, mint akár egy csodálatos festmény látványa. Ehhez az örömhöz azonban szükség van előképzettségre is, és pontosan ezért született meg a Bormustra ötlete, amellyel a fiatal, tapasztalatlan, de nyitott borkedvelőket célozzák meg elsősorban.

Kontrát Károly beszédében a helyi civil szervezeteket is méltatta, amiért aktív részt vállalnak a minőségi programból, úgy, hogy nem csupán a hagyományokat ápolják, de megújulni is szeretnének közben.

A bormustra nem csak a felnőtteket szólítja meg, igazi családi rendezvény. Amíg a szülők részt vesznek a szakmai beszélgetéseken, borkóstolókon, addig a gyerekek elkezdik „használni az orrukat és a szívüket”: tudatosan ismerkedhetnek az ízekkel, illatokkal. Minden este hat órától lehetőség nyílik számukra, hogy csokoládét és szörpöket párosítsanak, salátákat kreáljanak a tanultak szerint. 

Mészáros Gabriella a program során beszélgetésekre hívja a rendezvény látogatóit, amelyen a magyar bor reprezentánsaival beszélget a magyar bor helyzetéről, lehetőségeiről a világ- és hazai piacokon.

A Bormustrán résztvevő borászatok :
Hasthag Neszmély (6 Neszmélyi Borászat összefogása) – Neszmélyi Borvidék
Barcza Pincészet – Somlói Borvidék
Jásdi Pince – Balatonfüred-Csopaki Borvidék
Pósta Borház – Szekszárdi Borvidék
Dominium Pincészet – Mátrai Borvidék
Kovács Nimród Borászat – Egri Borvidék
Demetervin Pincészet – Tokaji Borvidék
Balla Géza Pincészete – Ménesi Borvidék
Csernus Pincészet – Közép-Szlovákiai Borvidék

A részletes program az alábbi linken olvasható: https://balatonalmadi.hu/esemeny/356-almadi-bormustra

Balogh Dóra
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.